• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    BOAR
    BOAR --- ---
    BOAR: Vcera jsem opet volal do banky, zda je neco noveho ohledne moznosti zbourat vlastni barak, a proc pro me stale nema naceneni doplaceni hypoteky v pozdejsim case. Pry ma pani moc prace, a nestiha, ale snad vecer posle (neposlala). A ze ohledne bourani nic noveho nevidi.
    Dnes mi volal odhadce, ze by se prisel podivat, kvuli naceneni pozemku. Tak jsem volal do banky, kde mi teda potvrdili, ze kvuli zbourani je potreba odhad pozemku + pripadne dalsi zastavy. TAk jsem rekl, ze mi uz volal odhadce, a ze mi treba mohli neco rict, ze bude volat, a mimodek jsem se zeptal, za kym ze pujdou naklady na odhadce. Tak jsem se dozvedel "no to pudje asi za vama". Tak jsem ji vypoklonkoival s tim, ze by mi to treba taky mohli dat vedet dopredu, ze k tomu, aby mohli vedet vic , potrebuji, abych si zaplatil odhadce. Dakt super jednani. Tak zatim cekam na naceneni predcasneho splaceni.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    BOAR: Komerční banka se obecně v poslední době dost zhoršila. Bohužel ale banky jdou prostě typicky na max co jim dovoluje ČNB, takže těch 44000 za předčasné splacení je vlastně taková "normálka" a je to všude. Při prodeji se dá jednat o snížení, při refinancování jinam ze zkušeností neustoupí.

Co je potřeba si uvědomit - banka neustále potřebuje mít dostatečnou "zástavní hodnotu" - tzn. i po zbourání je potřeba být se zástavou výše než je cena toho, co tam zbyde. Nejsem si jistá, zda to platí. U jiné banky by to nebylo o moc lepší. Pokud je alternativní zástava, tak ideál je prostě dát jinou zástavu (to je opravdu formalita), zbourat, postavit a zase zástavu vrátit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BOAR: Nejsi typický klient, na kterého jsou vyškoleni. Neřeš to s osobní bankéřkou, ale hypotéčním poradcem, který má zkušenosti.
    Banka ti samozřejmě nedá souhlas s bouráním baráku, který má v zástavě. Takže potřebuješ prvně refinancovat (převést) hypotéku, aby byl v zástavě maximálně pozemek (nebo něco, co bourat nebudeš - zástava může být i jiná nemovitost). A pak si vzít novou hypotéku na výstavbu nového baráku.
    BOAR
    BOAR --- ---
    Vadi mi jednani, ze kdyz neco poebuju, tak je to problem.
    Primarne potrebuju barak co mam na hypoteku zbourat, a pak tam postavit novej, a jeste si par penez pujcit. Na postaveni baraku potrebuju zazadat o vyjimky na stavebnim urade, a na vyjimky potrebuju barak (alespon papirove) zbourat. Na zbourani potrebuju souhlas banky.
    Moje osobni bankerka v KB neni schopna mi uz asi 3 nedele sdelit, za jakych podminek bych to mohl zbourat - pry je to do 10.02. (to uz bylo) na hypotecnim oddeleni. Po 14 dnech mi napsala email, ze ji mam doplnit, ktery z objektu (v zastave jsou 2 nemovistosi s objektama) se chystam zbourat. (to jim trvalo 14 dni prijit na to, ze jsou tam 2 zastavy? kdyz jsem se otom s pani bavil ? ) Je to ta sama pani, se kterou jsem podepisoval tu refixaci. a ktera na otazku " co jsou tady ty pokuty za nevyuzivani uctu, a co znamena vyuzivat ucet" rekla ze nevi, a at si toho nevsimam, ze se pokuty moc nedavaj. Tvarila se dotcene, kdyz jsem ji rekl, at to zjisti.

Nejlepsi by bylo tu hypoteku doplatit, a nasledne si vzit novou, az budu defitinitvne resit stavbu toho novyho baraku. jinak porebuju odhad pozemku, souhlas baky se zbouranim, odhad noveho domu, souhlas banky s vystavbou .... je to proste mor :-)
    GOR
    GOR --- ---
    MUXX: Z me zkusenosti KB nedodrzuje sve vlastni podminky.
    MUXX
    MUXX --- ---
    BOAR: S tim asi moc nehnes. Leda najit nejakou vyhodu v podminkach KB. Ja mel v CSAS moznost za poplatek 2000 kc rocne splatit predcasne az 250k rocne. Nemaji neco podobnyho? Co ti na tom KB vadi?
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    BOAR: je to tak, výklad se liší banka od banky
    BOAR
    BOAR --- ---
    STARDAY: fixaci jsem mel 16.07.2019, zafixovano na 7 let. koukam, ze si kazda banka vyklada jinak to, co cnb rekla.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    BOAR: pockej, jeste jednou a pomalu. ty si mel vyroci fixace 16.7. 2019? a max zafixovano na 5 let, tj. do 16.7.2024? pokud ano, tak ten jeden den nebude mit dramaticky vliv na vysi poplatku.
    jinak nektere banky pristoupily k vykladu, ze do ucelne vynalozenych nakladu zapocitavaji i naklady na zdroje pro uver na sve strane. kdyztak si vyfiltruj Ghoststalkera, do podrobna to tu vysvetloval
    BOAR
    BOAR --- ---
    NELDE: myslism si, ze jsem to chtel nacenit ze bych to splail na vyroci fixace ... tak pocitam to umyslne posunula na den pred fixaci, aby mohla udelat BUBUBU a ukazat velikou sumu.
    BOAR
    BOAR --- ---
    NELDE: Ano, to jsem si vsimnul az pote, co mi to mailem poslala. Tenhle mail mam z banky nazaklade schuzky (telefonatu) s moji "bankovni poradkyni" (ekvivalent toho, ze bych za ni sel na prepazku.

Takze ji napisu, at mi to naceni jeste o mecic pozdeji - tedy az bude 2 roku po refixaci, a uvidime, co mi k tomu napise.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BOAR: No jo, ale ty dva roky budou až o den později.
    Dej si schůzku s někým z té banky a požádej o vysvětlení postupu, když budeš chtít od nich odejít po 16/7.
    BOAR
    BOAR --- ---
    NELDE: konec fixacemam za 5 let, naceneny to je par dni pred vyroci fixace
    NELDE
    NELDE --- ---
    BOAR: Jestli dobře vidím, tak to naceněnění je den před koncem fixace. Ke konci fixace by měla být možná splátka bez jakéhokoli navýšení.
    BOAR
    BOAR --- ---
    BOAR: Jeste teda koukam, ze se v tom clanku rika neco o 2 letech po refixaci - jde o podpis, nebo zacatek platnosti ? ja mam totiz fixaci platnou 2 roky 16.07.2021. tak jestli kdyz ji poprosim o ukonceni po dvoulete platnosti fixace, jestli se to nejak zmeni ?
    BOAR
    BOAR --- ---
    Zdravim.
    mam u KB hypoteku, a KB mi zacina strasne vadit. premejslel jsem o predcasnym splaceni uveru, tak jsem si to nechal "nacenit" a v mailu mi prislo:

" dle našeho hovoru jsme zadali předčasné splacení orientačně k datu 15.7.2021 pro předběžný výpočet účelně vynaložených nákladů. U úvěrového účtu XXX nám předběžně vyšly na 41.584,-Kč. Oficiální vyčíslení banka vystavuje na základě podepsané žádosti o splacení nejdříve 30 dní před termínem splacení.
    Co jsem koukal, treba tady:
    https://www.banky.cz/clanky/predcasne-splaceni-hypoteky/?ref=copy
    tak mi prpijde, ze to proste nemuzou napocitat, a ze je to jen takovy BUBUBU abych to nesplatil.
    Je to mozny, aby byli schopni napocitat takovou castku ? nebo kdyz jim ukazu prostrednicek, tak mi pak 30 dni poslou kalkulaci na par stokorun/tisickorun ?

ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Tak jsem chytre poslal penize na Forex, abych usetril par tisic oproti Exchange a oni ty idioti z XTB.cz Forex obchoduji jen jako CFD a nijak ta smena provest nejde :)

Mezitim nez vsechno poslu zpet, tak EUR urcite klesna o dalsich par %. Tyhle casina prevleceny za brokery me vytacej...

/rant
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Koukám, že tady je to samej expert na fúze... Tak abych taky zakibicoval.

Air Bank má tu komunikaci opravdu promakanou, což není věc subjektivního hodnocení, ale měřitelná veličina. Používá se na to - mimo jiné - Net promoter score, čili jak moc byste nějakou věc chtěli doporučit dál. A AB má v českém prostředí o dost lepší hodnoty než kdokoli další.

Jinak o tom, kdo koho kupuje - PK chce vytvořit velkého hráče, smysl to dává, synergie tam je. Značka AB je silnější, což je podstatnější, než kdo má kolik aktiv. Takže PPF si chce koupit Monetu - a minimálně to tvrdí - a nechat ji na burze.

Pokud někdo brečí kvůli O2/CETIN, tak je to hlavně jeho problém, že se nechal nachytat, ale pořád má šanci u soudu, pokud se nepletu. Nicméně, nevypadá to, že by se ta situace měla opakovat.

(O těch bojích v low cost segmentu, mBank je taky na prodej, jen to nikdo nechce koupit - a je jí škoda, už od roku 2009, kdy se zařízla další expanze a změnil se mateřský management, svoji šanci promrhali - nicméně pořád bych je neodepisoval.)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MITSU: Tržní cena se zadrženou dividendou kalkuluje. Nikdo nikoho nenutí aby prodával.

Do hodnocení optimalizace daní skupiny PPF se pouštět nebudu - stejě tak můžeš řešit chování Alzy, Google nebo kohokoliv jiného velkého...
    MITSU
    MITSU --- ---
    ZBYNEK: ono je otazkou, co je tezni cena. Jedna cast je aktualni kurz, druha pak zadrzena dividenda. Cena, aby byla odpovidajici, by mela byt nekde kolem 90 - 95 Kc. A faktem take je, ze Air Bank neni banka, ale entita, ktera sbira ceska depozita a pres holandske spolecnosti AB 1, AB2, atd, vyvadi penize do ruskeho, vietnamskeho a filipinskeho Homecreditu. A k tomu mimochodem, aby se nereklo, pujcuje drobne retailovym klientum. V Cine uz Homecredit v podstate tipli. Takze Moneta je Kellnerova zachrana. Nicmene ta transakce je velmi dobre vymyslena. Za AB a cesky HC, ktere maji velmi malou hodnotu, si koupi Monetu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MAGE: Trochu se s tím hodnocením uklidni, nabídku mohl dát kdokoliv a cenu nabízí vyšší než tržní. Někde ceny klesly, někde vzrostly, někdo umí využít příležitost...
    MAGE
    MAGE --- ---
    Jinak je Kellner pěknej zmrd kupovat ji za míň než stala před rokem jen kvůli covidu. Doufám že se na něj vyserou.
    MAGE
    MAGE --- ---
    NAVARA: že bych se svejma akciema přihlásil =D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam