• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    FORTRESS: Teď jsem tam volal a k Premium účtu je jen jeden a druhý prý za 20 Kč, asi to máš individuálně :)

Akorát teda ten 50k měsíční příjem se tam počítá prý každý měsíc, což mi jako OSVČ moc nevyhovuje. Erste to prý nějak průměrujou.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RUI: Tak na tom seznamu, co jsem psal, jsou asi jen 2 věci, co by se dali brát subjektivně. To, že USD jsem musel jít vložit na pobočku jiné banky je prostě fakt.

Mě jako jedna z nejlepších bank z různých reakcí tady a jinde vycházela Fio, ale když už budu měnit banku, tak bych rovnou chtěl něco navíc.

Asi to fakt budu muset založit, otestovat a případně zrušit.
    RUI
    RUI --- ---
    ELIJEN: Já mám pocit, že jsi na Air Bank až moc přísný - taky mě nepotěšili tím, že začali blokovat převody na kryptoměnové burzy (sice to jde spíš asi na vrub Raiffeisenbank, ale to je uživateli jedno), ale jinak mám po několika letech užívání pocit, že je na ně v základních službách spoleh (odlehčené a lowcostové digitální bankovnictví s přehledným internet bankingem a solidní komunikací, celkem dobrou podporou cizích měn a hlavně bez výrazných výpadků a radikálních změn podmínek jako u řady jiných bank). Navíc třeba integrace Portu nebo jejich systém odměn je v českém bankovním prostředí docela progresivní počin. Jinak jednou mě moc příjemně překvapili, když mi někdo omylem poslal korunovou platbu na eurový účet - místo toho, aby ji směnili svým kurzem a připsali (což je standardní postup), mi zavolali a zeptali se, jestli to mají udělat, nebo platbu vrátit.

Erste (a z doslechu i ČSOB) jsou fajn produkty, ale pokud hledáš progresivní banku (a bereš Air Bank jako málo progresivní) a zároveň bezpečný přístav pro krypto-transakce, tak si nemyslím, že zrovna tohle je směr, kterým jít. Ale my ti tu stejně moc dobře neporadíme, stačí vidět různé názory lidí tady - lepší bude dohodnout si v obou schůzku a zajít se vyptat, případně prostě založit a osahat si, ostatně vypovědět bankovní služby je naštěstí dost jednoduché.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    ELIJEN: Já mám CZK/ EUR / USD a nic neplatim.

U blokování plateb netušim, ale bankám obecně vadí "nezvyklé" transakce jak objemem tak destinací.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RUI: No AirBank a Revolut mám taky, ale z toho seznamu AirBank nic neumí... takže Erste nebo ČSOB snad horší nebude. AirBank měla být ta progresivní super banka, ale prostě se od založení už nějak moc neposouvaj nebo chtějí zůstat "air".

FORTRESS: Asi stačí aby pro začátek neblokovali platby jako AirBank (resp. RB). ČSOB ale i na webu píše, že nabízí jen JEDEN cizí účet :-/
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Mám oboje a pochybuju že budou krypto friendly když od investic do něj ještě před pár lety zrazovali.

Erste má "premiovou kovovou kreditku"
    Obě banky při převodu víc peněz USD/EUR umí udělat individuální kurz
    Cizoměnové účty jsou zdarma a jdou navázat na jednu kreditku
    Individuální přístup umí, ale nevyužívám, stejně tak akce. Teď mě v Erste zvali na promítání novýho Bonda někdy v září.
    RUI
    RUI --- ---
    ELIJEN: Z toho seznamu požadavků mám pocit, že bankovnictví u Erste nebo ČSOB tě neuspokojí. Člověk musí vyjít z uvědomění, že jde o trochu lepší verzi České spořitelny a ČSOB, což nejsou zrovna synonyma pro progresivní finanční služby. ČSOB neznám, ale Erste neumí třeba kreditky s bonusem, dobré devizové kurzy nebo instantní SEPA platby, různé designy karet nenabízí, krypto-friendly taky zrovna nebude a třeba internetové bankovnictví není pro manipulaci s cizími měnami žádná slast (třeba převody mezi vlastními cizoměnovými účty je potřeba zadávat jako normální platbu a stojí nějaké drobné). A trochu nestandardnější požadavky, co jsem v minulosti měl, byly buď dost komplikované, nebo vůbec nešly provést.

Celkově jsem spokojený, ale zrovna na požadavky v tvém seznamu to podle mě nebude ideální volba. Za sebe na tyhle věci naopak používám kombinaci Air Bank a Revolutu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Myslite, ze tohle je stale aktualni? https://premiumlife.cz/srovnavac-uctu

U CSOB tam pisou, ze ma jen 1 ucet v cizi mene.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    Me se pri zakladani premium uctu v CSOB (respektive upgrade obyc uctu) na lince nejprve zeptali, zda preferuju osobni bankerku/bankere na pobocce, nebo pridelit osobni telefonni bankere... zvolil jsem telefon. Slecna pak zavolala, predstavila se, poucila me, co a jak, a zeptala se, zda preferuju pravidelny kontakt z jeji strany nebo si mi vyhovuje, kdyz se ozvou jen na muj pozadavek, plus zopakovali kanaly, kudy je nejsnaz kontaktovat. Ja teda premiovost taky nevnimam tak, ze by mi mel nekdo vyvolavat, nesnasim to :))
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ELIJEN:
    Tak pokud jim půjdeš na ruku (obrat, produkty, investice), tak třeba se s bankéřkou domluvíš, aby tě neotravovala :-).
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    KOC256: Tohle uplně nesnášim. Dá se to vypnout? :D
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ELIJEN: zalezi, co potrebujes, na web veci smeruji vsechny banky, to ja jen vzdycky resim nejaky neobvkjly spek. Ale zrovna u AB byl hodinovy telefonat to prvni po online zalozeni uctu, protoze se na webu neco nepropsalo, kam melo, a helpdesk byl nejen neschopny to vyresit, ale taky vyslovene neprijemny, coz je to posledni, co potrebuju ori reseni problemu s bankovnim uctem. To se mi v CSOB nestalo nikdy.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ELIJEN:
    Pak ty podminky jdou mirne proti sobe. Minimalne v ERSTE si hrajou na tu premiovost zejmena tim, ze mi obcas volaji jak se mam a co pro me mohou udelat :-).
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DOBYTEK:
    KOC256:

To je popravde neco, co mi na AirBank vyhovuje. Zadny banker vetsinou neni potreba. Volani po telefonu nesnasim a radsi si vsechno udelam v IB natoz nekam chodit do kanclu.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    ELIJEN: co se servisu tyce, u CSOB strasne zalezi na bankeri. Pokud je to blb (jakoze dva ze tri jsou a ten jeden dobry byla protekcni znamost), tak je to dost porod. Ale na druhou stranu ja vzdycky ve vzteku zalozim ucet jinde a pak ho zase stejne rychle rusim (zdravime AB a Equu), protoze servis i podminky zatim kdekoliv jinde byly podstatne horsi nez u CSOB, u kamennych zase nenabizeli to, co potrebuji. Takze za me Premium podminky ok, nadto dokazi pracovat s nestandardnimi klienty, nic mi necpou, zatim ani nic nebyl zasadni problem, s vyjimkou nfc plateb pres jejich appku a platebnich nalepek. No a holt sem tam musis bankere shanet.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ELIJEN:
    Jasně. Pak je pro tebe A/B hodně nevhodný výběr. Tu mi to trochu znělo, že jim něco vyčítáš, což by nebylo spravedlivé...

Ne vše ERSTE umí (ČSOB neznám), ale tak načti si to a nebo si udělej schůzku s individuálním přístupem a kafíčkem v prima kanceláři a uvidíš...

V Praze znám bankéřku ČSOB. Mohl bych ji říct ať se ti ozve (pokud bys chtěl)... U ERSTE znám jen svoji bankéřku bez bližších osobních vazeb a Ostrava...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    KOC256: Je toho spousta a urcite jsem na hodne veci za ty roky zapomel.

- moznost vybrat/vlozit valuty
    - pouzitelne IB UI a normalni security policy (z bezpecnostnich otazek a obrazku v AirBank mam uz pomalu PTSD)
    - hypoteky na dev projekty
    - kreditka s bonusama
    - Bitcoin friendly USD a SEPA prevody
    - trvale platby z uctu v cizi mene
    - podpora instant SEPA
    - nejaky normalni devizovy kurz
    - rychla odezva na pozadavky a indivudualni pristup (misto copy/paste odpovedi a tydeniho cekani)
    - vic nez 3 designy karet, ktere maji navic stejnou barvu
    - vybery z cizich bankomatu
    - ruzne asistence a pojisteni

Proste chci, aby to byla banka a ne nejakej low-budget fintech startup, co si na banku hraje. A chci to samozrejme vsechno zdarma :D

Zajimalo by me jake nabizeji jeste sluzby navic treba oproti Fio. Jestli ma smysl jit prave do tehle premium uctu nebo to nehrotit. Ty kreditky jsou super, ale zas to uplne neni dealbreaker kvuli kteremu bych tam musel jit.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ELIJEN:
    Co konkrétně požaduješ (co ti u A/B chybí)?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Často je tu řeč o premium kreditkách od Erste a ČSOB, ale jak na tom jsou ty samotné premium účty? Chci přejít od Air"Bank" někam, kde poskytují bankovní služby.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam