• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    FEKASON
    FEKASON --- ---
    GHOSTSTALKER: Conseq Globální akciový fond za 2021 23 %. K tomu si samozřejmě přidejme státní příspěvek.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: :))) já dycky zapomenu jak to na nyxu chodí, samozřejmě, že by bylo lepší, kdyby mi zaměstnavatel dával prachy rovnou do výplaty, stejně jako bych místo cafeterie a stravenek mohl dostávat peníze ale říká se tomu BENEFIT a taky bych mohl (a spoustu lidí dostává) HOVNO, tudíž je pro mne samozřejmě výhodné mít penzijní spoření výnos nevynos...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MLIKARNA: A jaky ma smysl ten tvuj blabol, ze to dava smysl vzdy, kdyz ti na to 1:1 prispiva zamestnavatel? Nechtel bys treba jeste, aby ti zamestnavatel "prispival" na jidlo tim, ze bude posilat penize primo Rohliku misto tobe? Nebo na najem tak, ze ti najde nejaky byt a najemne ti strhne ze mzdy? Vlastne by ti zamestnavatel nemusel platit vubec nic a vsechny penize by posilal tvym "dodavatelum".

Kdyz se podivas, jakou maji vynosnost penzijni fondy, jakou maji nakladovost, kdyz zvazis, jak jsi omezen v nakladani s prostredky ve fondu, tak si treba uvedomis, ze lepsiho vysledku dosahnes i primitivnim nakupovanim libovolneho ETF na S&P 500, coz by za poslednich 20 let vyneslo v prumeru kolem 8,5 % p.a. - jake zhodnoceni ma tvuj penzijni fond?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: to je sice hezky co ty "bys raději" ale to je maximálně tak hraběcí rada ;)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MLIKARNA: Pro nekoho, kdo se nechce sam venovat investicim, mozna ano. Ja bych radeji, aby zamestnavatel ty penize daval mne (i s tim, ze v cistem vyjadreni to bude mene nez prispevek do fondu).
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: v případě že ti přispívá zaměstnavatel 1:1 tak to samozřejmě smysl má..
    NELDE
    NELDE --- ---
    FEKASON: Jenže já bych býval převedením do DPS ztratil možnost výběru (-; Budu si pamatoval pro další konec PS.

GHOSTSTALKER: Jak kdy a jak kde a jak pro koho (-; Pokud mám na to vázaný příspěvek zaměstnavatele, tak to zhodnocení je třešinka navíc.
    FEKASON
    FEKASON --- ---
    NELDE: Už není nutné rozložit výplatu na 10+ let aby člověk nedanil, DPS umožňuje výběr ve 3 letech (1/3 hned, další 1/3 za rok a pozlední 1/3 za další). Pokud más Transformovaný fond, máš možnost převést do DPS a v náseldujícím měsíci požádat o výplatu tímto způsobem.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Má to cenu, jen pokud nejsi schopen peníze zhodnotit jinde lépe. Já bych 36 tis. Kč ročně do penzijka rozhodně nedával.
    NELDE
    NELDE --- ---
    RATTKIN: Ano, má to cenu, limit na odečtení daní je 24000,- ročně z částky nad 12000,-
    Příspěvek zaměstnavatele je (1) výhodný daňově pro zaměstnavatele (do ročního limitu 50000,-) (2) dodaněný v okamžiku čerpání, pokud není vybrán specifickým způsobem (15%).
    Ten specifický způsob (rozložení do 10+ let) se ale asi moc nevyplatí, protože to není úročené (jestli si dobře pamatuji) a hlavně protože se to vztahuje na celou čerpanou částku - včetně vlastních příspěvků, které daněné nejsou.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    RATTKIN: státní podpora je stejná, ale to co pošleš navíc lze odečíst při vyúčtování daní.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Prosím dotaz na penzijko, má cenu zvednout můj příspěvek na 3000 měsíčně?
    myslel jsem, že státní podpora je od 2000 už stejná..
    a st. podpora se počítá z mojeho příspěvku, zaměstnavatel na to nemá vliv?

VITI
    VITI --- ---
    Mam cca 1M na rekonstrukci baraku, nevim zda akci stihnu behem roku, je teda predpoklad, ze penize budou cca rok+ hnit a pak budu postupne odcerpavat ... ale vicemene je chci mit stale k dispozici, kdyby se neco zrychlilo. Zatim se mi zda, ze nejrozumnejsi bude hodit obnos do: TRINITY BANK – Účet Dobrý klient 3,08 %. V ceniku zadne klicky nevidim. Nebo je nejaka lepsi cesta?
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    EMBI: Presne. Reditel CSU vzdy ceka az bude maslo v kauflandu ve sleve a pak zverejni data. Je to spiknuti!
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GHOSTSTALKER:
    Díky za odkazy, na to jsem se ptal...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KOC256: Sorry, nepochopil jsem ze spojení "všude kolem" střed "kola" ani jeho poloměr, takže opravdu nevím, kde se koukáš na jaké věci a které z nich jsou "normální". Ale to, že ne vše (a všude) zdražuje průměrným tempem, je snad jasné - je to statistika průměru. Se podívej na to CPI detailně - na to, jak rostly ceny jednotlivých kategorií. Tady máš třeba palivo a potraviny.

Ceny pohonných hmot od roku 2001 | ČSÚ
    https://www.czso.cz/csu/czso/ceny-pohonnych-hmot-od-roku
    https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/index.jsf?page=vystup-objekt&katalog=31779&z=T&pvo=CEN11B
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    EMBI: Co mám z těch stránek zprůměrovat a zvalorizovat? Vidím, že jediný, kdo má z bankovní rady HRUBÝ plat 400k+, je guvernér. V čistém vyjádření ani on ne.

Ale jasně, zavřeme ČNB, vykašleme se na cílování inflace, žijme si jako v Turecku s 36% inflací a hlavně, a to podtrhuji, nakupme zlato a bitcoiny!
    EMBI
    EMBI --- ---
    GHOSTSTALKER: Namaji jo? Valorizuj na 2021 a zprumeruj: https://platyuredniku.cz/dalsi-statem-zrizene-instituce/ceska-narodni-banka

A k CPI a cílování inflace, to je snad úplně jedno, kdo to měří... Podvod je to vždy. Nepoměrně dopadá na chudší, nezohledňuje cenu aktiv, cantillonův efekt, favorizace dlužníků, změna časový preferencí ve společnosti, etc...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GHOSTSTALKER:
    Jsi to nepochopil. Přečti si ještě jednou první větu...

A přesně proto jsem se zajímal o ten detail, protože "kolem sebe" (sebe - není v každé vesnici) to vidím DIAMETRÁLNĚ jinak.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KOC256: Díváš se všude? V každé vesnici České republiky? V každé hospodě? U každé pumpy? V každé večerce? Na každou jednu položku ze spotřebního koše - tak, že jsi ověřil, že žádná z nich nikde nestojí méně než o 5-7 % více, než stála před rokem? OK, věřím ti více než ČSÚ...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    EMBI: Členové bankovní rady nemají plat 400k + měsíčně. A ČNB necíluje inflaci podle CPI Českého statistického úřadu.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: tak ono zase nejde ze dne na den ten spotřební koš překopat, určitá setrvačnost v něm být musí, protože jinak to zase ztratí srovnání s předchozími roky.

Nicméně debata na téma, co tam být má a jakou to má mít váhu, je samozřejmě legitimní. A taky probíhá. ČSÚ je sice pod tlakem politiků, aby to - zvlášť teď - nevyšlo moc blbě; ale zase bych netvrdil, že to schválně zkreslují.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam