• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    ASACHI: Záleží na věku - pokud se blížíš možnosti vybrání částky, tak to není až tak dlouho.
    GHOSTSTALKER: Jenže zaměstnavatel ti to dává na penzijní, protože to je daňově výhodnější - neodvádí z toho zdravotní, sociální a daně. Kdyby ti to dával hotově, tak ti dá tak půlku - ještě bys to preferoval?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Ja ted koncim v praci, ktera mi rvala penize na zivotko + penzijko = vse jsem zrusil a davam cash do crypta.

U tech produktu, o kterych se tu hadate (penzijko), by bylo dobry si precist, jak to funguje.
    Ty penize tam prakticky jsou stucked (pokud clovek nechce prijit o vsechny prispevky a zdanit to) 10 let u starych produktu a snad 20 let u tech nejnovejsich. Je to jak ladovat uhli do kotle a doufat, ze bude horet navzdy.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    GHOSTSTALKER: Bez prispevku zamestnavatele to velky smysl pro lidi co se zajimaj o investice nedava.
    S prispevkem je nekolik zpusobu jak to jde smysluplne vyuzit.
    Nic logicky nevyvazi efektivitou osobne dohlizene investice kvalifikovanym clovekem. Na druhou stranu zas tolik lidi v takove pozici neni.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FEKASON: Ja psal o vynosnosti za 20 let a ty sem hodis vynos za jeden naprosto byci rok? Lol.

Ale OK, hodim ti kosticku - SP500 total return za 2021 28,59 %. Tvuj fond celkem od zalozeni 112 %; SP500 za stejne obdobi 265 %. Na rocni bazi 8,82 % p.a. vs 15,62 % p.a. Thanks for proving my point. Statni prispevek ti to samozrejme ani zdaleka nedorovna.
    FEKASON
    FEKASON --- ---
    GHOSTSTALKER: Conseq Globální akciový fond za 2021 23 %. K tomu si samozřejmě přidejme státní příspěvek.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: já tohle samozřejmě chápu ale jednoduše využívám možnosti, jaký mám k dispozici a když bych odmítnul zhodnocení svých peněz 1:1 tak bych byl blbej ať už si o tom myslím cokoliv, proto si myslím, že i kdyby ten fond nebyl bůh ví co, tak sbírám prachy co se valí "na zemi"...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MLIKARNA: Ano, tohle vnimam, ale (i) to uz je jina debata, nez zda ma smysl, abych si sam platil 36 tis. rocne proto, abych maximalizoval danovy odpocet a (ii) vsechny ty benefity predstavuji urcity naklad pro zamestnavatele, stejne jako mzda, a s radou zamestnavatelu se da domluvit na tom, ze ti misto benefitu proste zvysi mzdu (resp. ti ji nesnizi o naklady spojene s benefity). Pro me nejlepsi benefit je proste pool v urcite vyssi s tim, ze si sam mohu volit, zda/kolik z toho vyuziji na stravenky, na kulturu, na penzijko atd. a kolik si necham vyplatit. Roli zamestnavatele podle me neni rozhodovat o tom, kolik ma zamestnanec utracet za jidlo, za sport, na sporeni atd.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: :))) já dycky zapomenu jak to na nyxu chodí, samozřejmě, že by bylo lepší, kdyby mi zaměstnavatel dával prachy rovnou do výplaty, stejně jako bych místo cafeterie a stravenek mohl dostávat peníze ale říká se tomu BENEFIT a taky bych mohl (a spoustu lidí dostává) HOVNO, tudíž je pro mne samozřejmě výhodné mít penzijní spoření výnos nevynos...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MLIKARNA: A jaky ma smysl ten tvuj blabol, ze to dava smysl vzdy, kdyz ti na to 1:1 prispiva zamestnavatel? Nechtel bys treba jeste, aby ti zamestnavatel "prispival" na jidlo tim, ze bude posilat penize primo Rohliku misto tobe? Nebo na najem tak, ze ti najde nejaky byt a najemne ti strhne ze mzdy? Vlastne by ti zamestnavatel nemusel platit vubec nic a vsechny penize by posilal tvym "dodavatelum".

Kdyz se podivas, jakou maji vynosnost penzijni fondy, jakou maji nakladovost, kdyz zvazis, jak jsi omezen v nakladani s prostredky ve fondu, tak si treba uvedomis, ze lepsiho vysledku dosahnes i primitivnim nakupovanim libovolneho ETF na S&P 500, coz by za poslednich 20 let vyneslo v prumeru kolem 8,5 % p.a. - jake zhodnoceni ma tvuj penzijni fond?
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: to je sice hezky co ty "bys raději" ale to je maximálně tak hraběcí rada ;)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MLIKARNA: Pro nekoho, kdo se nechce sam venovat investicim, mozna ano. Ja bych radeji, aby zamestnavatel ty penize daval mne (i s tim, ze v cistem vyjadreni to bude mene nez prispevek do fondu).
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    GHOSTSTALKER: v případě že ti přispívá zaměstnavatel 1:1 tak to samozřejmě smysl má..
    NELDE
    NELDE --- ---
    FEKASON: Jenže já bych býval převedením do DPS ztratil možnost výběru (-; Budu si pamatoval pro další konec PS.

GHOSTSTALKER: Jak kdy a jak kde a jak pro koho (-; Pokud mám na to vázaný příspěvek zaměstnavatele, tak to zhodnocení je třešinka navíc.
    FEKASON
    FEKASON --- ---
    NELDE: Už není nutné rozložit výplatu na 10+ let aby člověk nedanil, DPS umožňuje výběr ve 3 letech (1/3 hned, další 1/3 za rok a pozlední 1/3 za další). Pokud más Transformovaný fond, máš možnost převést do DPS a v náseldujícím měsíci požádat o výplatu tímto způsobem.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Má to cenu, jen pokud nejsi schopen peníze zhodnotit jinde lépe. Já bych 36 tis. Kč ročně do penzijka rozhodně nedával.
    NELDE
    NELDE --- ---
    RATTKIN: Ano, má to cenu, limit na odečtení daní je 24000,- ročně z částky nad 12000,-
    Příspěvek zaměstnavatele je (1) výhodný daňově pro zaměstnavatele (do ročního limitu 50000,-) (2) dodaněný v okamžiku čerpání, pokud není vybrán specifickým způsobem (15%).
    Ten specifický způsob (rozložení do 10+ let) se ale asi moc nevyplatí, protože to není úročené (jestli si dobře pamatuji) a hlavně protože se to vztahuje na celou čerpanou částku - včetně vlastních příspěvků, které daněné nejsou.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    RATTKIN: státní podpora je stejná, ale to co pošleš navíc lze odečíst při vyúčtování daní.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Prosím dotaz na penzijko, má cenu zvednout můj příspěvek na 3000 měsíčně?
    myslel jsem, že státní podpora je od 2000 už stejná..
    a st. podpora se počítá z mojeho příspěvku, zaměstnavatel na to nemá vliv?

VITI
    VITI --- ---
    Mam cca 1M na rekonstrukci baraku, nevim zda akci stihnu behem roku, je teda predpoklad, ze penize budou cca rok+ hnit a pak budu postupne odcerpavat ... ale vicemene je chci mit stale k dispozici, kdyby se neco zrychlilo. Zatim se mi zda, ze nejrozumnejsi bude hodit obnos do: TRINITY BANK – Účet Dobrý klient 3,08 %. V ceniku zadne klicky nevidim. Nebo je nejaka lepsi cesta?
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    EMBI: Presne. Reditel CSU vzdy ceka az bude maslo v kauflandu ve sleve a pak zverejni data. Je to spiknuti!
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GHOSTSTALKER:
    Díky za odkazy, na to jsem se ptal...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam