• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    ADAM: dulezity je rict, ze ted je ten coin na svym mega minimu... takze ted to neni uplne mimo, pokud fakt hodne litas, vsechny ostatni vyhody tu kartu pohrbily. Netflix a spotify chteji taky odstranit. 2% s max 50usd mesicne cashback jsou taky o nicem... celkove bych si klidne ten salonek asi zaplatil nez tohle
    ADAM
    ADAM --- ---
    ANT_39: staci jednorazove, netreba s klesajici cenou dokupovat. ale naopak, kdyz to vyroste, tak zisk z toho muzes vybrat pryc. ja to takhle udelal. v nejlepsim peaku (kdyz ten jejich shitcoin stal 10x tolik, co ted), tak jsem to vybral a hezkych par stovek tisic na tom vydelal...

takze je to proste gamble, to si nebudem nalhavat. ale uplne jako cistou utratu to brat nelze (i kdyz ja mam radeji to mentalne fakt odepsat a pak se nestresova). momentalne je cena na dne, takze pravdepodobdnost vydelku neni uplne zanedbatelna.

jeste jedna vec, mel jsem roky 5% cashback (nedavno snizili na 3%). utratit pro vetsi rodinu 100tis mesicne neni problem, takze jen na cashbacku jsem na tom ty prachy uz taky vydelal. (s 2% uz to je horsi, uznavam...).
    jo, ony tam jsou k tomu vlastne jeste dalsi vyhody - proplaceny netflix, spotify a tak... proste se ty vyhody nascitaji.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ADAM: Ono, ze se v tom vrtam, "ulozka chabych 3500EUR", kdyz "je lepší mentálně ty peníze odepsat" neni ulozka, ale utrata. Utratit 85KKc za nekonecny salonky... Ja jako moc necestuju, a v salonku jsem nikdy nebyl, tak nevim, mozna je to fakt super sluzba. Ale zda se mi to jako dost penez. Doufam, ze tam staci ty prachy vlozit jednorazove, a neni potreba dokupovat token s klesajici cenou, aby hodnota byla vzdy tech 3.5KEUR.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    QUIP: Umi to treba i mBank…

ADAM
    ADAM --- ---
    KOC256: to je pravda, ze pro jednoho cloveka to celkem staci. vetsinou je stejne v salonku plno ci zavreno, jak rikas. ale ja mam treba velkou rodinu. takze tech 6vstupu je pro me jedna jedina navsteva, kdyz letim i s nimi...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAM:
    Tak ono ne vždy to jde využít (to chceš využít). I když mám 6, tak 1x jsem to použil v dubnu a 3x pak během jednoho víkendu cca před třemi týdny.

- blbý čas
    - není salónek
    - není salónek tvého programu
    - jsou i free salónky, kde ti to nestrhává vstupy (Praha, Bratislava, Vídeň) - Mastercard salónky nebo salónky Erste Premiér.
    - ...

+ vstupy 4 ČSOB :-)

Ale také záleží co je "hodně"...
    ADAM
    ADAM --- ---
    SPLIFFBOY: Pokud litas hodne, tak erste má jen 6(?) vstupu za rok. Což se mi zdá celkem malo. U crypto.com to máš neomezeně za ulozku chabych 3500eur na půl roku...
    QUIP
    QUIP --- ---
    KOC256: Jo, co ma Revolut vim, mam od nich spoustu karet :)
    Slo mi prave o to DCC a ty poplatky u vyberu z bankomatu. Jasne ze si clovek muze lecos ohlidat sam, ale urcite je prijemnejsi mit moznost to proste zakazat a nemuset to resit. Proto se ptam, jestli to umi i jina banka na ceskem trhu, nebo je to novinky jen u Max Banky.
    Celkove mam z Max Banky takove rozporuplne pocity - zalozeni uctu online i s uploadem a OCR obcanky a ridicaku jim funguje pekne, ale nektere veci v ceniku (u nekterych druhu uctu / sluzeb) mi pripadaji jak z prelomu tisicileti.
    Ja na Max Banku koukam jen kvuli sporicimu uctu, ale kdyz uz jsem se tomu zacal venovat, tak jsem si procetl i par dalsich veci - ze zvedavosti.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    KOC256: nevim, selskym rozumem bych ho tam pocital, ale policy banky muze byt jina :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    QUIP:
    Revolut ma u karet moznosti zapnuti/vypnuti:
    - online transakce
    - zabezpečení na základě polohy (kontroluje to GPS na telefonu (aplikace) vs místo kde platíš
    - protažením (magnetický proužek)
    - výběry z bankomatu
    - bezkontaktní platby

Samozřejmě můžeš celou kartu dočasně zneaktivnit, nastavit limit na bezkontaktní platby.

Pak obecně máš zadarmo k dispozici jednorázové virtuální karty, případně virtuální karty.

DCC ani poplatky to vypnout neumí. Ale to se dá ohlídat. Stačí číst...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SPLIFFBOY:
    zalezi jak moc chces investovat konzervativne nebo progfresivne... protoze kazdy ti tu rekne, ze ten vynos je dost onicem... Urcite tam nejsem kvuli investicim...

To penzijko se tam pocita do toho zustatku 250k? Mozna jo, ale neco mi klove v hlave ze ne a ani u sebe s tim nekalkuluji.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    diky za reakce. salonky a security jsou prave pro me jedno z hlavnich lakadel, letam hodne a budu jeste vic. experimentovat s cryptem se mi asi nechce, to jsem si zkusil jednou, me ta volatilita hrozne rozptyluje od soustredeni se na jiny veci :)

ja mam ted csob premium, coz je fajn, podminky aktualne plnim jen skrz vysi hypo, salonky nejaky maj taky a jejich pojisteni je ok (hlavne cenim treba i pojisteni spolucasti pri pujceni auta). vedle toho mam zlatou kartu od KB a to je naprosto o nicem a nejak se nemaj k tomu mi nabidnout platinovou :D takze tam necham zit svym zivotem druhou hypo a posilani mzdy si od tamtud klidne switchnu do erste, cimz budu mit (spolu s tim penzijkem) podminky vzdy splneny. pak uz jde jen o to, jak moc me budou z erste tlacit. nejakemu lehcimu investovani se v zasade nebranim, stejne bych nekam penize davat asi mel a jsem na to linej to resit, tak why not, pokud od vas neuslysim, ze jejich investicni nastroje jsou o nicem.
    QUIP
    QUIP --- ---
    A jeste jen tak ze zvedavosti - prohlizim si cenik poplatku Max Bank a za vedeni karty chteji 65,- CZK mesicne. To fakt v dnesni dobe jeste nekdo zpoplatnuje kartu? Proc by ji pak u nich nekdo chtel, kdyz ji kdekoliv jinde ma zadarmo k uctu zdarma? WTF?
    https://www.maxbanka.eu/files/sazebnik-platny-od-1-12-2022.pdf
    QUIP
    QUIP --- ---
    Koukam ted na Max Banku a docela me prekvapilo, ze umi blokovat DCC a extra poplatky za vyberu z ATM

DCC blokace
    Nevýhodnou směnu kurzů ohlídáme.

Magnetický proužek
    Blokace magnetického proužku proti zneužití karty.

Surcharge fee
    Ochrana před poplatkem za výběr v zahraničí.

Výběry zdarma
    Výběry z bankomatů k Neo účtu po celém světě zdarma.

Mozna jsem po tom jen nikde nepatral, ale nabizi tohle i jine banky?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NINE_OF_NINE:
    Co jsem zjišťoval, tak mají jen 4 vstupy, tolik nebuzerují, nemusíš tam fixovat 250 k. A pro někoho mohou být zajímavé i ty volitelné "produkty" (rozšířená záruka na elektro, atd.)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Když jsme v tématu, co ČSOB premium. Jaká je aktuální situace?
    ADAM
    ADAM --- ---
    KOC256: Staci tam uložit 3500eur. Je to sice urocene okolo 6%, ale je to v jejich tokenu, který je volatilni. Aktuálně ztratil asi 90% hodnoty, takže optimální čas k a lokaci. Ale samozřejmě je lepší mentálně ty peníze odepsat a být příp. příjemně překvapený, pokud naopak vydělás. Obzvláště teď, kdy před pár týdny krachlo několik podobných firem. Po 6ti mes. Ty peníze můžeš vybrat a salonky by ti měly zůstat.

Jinak to je taky sit loungekey a při placení kartou máš 2% cashback
    Crypto.com Visa Card: The only crypto card you need
    https://crypto.com/eea/cards
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KOC256:
    - cestovní pojištění (zdravotní)
    - pojištění půjčeného auta do 10000 Kč
    Je tam toho více, ale toto využívám.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAM:
    jaké podmínky na tu kartu crypto.com abych měl ty neomezené salónky? Do jaké sítě salónků?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SPLIFFBOY:
    Asi záleží co od toho čekáš. Já hodně cestuji, takže využívám:
    - pojištění
    - kreditka zadarmo
    - 6 vstupů do salónků

S tím nucením to je asi jak kde. U nás asi není takový přetlak, tak mě do ničeho extra nenutí. Jednou ročně jim zainvestuji 10000 a to mě nebolí za to co využívám...
    ADAM
    ADAM --- ---
    ja jsem bankerku nevidel uz tak 4 roky. da to dost prace, ale je v lidskych silach se tomu vyhnout :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam