• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    GHOSTSTALKER: Jo, asi jako jo, v tomhle to dava smysl. Jen to placeni dani by bylo min o nervy. (A jo, budu posilat o den driv a bude to v pohode)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    DAVIDOWITCH: To si myslim vyplyva uz z toho, jak ten system funguje; CNB v nem plni kontrolni funkci (schvaluje platby v XAMOS) takze pokud by se okamzitych plateb mela aktivne ucastnit, byla by trochu ve stretu zajmu.
    MAGE
    MAGE --- ---
    DAVIDOWITCH: me zarazelo proc mi nechce Fio banka provadet okamzite platby na muj Moneti ucet a oni tam maji limit na odesilane platby na 100k
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    PATRIKCHRZ: Me vzdycky pri placeni dani prekvapi ze to vypada ze to neumi CNB. Ale mozna to je jen technikalie, protoze to umi tak samozrejme ze to ani neni treba zaskrtavat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DAVIDOWITCH: přesně tak, okamžitý převod v rámci banky (ať už mezi vlastními účty, nebo na cizí) je dnes spíše raritou, pokud banka neumí, však Unicredit je poslední z významných retailových bank, která neumí okamžité platby.

Nicméně je také pravdou, že v noci některé banky (zcela jistě Česká spořitelna) vypínají aktualizaci IB, což vede k tomu, že platba je sice připsána, ale na účtu se neobjeví. Ale jsou to časy v hluboké noci, takže většina lidí to nikdy nezjistí (dokud to čistě náhodou nepotřebujete, třeba proto, že jste zrovna v jiné časové zóně :D ).
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    BOLDRIK: Nejen nové a cool banky. Tohle umí dokonce i KB a Česká!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Podával jsem u Raiffaisenbank žádost o předčasnou splátku hypotéky. Vyplnil jsem formulář na webu, zavolali, ověřili a hotovo, po 2 dnech mi dorazily instrukce e-mailem. Od EquaBank, kdy jsem musel na pobočku, posun k lepšímu. Ale proč v platebních instrukcích není do píči vygenerovaný QR kód pro platbu a musím to vypisovat ručně nechápu!
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: Nepřekvapilo by mne, kdyby na každou věc měli jinou app, v jiné verzi jiného jazyka, s navzájem nekompatibilním API (tam kde vůbec nějaké bude a nelezou si navzájem do DB), co lepí nějaké middleware dimenzované na desetinu provozu :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: zrovna bankovnictví Unicredit drží pohromadě pomocí žvýkačky, gumičky a lepicí pásky :D
    UniCredit Bank nezvládla aktualizaci internetového bankovnictví, lidem nejdou posílat peníze - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/finance/unicredit-bank-nezvladla-aktualizaci-internetoveho-bankovnic/r~e30e5572ada511e780320025900fea04/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Staré systémy nebývaly moc připravené na online svět, který nespí - transakční mašina se na večer vypla a začalo se počítat účetnictví, počítat úroky, složitější produkty, generovat reporty a podobně.

Moderní systémy to netrápí, ale dokud ty staré fungují a generují peníze, tak na to nešahají no :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NAVARA:
    No to rozhraní generuje maily a ženské u přepážek to přepisují... Tak asi proto...
    BOLDRIK
    BOLDRIK --- ---
    NAVARA: třeba AirBank a Fio interně i o víkendu bezproblémů, unicredit fakt za trest, byl jsem hodně překvapený
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    BOLDRIK: Mašiny o víkendu spinkají
    BOLDRIK
    BOLDRIK --- ---
    NELDE: PETER_PAN: Dost mě překvapilo že u Unicredit o víkendu nepřevedu peníze ze spořícího účtu na běžný vrámci mého účtu. Hodně peklo. Ale mám tam cashback z platby kartou a cashback při posílání mzdy, používám jen na platby kartou.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PETER_PAN: Já mám Unicredit ještě z dob přechodu z Axy a užívám je jen na ty procenta zpátky v Albertu. Do IB nechodím do mobilního jen na aktivaci těch procent a zkouknutí, jestli tam mám peníze, když neprojde platba v obchodě.
    Takře bych na tvém místě retenci vzal (pokud nemáš nějaké měsíční poplatky).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PETER_PAN: podle mne ne, banka má z platby kartou zlomek procenta, tj. nějakou větší vratku musí někde dotovat. Například u cizoměnových transakcí z kurzové marže (ČSOB dává 1,5 % z plateb v zahraničí), u kreditek z úroků a poplatků/pokut, atd. ČS dává 1 % max 350 korun za platby přes Internet.
    V podstatě si UCB spočítala, že když ti za určitých omezení dá nějakou vratku v omezené výši, vezme si to někde jinde.

Něco vrací zahraničí krypto karty, ale tam je to podmíněno vázáním nějaké vyšší hotovosti a tedy jde o riziko. Navíc ti bonus sebere konverze, protože karty jsou v EUR.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PATRIKCHRZ: Vcera jsem rusil ucet u UniCreditu (po doplaceni hypo u nich uz ho nepotrebuju, BTW: meho byvaleho hypotecniho bankere je tam skoda, ten byl skvely, profesionalni a proste do toho jak ta banka funguje v ostatnich ohledech vubec nezapadal) a nabidli mi 3% cashback na kartu jako retencni nabidku. No odmitl jsem, protoze jejich IB je tak strasne strasne stranse moc nahovno, ze nechci svoje utraty konfirmovat a resit pres tenhle kekel.

Otazka. Jsou takova 3% realne nekde dojednat v CR jinde? Treba podminene (realnym) obratem, ale u uctu bez poplatku za vedeni.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    Já si účet u České Spořitelny založil v létě (díky akci, kdy jsem po založení účtu a pár platbách kartou dostal 1000 Kč) a přestože to ze začátku byl trochu boj si zvyknout na George a rozchodit George Klíč na dvou telefonech najednou (všechny ostatní banky mám bez problémů jak na Androidu tak na iPhonu), tak jsem teď celkem spokojený. Využívám vlastně jen ten MoneyBack, protože je mi jedno kterou kartou zaplatím, tak proč ne tou, kde mi něco vrátí. Tudíž nic od nich nečekám, nemám tam žádné trvalé platby, neposílám od nich peníze, žádné inkasa, zahraniční platby... jen to co si tam pošlu, to kartou utratím... zatím stále poplatky 0,- Kč a dostal jsem od nich už cca 3k... takže za mě dobrý, jako takovej záložní účet - proč ne ;-)

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MLIKARNA: občas to je víc, než pár kaček - https://www.mesec.cz/clanky/unicredit-bank-prohrala-spor-musela-zpetne-vyplatit-bonusy-za-platbu-kartou/ - a to ještě nebyla moje největší rána :D
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MLIKARNA: Air Bank, ČS a Unicredit má stejný věrnostní program, který pro ně provozuje Dateio. Tj. seznam partnerů je stejný, liší se ale v některých případech výše bonusů. A to nejen mezi bankami, ale i mezi klienty stejné banky. Konkrétně ten Albert měl u Air Bank někdo 2 % při nákupu nad 500 Kč a jiný 5 + 5 % při libovolném nákupu. A každý měsíc se to mění. Kdo má všechny tři banky, může vždy mrknout u které má pro konkrétního obchodníka nejlepší nabídku.
    Občas jsou "těžkokaliberní" nabídky, jako třeba u ČS, která dávala 20 % za nákupy v Albertu a Globusu všem klientům.

Těch 20 % u Alberta už dávalo smysl, ty 2 % moc ne, protože u Alberta jsou ceny obvykle vyšší. Před Vánoci měla zase akce Hello Bank - 10 % ve všech hyper a supermarketech a pak taky obdobnou akci pro drogerie a lékárny. Na rozdíl od Alberta se to ale nemuselo "zapínat".

Samozřejmě ideální je "vratka všude". Ta ČS Transparentní kreditní karta má 1 % ze všech plateb přes Internet (do čehož se počítá i nabíjení Revolutu :D ).

Tak každý si vybere banku dle svého gusta, já se snažím těžit ze systému co nejvíc. Výhodné kurzy, výhodné úroky, bezplatné výběry z bankomatu (zejména v zahraničí), různá pojištění ke kartě, vratky za platby,...
    Tohle když shrnu, tak mi AirBank nepřijde extra zajímavá. Na špičce není v ničem. Kurzy dost špatné, poplatek za výběr z bankomatu (zejména mimo Evropu) vysoký, služby ke kartě v ceně žádné a ani za peníze to není žádná hitparáda, IB mi moc nevyhovuje (ale jsou horší), třeba mi vadí nově zavedený limit na okamžité platby jen 50 000 Kč (naopak jiné banky z původních 100 000 Kč zvyšovaly). Má ale velmi dobrý marketing a i klientsky vstřícný přístup.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam