• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    CERMI_FOX: Rozporujes to ze uroky jsou naklady (please don't), nebo to ze naklady na zajisteni pujcky jsou na tu pujcku ucelne vynalozene?

A nezapomente ze tohle pravidlo nikdy neplatilo v dobe nejakyho zasadniho pohybu uroku smerem dolu, takze dovozovat z toho ze bankam nevadilo kdyz lidi sli z 2.2% na 1.8%, tak nebude vadit kdyz pujdou z 6.5% na 3% (do konce 2024 prej ma bejt zpatky inflacni cil, a predpokladam ze Michl nebude vahat tlacit urokovy sazby dolu co to da) mi prijde odvazny.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DAVIDOWITCH: to není účelně vynaložený náklad, ale spíš mi to přijde jako riziko kšeftu. Banka má taky možnost odstoupit od smlouvy v mnoha případech (trestní stíhání, pokles hodnoty zástavy bez dosypání collaterálu, úmrtí, zhoršení fin. situace dlužníka...). Takže když vemu opačnou situaci - úroky vzrostou, banka vypoví smlouvu třeba z důvodu zhoršení fin. situace dlužníka (nebo jiného, to je asi jedno), ale to financování ji zůstane za původní podmínky a může to přeprodat někomu dál za mnohem vyšší (současný) úrok. Logicky tedy pravidlo, že náklady na financování zrušené smlouvy jde požadovat po dlužníkovi, by mělo jít aplikovat i na druhou stranu, tj banka při takovém zrušeném úvěru, na kterém vydělala, by výdělek měla odevzdat dlužníkovi. Prostě je to hra na obě strany - někdy to jde nahoru, někdy dolů.

Samozřejmě zjednodušuju, ale takhle je to pro banku extrémně výhodné a nenese skoro žádné riziko zato nese velké zisky (beru statistiky čnb, kde problémové úvěry jsou cca 1%, přičemž vyloženě ztrátové jsou tak polovina z toho)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    QUIP: Jak pise Davidowitch, CNB zadne pravidlo nestanovila. Jen urcitym zpusobem vylozila zakon; zpusobem, ktery bych cekal spise od financniho arbitra nez centralni banky, ktera by mela vedet, jak se banky financuji/kde berou zdroje na hypoteky.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    QUIP: To je trochu zavádějící. Je nějaký zákon, ČNB ho vykládá nějak, banky s výkladem nesouhlasí, takže bude soud (který jediný má patent na to vykládat zákony). Účelně vynaložené náklady fakt můžou být i náklady na zajištění financování, vůbec to pro ČNB nevidím jako jasné vítězství.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Na jednu stranu to chápu, kdy banka si zajistí zdroje na financování hypotéky za určitou cenu a při změně podmínek na trhu jí podstatná část klientů produkt vypoví a ona pak realizuje ztrátu.
    Co se mi ale nelíbí je plánovaná zpětná platnost tohoto pravidla.

V zásadě je jedno, jak to bude nastaveno, cena produktu bude vyšší riziko pro banky vždy obsahovat, ale měnit pravidla pro už běžící produkty (ostatně stejně špatně to bylo při zavedení povinnosti "bezplatného" předčasného splacení) se mi nezdá správné.

Jsem pro jasná pravidla (takové nastavení, aby neumožňovalo různý výklad) pro všechny - banky i klienty.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Na tom je vtipna tahle cast:
    Bankovním domům se ale stanovisko ČNB příliš nelíbilo, a proto se jím ne všechny řídily. Komerční banka, Modrá pyramida nebo UniCredit od centrální banky dokonce dostaly pokutu za to, že si za předčasné splacení účtovaly víc, než je dovoleno. Těmto případům má novela zabránit.

Zkratka existovalo nejake pravidlo, ktere stanovila CNB a bylo zavazne pro vsechny banky. Tem se ale nelibilo, takze ho porusovaly a abychom porusovani predesli, pravidlo zrusime.

Co kdybychom zrusili i dalsi pravidla, ktera nechteji lidi dodrzovat, at se vyhneme jejich porusovani?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PISTA1: Velká gratulace k tvojí prozíravosti.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    GIOMIKY: Já sem fixoval na 10 roků do konce hypo za 1,79, tak v týhle době rozhodně splácet předčasně nebudu :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    PISTA1: To je opravdu výsměch, co si tady banky ke svým klientům dovolují. Úroky poloviční, než ČNB. A dřou kůži za každého klienta, co to jde. V porovnání s civilizovaným světem je to tady lízání smetánky z dortu. A češi si to s velkou slávou nechají hezky líbit.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Můžete to někdo odemknout prosím?

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/refinancovani-predcasne-splaceni-hypoteky-uver.A230124_160047_ekonomika_alis?zdroj=otvirak
    TBC
    TBC --- ---
    MEDWYN: easychange.cz , exchange.cz, to že tam udelas smenu jednou za cas je netrápí a nemel jsem s tím nikdy problem
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    PATRIKCHRZ: Ok, diky
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ALTOR: je to čím dál tím horší, banky postupně tuhle službu ruší. 1 % je asi nejmíň, co lze dostat, nízký mix měla KB (jen 100 kč), ale jestli to ještě dělá, netuším.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Ahoj,
    ma nekdo zkusenosti s vybiranim seku ze zahranici? Prisel mi sek z Anglie na cca 3k GBP a rikal jsem si jake jsou snadne cesty.
    Zatim jsem prisel na nasledujici:
    - U CSOB to pry stoji 1% z castky a CSOB ma navic dost hrozny FX
    - Muzu to poslat do Anglie postou at mi to hodej na Anglickej ucet.. Nejsem zadna citlivka, ale posilat do Anglie postou se uplne nechce, ale zatim se k tomu klonim nejvic
    - Vybrat to priste az budu v Anglii

Nejake dalsi moznosti co vas napadaj?
    QUIP
    QUIP --- ---
    TOOMIX: Doufam, ze to budou detekovat z User Agent hlavicky, jako obvykle. :))
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Česká spořitelna zakáže přístup do internetového bankovnictví z Windows 7 a Windows 8.1 – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/ceska-sporitelna-zakaze-pristup-do-internetoveho-bankovnictvi-z-windows-7-a-windows-81/sc-3-a-220313/default.aspx
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Hmmm, tak někdo ve Fio musí zmáčknout kouzelné tlačítko a pak se po přihlášení objeví formulář, kde se potvrdí údaje...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZBYNEK: posilal jsem jim to supportem. Stejne jako treba w8ben. Sice je to treba poslat vickrat, nez to opravdu zadal do systemu,ale aspon zo slo online.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Fio mi v bankovnictví hlásí nutnost ověření údajů, bohužel se nedovedu nikde doklikat k tomu, kde jim oznámit, že se nic neměnilo...
    Kdo máte firemní účet a řešili jste to?
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    MEDWYN: roklen fx jsou vstricny, daji ti lepsi kurz pres telefon,a le asi to neni nejmensi spread
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam