• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAM
    ADAM --- ---
    DAVIDOWITCH: Na crypto.com mám stále 3%. Lze to nabýt i fiatem, takže na bitcoin u toho nemusíš vůbec sáhnout, jen tam musí být jednorázově uložena na jejich sporáku nějaká částka v jejich shitcoinu.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    PATRIKCHRZ: Nevis z hlavy co se mysli tim "podnikatelum"? Ja tu 1% mam na srocku, ale tam pochopitelne nakupy soukromych veci nedelaji memu ucetnimu zadnou velkou radost. Ale kdyby to slo i jen na OSVC (coz sem taky, i kdyz tam nemam zadny realny prijmy) tak tam jsou ty hranice mezi firemnim a soukromym natolik volne ze by tohle nikdo neresil.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    R_G: jako o tom žádná, ale ať to dají do podmínek. Mně se nelíbí, že něco jiného je v podmínkách a něco jiného pak platí
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DAVIDOWITCH: kreditky (běžné, ne k Erste) dávají 1 % maximálně 350 kč měsíčně, ale jen z plateb přes Internet. Já s nimi (mám tři) dobíjím Revolut, kterým pak platím.

Pak jsou tu business kreditky KB a Monety, ty dávají 1 % bez horní hranice, ale vydají je jen podnikatelům.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Platim ted EP kreditkou a doslo mi, ze z toho vlastne nemam zadny realny benefit. Moje aktualni alternativa je prepnout zpatky na KB kartu ktera ma 1% utraty do max 500Kc poslanych na duchodove, ktere u nich taky mam. Ale, kdyz uz do toho budu rejpat, je neco lepsiho (nechci s tim delat nejaky extremni prostocviky ala vybirani z bankomatu a vkladani na sporici ucet, jde mi ciste o to ze "platim kartou a jsou uz zase vysoky uroky, mohlo by z toho neco kapnout")?
    R_G
    R_G --- ---
    MIKEE: Ja se jim nedivim.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: na tohle mám Creditas. Mám část výplaty v Eur a tuto část si nechávám posílat na eurový účet. Vyberu si pak na pobočce za 10 korun (do protihodnoty půl milionu korun). Platím totiž v eur v zemích, kde nejsou národní měnou (typicky potápění v Egyptě), takže výběr z bankomatu nepřichází do úvahy
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    R_G: EP je bez problemu, kdyz to opravdu pouzivas a ne ze tam jen pritece a zase odtece 70k a chces jen benefits. To se jim nemuzes divit, ze zadarmo ni kure ;) Ja tam ma nejakou mensi investici v topstocks/smallcaps a ten ucet zaroven aktivne pouziva a nikdy nebyl problem.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Napadlo mě to dneska, když jsem stál frontu ve směnárně a cestou potkal EUR bankomat, jestli by to byla možnost. Ale limit na 200 euro je dost nízký (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: podle mne jsou je několik možností:
    1) - karta je vydaná jako britská, nabídne tak výběr EUR s DCC do GBP
    2) - karta je vydaná jako litevská
    a) výběr v EUR nenabídne vůbec
    b) nabídne DCC do CZK

Ale můžeš zkusit :D
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: A když je to EUR karta typu Revolut?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: pokud vím, jediné bankomaty, které umí EUR jsou Euronet a ty to svým "švindlkuzem" přepočítávají na koruny, nebo do jiné měny karty.
    R_G
    R_G --- ---
    SINEAD: Ja jen zaslechl, ze pojisteni storna zajezdu (s cestovkou) je neco jineho, nez pojisteni letenek a ubytovani, ktere si clovek hradi sam. Dava to smysl, ale uplne intuitivni to neni. Sam jsem s CSOB resil jen zpozdeny kufr o jeden den a proplatili mi vsechno co jsem si na miste koupil za asi 3tis. a vubec nic neresili.
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    R_G: Mozna kolegyne se to ted pokusi uplatnit. V tech PP to tak nejak vypada, ale clovek nikdy nevi. Zkouseli jsme to i resit s jejich kastakem, ale vedeli uplny hovno a mailem nam poslali ty PP :))
    R_G
    R_G --- ---
    SINEAD: To pojisteni pobytu je pro me taky zajimave, ale taky netusim jake to ma presne podminky. Kdyz dite onemocni a nemuze letet na dovolenou, zaplati mi (s nejakou spoluucasti) cenu storna letenek a ubytovani? Nemel by nekdo zkusenost?
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    PATRIKCHRZ: No maji to omezene. Treba ferraty jsme letos museli pripojistit, pojistuji jen do urovne C.

Me tam laka to pojisteni storna pobytu. Jezdime i s detma, takze je tam dost vysoka pravdepodobnost nakejch chripcicek. Ale jak moc to bude uplatnitelny, to jsem nastesti zatim nemusela zkouset.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    PATRIKCHRZ: Nepojišťují freediving a potápění do více jak 40m
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    NELDE:
    NELDE: vloni jsem chtel vybrat z euroveho bankomatu na prazskem letisti pomoci karty k eurovemu uctu od CSOB. bankomat (byl to ale tusim zpropadenej euronet) kartu zjevne identifikoval jako vydanou v CZ a asi predjimal, ze je ke korunovemu uctu. uz si nejsem jisty, zda tam byl vysoky poplatek a nebi nucena konverze (zobrazilo to ekvivalent eur v czk, ktery by zauctovali dle jejich kurzu, s nemoznosti odmitnuti). kazdopadbe vim, ze ten vyber razem prestal davat smysl a radsi jsem si vybral na prestupu v Nemecku.

revolut ma ke standardnimu tarifu vyber 200 eur mesicne zdarma, je to plovouci mesic tusim. k premium je to dvojnasobek. jinak teda pokud by te bavilo si takhle tahat penize z kreditky, tak si z ni revolut dobit a penize poslat na cz ucet (ale jiny nez ten v mbank, to by vykazovali jako poruseni podminek a zanedlouho zacali vyhrozovat).
    NELDE
    NELDE --- ---
    Takový dotaz, nějaká zkušenost s EUR bankomaty v ČR? Je tam nějaký poplatek, pokud má člověk EUR účet?
    Plus nějak nemohu najit podmínky Revolutu pro výběry z bankomatu. Zjistil jsem, že dobíjení Revolutu z mKreditky spadá do bezúročného období.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SMOKY: Pro mne je důležité, že Erste má i potápění, u CSOB jsem nenašel, leda že by změnili podmínky. Takže asi mají rizikové, ale ne zas tak moc rizikové :D.
    Já mám CS a ČSOB. Mám i KB, ještě z doby před kreditkou, tu mi už dvakrát neschválili. No, "seno to nežere", tak ji mám dál, za tento rok budu mít trochu solidní daňové přiznání (budu tam totiž mít i úroky od VÚB), tak to příští rok zkusím znovu.

Pokud mohu hodnotit "snaha" x "užitek", tak určitě ČSOB. Nejméně pastí, jasné podmínky a poměrně atraktivní odměny. Ano, Erste je atraktivnější, ale také mnohem náročnější na splnění a hlavně klidně vám účet bez udání důvodu vypoví (já musel hledat zastání až u ombudsmana ČS).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam