• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    C8400: tak třeba velká trojka - KB, ČS a ČSOB mění podmínky cca co 2 roky a to včetně prémiových účtů. Na jednu stranu říkají, jak jim jde o dlouhodobé vztahy a přitom nikdo neví, jaké budou podmínky za rok či dva. Třeba ČS nalákala klienty na levnou energii a pak je prodala Bohemia Energy https://faei.cz/ceska-sporitelna-ma-vazny-reputacni-problem-klienty-ktere-pred-rokem-prodala-bohemia-energy/. Nebo agilně zavedla online platformu Brokerjet pro obchodování, aby ji pak zrušila - https://www.investicniweb.cz/investice/brokerjet-cs-konci-jak-pokracovat. Nebo před pár dny mi ČS napsala, že George nebude fungovat na mém mobilu a ať si koupím novější

U KB jsem přímo viděl na Jobs.cz reklamu na příjem agilních programátorů (teď zrovna přechází KB na nové internetové bankovnictví).
    C8400
    C8400 --- ---
    PATRIKCHRZ: To je dobrý postřeh, že innovativní a stabilní spolu nejsou vždy úplně kompatibilní. Ta spolehlivost má možná vyšší hodnotu než neustálé změny.... něco na uváženou, FERRENC, jestli fakt chceš tu nejinnovativnější...

A pokud FIO je ta nejspolehlivější, zajímalo by mě, kterou by jste označili za nejinnovativnější?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    paranoidní si můžou i sledovat veškeré provedené akce na účtu všemi oprávněnými osobami :)

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    FERRENC: import i export v různých formátech je přímo v internetovém bankovnictví. (spojeny dvě obrazovky do jednoho screesshotu)

Spíš se zeptej svého dodavatele účetního SW které banky a jak do hloubky má implementovány.

Co na FIO opravdu oceňuji, je široký rozsah správy práv. Každý (zaměstnanec) má svůj vlastní přístup s různým rozsahem oprávnění - prohlížení, prohlížení + zadávání transakcí, prohlížení + zadávání + podepisování transakcí.

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    FERRENC: tak třeba FIO veřejně poskytuje svoje API dávno před tím, než to v omezené míře bylo bankám nařízeno. Ale za "inovativní" bych ji rozhodně neprohlásil, naopak, má velmi omezený rozsah služeb a přidává je jen velmi pozvolna. Na druhou stranu, služby spouští už vyladěné, velmi málo mění ceny a podmínky - na rozdíl od většiny bank, které jedou "agilním" způsobem, tj. vypouští nedoladěné produkty a ladí je "za pochodu", aby už byl zároveň připravován nástupce v době, kdy si produkt konečně "sedne"
    FERRENC
    FERRENC --- ---
    Ahoj, poradíte mi, prosím, která banka má podle Vás nejinovativnejší služby? Mám na mysli e-bankovnictví, propojení s účetními systémy, export dat apod.? Potřebuji pro firmu. Moc díky.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SPLIFFBOY: ČS už se na Facebooku omlouvá
    MUXX
    MUXX --- ---
    SPLIFFBOY: Nejede
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    Jede vam george, prosim? :/
    XARGH
    XARGH --- ---
    DOBYTEK: aby jim sly platby na tel. kontakt? jen tipuju
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    NAVARA: už ode mě mají přátelský dotaz v poště ;)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Je nějaký rozumný důvod, proč chce appka Creditas pro autorizaci přihlášení na desktopu přístup ke kontaktům v telefonu (telefon bez něj nenačte přihlašovací QR kód)?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK: přesně tak, přihlásí se do svého PayPalu zmáčkne "požádat o platbu".

Co jiná možnost? Převod na účet? Pokud je to v rámci EU, tak to máš za stejných podmínek, jako korunovou platbu
    VANEK
    VANEK --- ---
    Jde ještě poslat PayPalem cca 10 EUR bez toho, abych měl účet? Poprvé a naposled jsem to dělal před 5 lety, teď to zaboha nikde nemůžu najít, respektive píšou, že by mi příjemce musel poslat platební pokyn…
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    SPLIFFBOY: díky, to sem musel nějak vytěsnit. V tom případě vše ok
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: S limitem CZK 1000 na internetové nákupy to nebude velká jachta. Aby mohl odposlechnout SMS, tak musí vědět kromě čísla karty ještě moje telefonní číslo a možná u které buňky kde jsem. Nevím, jak mě ochrání nutnost přepisoval text - těžko mohou mít data z přepisů, když je nepoužívám.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    DAVIDOWITCH: kdyz vloni ukoncovali mastercard a prechazeli na visa, deklarovali, ze tyhle salonky budou zdarma... otazka je, na jak dlouho tohle zustane v platnosti.

tohle je vynatek z emailu z kvetna 2023:

Změna v Ceníku Erste Premier

Jako držiteli karty Erste Premier jsme Vám od 1. 5. 2023 navýšili počet vstupů zdarma do letištních salonků LoungeKey z původních 6 na 8. Neomezené vstupy zdarma zůstávají i nadále do salonku Erste Premier Lounge na Letišti Václava Havla Praha v Terminálu 2. Zdarma můžete také využívat další vybrané salonky LoungeKey: Mastercard Lounge na Letišti Václava Havla v Terminálu 1, Mastercard Caproni Lounge v Bratislavě a Vienna Lounge a SKY Lounge ve Vídni. Vstupem do těchto salonků nečerpáte volné vstupy, které od nás máte zdarma v rámci programu LoungeKey. Vstup se odečte pouze za Váš doprovod.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    PATRIKCHRZ: Ale to nejsou ty vstupy zdarma, ne? To je proste lounge key access.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    odpolechnutí/získání SMS je triviální pro higher level technika mobilního operátora, ale tyto přístupy jsou logovány a z toho důvodu malé riziko, že je někdo zneužívá
    horší je varianta s ukradením/převodem telefonního čísla - social engineeringem - a větší operátoři si na toto už dávají větší pozor při ověřování identity. U malých netuším

obecně u plateb s MFA (3D Secure) je zákazník v mnohem slabší pozici v případě fraudu, banky/obchodníci nemusí prokazova, že jste ochod uzavřeli
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELDE: Kde v tom hraje roli terminál banky? Prostě vezme tvoje číslo karty, koupí si na ní novou jachtu, potvrdí to snadno získatelnou SMS a zmizí v západu slunce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam