• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    DAVIDOWITCH: kdyz vloni ukoncovali mastercard a prechazeli na visa, deklarovali, ze tyhle salonky budou zdarma... otazka je, na jak dlouho tohle zustane v platnosti.

tohle je vynatek z emailu z kvetna 2023:

Změna v Ceníku Erste Premier

Jako držiteli karty Erste Premier jsme Vám od 1. 5. 2023 navýšili počet vstupů zdarma do letištních salonků LoungeKey z původních 6 na 8. Neomezené vstupy zdarma zůstávají i nadále do salonku Erste Premier Lounge na Letišti Václava Havla Praha v Terminálu 2. Zdarma můžete také využívat další vybrané salonky LoungeKey: Mastercard Lounge na Letišti Václava Havla v Terminálu 1, Mastercard Caproni Lounge v Bratislavě a Vienna Lounge a SKY Lounge ve Vídni. Vstupem do těchto salonků nečerpáte volné vstupy, které od nás máte zdarma v rámci programu LoungeKey. Vstup se odečte pouze za Váš doprovod.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    PATRIKCHRZ: Ale to nejsou ty vstupy zdarma, ne? To je proste lounge key access.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    odpolechnutí/získání SMS je triviální pro higher level technika mobilního operátora, ale tyto přístupy jsou logovány a z toho důvodu malé riziko, že je někdo zneužívá
    horší je varianta s ukradením/převodem telefonního čísla - social engineeringem - a větší operátoři si na toto už dávají větší pozor při ověřování identity. U malých netuším

obecně u plateb s MFA (3D Secure) je zákazník v mnohem slabší pozici v případě fraudu, banky/obchodníci nemusí prokazova, že jste ochod uzavřeli
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELDE: Kde v tom hraje roli terminál banky? Prostě vezme tvoje číslo karty, koupí si na ní novou jachtu, potvrdí to snadno získatelnou SMS a zmizí v západu slunce.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: A ten někdo, kde někde získal detaily karty, jak bude odpouslouchávat můj mobil. A jak to bude vysvětlovat bance od které má "terminál"
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NELDE: Nejde o obchodníka, je to tvé MFA, kterým potvrzuješ že jsi to ty a ne jen tak někdo, kdo někde vyloupil nebo z tebe vyfishoval přihlašovací údaje / čísla karty
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELDE: A bavíme se 3D secure na platbách kartou, kde se obchodník do jisté míry známý, nikolik o běžném převodu mezi účty, což je nebezpečnější.
    NELDE
    NELDE --- ---
    RATTKIN: A už takhle někdo někoho ošidil, více slyším o zavirovaném mobilu a hlavně sociálním inženýrství.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    RATTKIN: teoreticky ano. Jak to bude fungovat prakticky nikdo neví. Korunovou ve výši 100 000 Kč jde také poslat vícekrát po sobě, ale rozhodně ne neomezeně. Mně nejvíc prošlo 2 x na jedno číslo účtu a 2 x na jiné.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    můžu ve FIO poslat okamžitou EUR platbu víckrát po sobě?

Teď jsem prodal auto v ČR a kupující mi dal okamžitou platbu, která je omezená na 50.000 kč desetkát a všechno přišlo ihned. Bude to samé fungovat když budu auto kupovat o víkendu v rakouském bazaru?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    NELDE: sms se dá triviálně odposlechnout, je v tvém zájmu používat něco jiného než SMS pro ověření plateb.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELDE: Tak to má mBank oficiálně od 8/7, říkají tomu behaviorální něco a je to pro ty, co nechtějí potvrzovat platby v aplikaci. Vymlouvají se na EU, ale jiné banky to mají normálně. Tak holt budu platit jinýma kartama jiných bank, když nechtějí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DAVIDOWITCH: je to sice divné, ale v Praze (vyzkoušeno) a snad i ve Vídni, je možné jít do MC salonku i s VISA kartou Erste.

Dobrý přehled "salonkových" účtu je zde:
    Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné | Peníze.cz
    https://www.penize.cz/osobni-ucty/458080-letistni-salonky-zdarma-co-nabizeji-banky-a-jak-je-nahradit-kdyz-jsou-plne

MC kartu úrovně World Elite (a tedy zdarma vstup do MC salonků v Praze, Vídni, Bratislavě oficiálně a neoficiálně asi i jinde, vyzkoušeno před pár lety v Petrohradě) mám k:

KB - jako kreditku, běžně zpoplatněná, ale k TOP nabídce je zdarma
    ČSOB - jako kreditku k ČSOB Premium
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Zkusím se zeptat. Měl sem od Erste vstupy zdarma do MasterCard salonku na T1. To od ledna zmizelo, mají jen lounge key. Tušíte někdo kdo teď tu vstupy zdarma nabízí? Ne že bych si kvůli tomu zakládal další účet, ale třeba se jen musím někde zeptat na správnou kartu
    NELDE
    NELDE --- ---
    DAVIDOWITCH: U nás se ptali stylem - investujete pravidelně, používate fondy a když jsme řekli, že nikoli (protože splácíme hypotéku), tak se snažili vnutit produkty, které jsem zamítl jako nevhodné a tím jim rozhodil systém.
    Jako fakt mám chtít jako soukromá osoba investovat 50% to CSR podniků? Když vím, že být CSR je stojí nemalé peníze, o které dostanu jako investor méně? Ty jejich "rizikové" fondy, pro které má mít investor znalosti, jsou ve skutečnosti hodně konzervativní.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    NELDE: Já se onehda zasekl na dotazu na bariérové produkty. Podávali to jako by existoval jediný, přitom to má milion variant. Celkem by mě zajímalo jak moc je ten dotazník vlastní invence banky
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    NELDE: no praveze cim mene tomu rozumi, tim konzervativnejsi produkt bez valneho potencialu na vysoke vynosy...takze ten dotaznik spis podpori doporuceni fondu bez vysokeho rizika. zneuzit v tom moc nevidim, o boze, neboha zena na usvitu duchodu si poridila sporak a nejakej fond, kterej pujde zrusit...
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak ono dost často je potřeba, aby mu ty otázky vysvětlil.

STARDAY: Mám pocit, že je to trochu zneužité - banky vědí, jak moc tomu člověk rozumí a jestli mu mohou vnutit nějaký nevýdělečný produkt (-;
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    NELDE: nevim jak ve sporce, ale vetsina investicnich dotaniku, ktere jsem vyplnovala, tak obsahovala i otazky o vereni znalosti, jak ruzne produkty funguji

SINEAD: povinnost proverit postoj k riziku a znalosti klienta stanovuje mifid II smerice a souvisejici legislativa
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Vyplnit investiční dotazník je povinnost, ale je fakt, že někdy to bankéř prostě vyplní za klienta a jen mu to dá podepsat :(
    NELDE
    NELDE --- ---
    SINEAD: Zažil jsem něco podobného, museli jsme podepsat, že jsme se rozhodli sami nevyužít doporučený penzijní profil, který cpal prachy do CSR firem - jo banky mají takovou povinnost, tak ji cpou klientům.
    Není to test, ale dotazník typu jak moc a často investuješ - podle toho přiřadí klientům profil - raději bezpečnější. Není to o poučení klienta, ale spíše, aby do rizika šel jen ten, kdo to dokáže ohodnotit. Problém je spíše v tom, že vnucují vůbec nějaké investiční produkty. Nicméně pro nepoučené je to asi lepší než nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam