• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: To rozšíření na spotřebitele je možné. Ale určitou to i dřív šlo i u doporučených dopisůmto jsem tehdy používal.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: dříve to byla služba pouze pro podnikatele a nebyla možná na všechny zásilky (třeba dopisy). Někdy od července minulého roku došlo jednak k rozšíření i na spotřebitele a jednak i na jiné zásilky, než na balíky. Místo speciálních služeb, u kterých byla tahle služba v rámci produktu, to přibylo jako volba k jakémukoliv produktu, takže i způsobe zadávání se zásadně liší.

Typicky - balík v Balíkovně. Bezdokladová dobírka je jeho základní součástí, systém pracovníka navede (a snad to ani nejde jinak). Kdeždo u normálního dopisu přes Českou poštu (ne Balíkovnu) musí vědět, jakou volbu (a že tam ta volba vůbec je) vybrat, aby to podal jiným způsobem, než do této doby byl zvyklý.
    ADAM
    ADAM --- ---
    PATRIKCHRZ: Hele, proč to má být nová služba? Já bezdokladovou dobírku používal 15 let zpět.
    Potvrzení jsem nikdy neřešil, vše je v počítači...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STOURAL: dneska jsem já vydal moji zkušenost s Českou poštou :)
    Bezdokladová dobírka. Tak trochu tajná služba České pošty - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/clanky/bezdokladova-dobirka-tak-trochu-tajna-sluzba-ceske-posty/
    STOURAL
    STOURAL --- ---
    PUEBLO: QR kód na celou A4 by mohl být menší. Některé mobily s tím mohou mít problém.

STOURAL
    STOURAL --- ---
    PUEBLO: Dnes to jdu zkusit na Českou poštu. Dám vědět :-)
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    KALIBAN: Nadšenec :))
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    PUEBLO: ty ji masochista :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MUXX: Jestli jsi platil v sobotu, tak to nebyl kurz ECB z casu transakce, ale kurz ECB z patku 16 hod.
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    otestoval jsem dnes tři banky jestli umí přijmout eDoklad :) Potřeboval jsem změnit jeden osobní údaj a nešlo to jinak než fyzicky na pobočce

KB - paní vůbec nevěděla. Šla se zeptat, přišla s QR kódem, který nefungoval...takže plast
    ČSOB - slečna nevěděla, nemá školení a nástroje, ale prý to zaslechla :)...takže plast
    ČS - mladý muž byl super, měl radost, že prý jsem první, hned vygeneroval na iPadu QR kód, který zafungoval, ale pak to spadlo, od rána to má na straně státu výpadky. Nešlo to ani na potřetí...takže plast

tož tak :) jo a bylo to v centru Prahy, žadná periferie
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ADAMM: Jo přesně tak jak píšeš.
    Máme u ČSOB s manželkou disponenta u účtu druhýho, ale vzájemně si do nich nevidíme. Ale kdyby bylo potřeba je k němu přístup.
    MUXX
    MUXX --- ---
    MUXX: Hlasim, ze zauctovano kurzem ecb z casu transakce. Ja jsem spokojenej.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    GHOSTSTALKER: po pravdě spíš vůbec nechápu, jak mohlo fungovat, že byl někdo disponent - a neměl k tomu přístup přes IB... to jako chodil na pobočku? to přeci nedává vůbec smysl.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    DJFRACTAL: Jo, to je psycho, ze lide nemaji prehled o tom, kdo ma pristup k jejich uctum, a jsou schopni zapomenout, koho urcili za disponenty :-). Klienti si zavarili sami, CS jim timhle akorat pomuze udelat si poradek.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DJFRACTAL, MUXX: spíš jen banka konečně zobrazuje skutečnost a to, že má někdo další disponentská práva..
    MUXX
    MUXX --- ---
    DJFRACTAL: Uz jo

Exmanžel si z mého účtu poslal stovku. Klienty Spořitelny zaskočila změna - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ceska-sporitelna-disponenti-prava-k-uctu-zmena.A250106_100250_ekonomika_alis
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Váš účet může ovládat i někdo jiný! Česká spořitelna změnou podmínek pěkně zavařila klientům - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/petr-klima-vas-ucet-muze-ovladat-i-nekdo-cizi-ceska-sporitelna-zmenou-podminek-pekne-zavarila-klientum-110165

tak to je psycho, se divím, že se tu o tom vůbec nemluví
    MUXX
    MUXX --- ---
    Nabil jsem vcera revolut 10€ z partners karty a je tam odpoledni kurz ECB, ktery byl o neco lepsi nez Revolut. Cekam az se transakce zauctuje - jestli se nezmeni. Planuju jeste zkusit jak se to bude chovat v pracovni den.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: to se ví, že to vyzkouším :). Já tedy na platby používám Creditas kartu v EUR. Mám totiž možnost kupovat eura pod střed od kolegů v práci, co je dostávají jako diety a směna do jiných měn probíhá dle kurzu MC (banka tvrdí že bez přirážky, metodou pokus-omyl mi vychází drobná přirážka asi 0,2 %), takže se i tak dostanu pod střed, takža AKTUÁLNĚ to pro mne není až takové terno, jako by bylo před pár lety.
    Revolut tak vůbec pro běžné platby nepoužívám, i když občas ho vyzkouším, jen abych se ujistil, jak to vychází, nebo jako zálohu, když mi platba Creditas neprojde. Revolut sice zrušil víkendové přirážky, ale rozšířil víkendový spread, takže platba o víkendu se nevyplatí nikdy.

Předpokládám, že jako kurz ČNB je i kurz ECB "zamrzlý v čase", kdy je stanoven jednou denně a tak v případě velkých pohyb měny může vyjít kurz Revolutu v nějakou konkrétní hodinu výhodněji, ale průměrně očekávám, že kurz Partners bude vycházet lépe (v době, kdy bude měnový pár stabilní). Taky záleží na tom, z jakého dne se kurz ECB použije (jestli ze dne platby nebo ze dne zaúčtování, případně jesli bude obojí stejné - tj. nebude platba nejdříve blokována, ale rovnou zaúčtována, jako to dělá třeba AirBank).
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ADAMM: "Bez prirazek" vuci cemu? Kdyz si vyveres dostatecne blby benchmark, tak i vez prirazek dostanes blby kurz. Tyhle marketingovy triky me akorat odrazuji, i kdyby produkt samotny daval smysl.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    GHOSTSTALKER: no ať si to každý vyzkouší sám; mě to přijde jako velmi solidní varianta - speciálně v porovnání se zbytkem českého trhu (o problematičnosti supportu u Revolutu nemluvě). Jak často to "překoná" Revolut jistě nějaký PATRIKCHRZ vyzkouší v nějaké delší časové řadě, aby to mělo větší validitu - ale i tak je to za mě cajk.

Mimochodem, píšeš "toto tvrzení je blbost" - ale já si za tím, co jsem napsal, stojím: 1) kurz bez přirážek 2) aktuálně otestováno s nějakým výsledkem. To není v rozporu s tím, že se můžeš u Revolutu dostat na lepší kurz, protože je to dynamičtější.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam