• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    MMORT7:
    PATRIKCHRZ: Je to jak píše Patrik, bohužel jsou např. i majitelé několika nemovitostí, které nebaví si to posílat na účet někam a pak točit v KB, protože 6x20tis za nájem ti hodí 120tis, ale ty přece potřebuješ splnit podmínku...
    SPLIFFBOY: Jenže ty nechceš mít 3 mio v takový bance, protože tě snad levněji vyjde si ty poplatky zaplatit než to platit skrytě, to už jsme ale trošku odbočili a uzavírám to tím, že jak jsem KB měl docela rád, tak mě až trošku mrzí, že jsem tam ještě asi na 7 let vázanej kvůli hypo.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Ještě jinak, kdo nedá dohromady ani 70 tisíc, aby si je přeposlal "dokola", tak fakt není jejich cílovka. Pokud naopak bude využívat jejich (drahé) produkty, tak má bankéř pravomoc mu ulevit od některých podmínek.

Podmínky pro splnění musí být co nejjednodušší, ústupek se pak může udělat vždy
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    SPLIFFBOY: Takže třeba takový řemeslník s obratem 200k v 5 fakturách není jejich cílovka?
    Bohatý důchodce co mu dvakrát do roka dorazí milion dividendy z firmy?
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    MMORT7: jako ja jsem asi ten posledni, kdo by se chtel zastavat KB.. za jejich migraci jsem se pani na pobocce naposledy doslova vysmal, kdyz me donutili prijit na pobocku, protoze muj rozsah sluzeb z gold uctu neumeli uplne vzdalene zmigrovat v rozsahu, o ktery jsem stal. a jeste byla prekvapena, proc jsem ty jejich "fajn" sluzby z drtive vetsiny prestal pouzivat. ale zrovna na ty podmince 100k/70k nevidim z podstaty nic spatneho, je to premiovy ucet a logicky ho chteji nabizet lidem s nejakou vysi prijmu a branit preposilani za ucelem plneni podminek, coz se se 70k dela trochu hur
    NELDE
    NELDE --- ---
    MMORT7: Hlavně nového klienta nacpou na nehotový KB+ (-;
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    SAYUZ: Slušný kokoti toto. Kb nikdy, pamatuju si když jsem rušil nějaký historický účet s byla z toho operace na hodinu s půl.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    MMORT7: Špatně jsem to v té rychlosti blbě napsal, ano jedná se o příchozí platbu v minimální výši viz SAYUZ
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    MMORT7: Příjem na vašich osobních běžných účtech, které u nás máte vedené, je nejméně 100 000 Kč, a z toho je alespoň jedna příchozí platba nejméně 70 000 Kč.

Účty a karty | Komerční banka
    https://www.kb.cz/cs/kb-premium/ucty-a-karty
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    SAYUZ: Ta věta úplně nedává smysl, to jak fakt trvají na tom že minimálně jedna transakce musí být na 70k a více?
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    PATRIKCHRZ: Pozor, KB chce obrat 100.000, ale jedna platba je podmíněna minimálně 70.000 Kč, toto zjištění mě stálo pár poplatků za vedení účtu, tak pozor na to.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    No, co se týče pojistky, tak mám zase dvě dobré zkušenosti s KB a pak tu asistenci na silnici, kdy přijela odtahovka a kamarádovi vyměnili duši na kole. ČSOB jsem musel řešit přes finančního arbitra - https://www.mesec.cz/clanky/nabizi-vam-letecka-spolecnost-pouze-voucher-pozadejte-o-chargeback/ ale je pravda, že jsem nechtěl řešit přes pojistku (nejistý výsledek a spoluúčast) do čehož mě tlačili a trval jsem na chargebacku. Nakonec jsem si ho vymohl.

Pokud bych měl někomu doporučit, kdy není typ, co nechá bance vydělat (má u ní nějaké investice a podobně), tak kombinaci Raifky a KB. Dva systémy (LK + DP) a celkem 12 vstupů ( 4 + 4 + 4). Erste a ČSOB mají tendenci "nevyplatícím se" zákazníkům vypovídat účty (zejména Erste - u mne to i udělali, ale domohl jsem si to zpět přes jejich ombudsmana).

Jinak dodám, že všechny banky mají prémiovou MC kartu, se kterou jsou neomezené vstupy do MC salonků (Praha, Vídeň, Bratislava).
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    PATRIKCHRZ: KB premium v clanku je mezi prvnimi uvedenymi ;) a CSOB ma podminku obratu 60k + zustatek 300k

MEDWYN: ja z uvedenych pouzivam CSOB a Erste Premium. Erste mi vyhovuje jako banka vic, plus je fajn, ze kdyz vycerpas salonky, tak dalsi jsou za 50% ceny, to je tusim nejakych 15$, coz je fajn, v podstate je jit do salonku za tuhle platbu v mych ocich vzdy konkurence schopny vuci tomu, kdybych si mel na letisti koupit nejakej sandwich a kafe.

U CSOB mi zas velmi vyhovuje jejcih friendly zpusob reseni pojistky, z bankingu te to presmeruje do pojistne zony, tak vse zadas do systemy a za tyden mas penize na ucte. Ted jsem to zrovna absolvoval a vlastne jsem byl i smirenej se zamitnutim, protoze jsem skodni udalost postavil na dost volnym vykladu podminek, ale bez nejmensiho zadrhelu to schvalili a zaplatili. U Erste se mi podavat nechtelo, protoze to obnaselo to poslat emailem na treti stranu… a u KB jsem skodni udalost resil jednou a dodnes jsem tim traumatizovanej.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MEDWYN: já mám
    KB, ČS, ČSOB a RB. V zásadě mě zajímají hlavně salonky (těch není nikdy dost), pak cestovní pojištění.
    Třeba KB v článku úplně chybí.

Nejjednodušší je RB - stačí obrat 50 tisíc, klidně nalej-vylej. K účtu 2 zlaté karty, na každé kartě 4 vstupy přes Lounge Key, plus FastTrack salonek na pražském letišti, terminál 2, ale před kontrolou, tak je tam možné jít i když letíte z terminálu 1 (občas, když dorazím dříve, tak jdu jak do FastTrack, tak do MasterCard)

KB - stačí obrat 100 000 Kč. Na rozdíl od ostatních je v systému Dragon Pass (což se může hodin, ne všechny salonky berou všechny systémy). Je ale třeba si k účtu (zdarma) nechat vydat kreditní kartu.

ČS - tady je to složitější, já plním podmínku obratu 70 tisíc a zůstatku 250 tisíc (stačí splnit poslední den v měsíci). 8 vstupů přes Lounge Key. Vlastní salonek (neomezené vstupy) na terminálu 2 (schengen) za kontrolou.

ČSOB - obrat 70 tisíc, zůstatek 300 000 Kč (poslední - není jasné jestli kalendářní nebo pracovní den v měsíci). 4 vstupy.

Ke každé je nějaké cestovní pojištění (tuším nejvíc má ČS a ČSOB po sto milionech, u ČS se to vztahuje i na potápění, což je pro mne důležité). KB má třeba ještě pojištění asistence na silnici, které se vztahuje i pro jízdní kola.

Pak je tu ještě Creditas, taky 4 vstupy, ale podmínka 3 miliony spravovaného majetku a Moneta - podmínka milionu zůstatku na účtu, taky 4 vstupy.

a pak tu je privátní bankovnictví, jako FWR.CZ, ale to už je o jiných podmínách.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    Jaky je ted prosím nejlepsi premiovy ucet? Erste? Csob? Neco jinýho? Tohle zpracovani je OK? https://www.vinklarekcompany.cz/clanky/srovnani-premiovych-uctu-ke-dni-22-10-2024/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Tady si jen odložím - ani ne tak kvůli Revolutu, podstatné mi přijde hlavně to srovnání se zbytkem trhu...

Kurzy platebních karet 2025. Která karta má nejlepší kurzy? (TEST) - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/clanky/kurzy-platebnich-karet-leden-2025/
    PULKA
    PULKA --- ---
    DAVIDOWITCH: PATRIKCHRZ: Díky moc! To zní docela dobře, vůbec mě to nenapadlo. Nějaký transakce dělám v USD, ale ty pokryju příjmem, co mi chodí na WISE, takže převod přes nějakou devizovku bude asi dlouhodobě nejrozumější a nebudu muset mít víc bank.
    MUXX
    MUXX --- ---
    PULKA: RB mivala u nektereho tarifu jednu prichozi mezinarodni platbu mesicne zdarma. Ale zase myslim chteji 29kc za multimenovy ucet.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Přesně tak, FIO využít jen na příchozí platbu a směnu udělat přes devizovku, která má také účet u FIO. Třeba Akcenta, Easychange a určitě budou i další. Nechat si posílat přímo na účet devizovky nedoporučuji, mají sběrné účty a musel by ses spoléhat na to, že odesilatel správně vyplní variabilní symbol.
    Jediná devizovka, která umí individuální čísla účtů je Citfin.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    PULKA: a většinu budeš utrácet v korunách, nebo bude i útrata v USD?
    (Mířím tím jestli by to ve Fio neuměla směnit třeba SAB Finance na koruny a pak poslat koruny kam chceš)
    PULKA
    PULKA --- ---
    Neporadil byste mi někdo s účetem v USD (podnikatelský lepší, ale asi klidně i soukromý, jsem OSVČ)? Mám partnera, který vyplácí přes Tipalti v USD, chci se vyhnout směnnému kurzu (který tam neumím ani najít) a poplatku za FX (1,9 - 3 %), vypadá to, že WISE účet tam neprojde, protože země účtu není CZK. Případně kdybyste měl někdo zkušenosti s danou platformou a už to měl nějak propočítaný, tak dejte vědět.

Koukala jsem u FIO, který USD účet nabízí a poplatek za příchozí platbu je 100 Kč, budiž. Ale pokud koukám dobře, tak k němu stále neumí dát kartu a poplatek za převod jinam je min. 200 Kč což společně s tím opruzem, že to budu muset nechat poslat někam jinam je trochu pruda. U ostatních jsou to různě procenta z částek, pokud se dívám.

Předem díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam