• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Je to fakt na pendrek. Člověk by si řekl, že přijímat dolary na účty v dolarech u českých bank, zvláště z tak zavedených služeb jako Paypal, by neměl být sebemenší problém a naopak je to pěkné psycho.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    PULKA: Na pokus jsem si asi pred pul rokem posilal penize od americkeho brokera primo do FIO. Wire mel schwab psany zadarm, ale stejne prislo o 15USD mene - predpokladam, ze si to sezrala korespondencni banka po ceste. Nebyl jsem zas tak prekvapen, protoze kdyz jsem delal mezinarodni wire pred lety, tak ta cena byla stejna, jen si to strhnul rovnou Schwab.

Typicky to posilam, z ruznych duvodu, skrz IBKR, coz je broker majici pobocky jak v Americe, tak v Evrope: kdyz jsem to poslal ze schwaba do IBKR a pak (pozdeji) z IBKR do Fio (skrz Erste ve Vidni, dali mi na vyber jakou chci korespondencni banku), tak se nikde cestou 15USD neztratilo, ale podobny postup pro tebe evidentne neni moznost.

btw :71F jsou ve SWIFT kodu sender's charges a muze to byt jak odesilaci banka, tak prave intermediary (rikas, ze to posilali z Wellsfargo, ale ucet odesilatele je Citibank) - co jsem se dival na tu svoji "primou" transakci, tak tam jsou dokonce tri 71F, dva za nula a jeden za 15 :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    ZBYNEK: Díky za radu, ale bohužel. Musím mít kvůli smlouvě účet vedený v čechách, kam se dá poslat platba. Počítala jsem s poplatkem fiu, ale ne náhodným poplatkem 15 USD, co se objevil cestou. Bohužel částky jsou trochu náhodný a nedá se u nich nastavit minimální hranice na platbu. Z 80 USD mám po zaplacení provize a těch dvou poplatků jenom 32 USD, takže řeším, kde se ztratlo těch 15 USD.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    PULKA: Nebude jednodušší si takovéhle částky posílat na Revolut?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    No, nakonec to asi vyřeším tak, že si koupím něco v USD měně přes Paypal platební bránu
    NELDE
    NELDE --- ---
    DJFRACTAL: Nevím, jestli to je správný nápad, ale co si zažádat o PayPal platební kartu (asi bude něco stát)? Revolut pak se umí dobít z karty - to by mohlo být bez poplatku, pokud to bude dobití USD na USD účet.
    Koukám ale do svého PayPalu a tu možnost tam nevidím - možná by to musel být někdo z US. Koukám, že pokud je to business účet, tak i někdo z několik zemí v Evropě - ale to by člověk asi musel mít účet tam.
    Ještě jsem ale našel, že ten business účet umí platit na kartu - ale jen v některých zemích - je v tom pobaltí, což jsou revolutové karty, tak možná tohle by také šlo.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    ADAM: teoreticky by to mohlo jit i přes xtb, t212 nebo podobne platformy
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    ADAM: to není špatná cesta
    PULKA
    PULKA --- ---
    NELDE: Aha, díky za podrobný vysvětlení. Bohužel jsou ty fakturace a platby řešený automaticky přes Tiplati, já do toho procesu nemám jak zasáhnout (natož vyfakturovat o 15 vícú, ale zkusím to přes suport toho marketplace, už aspoň tuším, co se děje.
    NELDE
    NELDE --- ---
    to vypadá jako MT formát. 32A je částka poslaná, 33B původní. 71F jsou Sender charges, takže to sice šlo jako SHA, ale svoje náklady si odečetli. Asi začal odesílatel odečítat svoje poplatky. Evidentně to chce příště fakturovat +15 USD.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Mám problém s příchozí platbou v USD ve Fio a nevím, kde to rozmotat (čekám na jejich odpověď, ale třeba vás ještě něco napadne). Dostávám měsíčně malou platbu v USD poslanou přes Wells Fargo. Dvě poslední platby se rozchází o 15 USD s tím, co jsme fakturovali.

- vyfakturováno 50.94, přišlo 35.94 (a pak se ještě strhnul Fio poplatek).
    - z Wells fargo mám nějaké info o transakci, kde ukazují, že odeslali celou částku
    - ve Fio je už o -15 USD
    - účetního napadlo, že by to mohlo být převodem poplatků z SHA na BEN, ale v detailu na Fio svítí SHA, takže asi ne...?

Co by to mohlo být? Napsala jsem do Fio i na support toho Marketplace (ale jsem trochu dopálená, že potom, co sežerou 30 %, mi někdo nově sežere 15 USD a fio k tomu 4,5, což u malejch částek je pak hrozně moc). Nikdo mi nic nenapsal, předchozích 5 plateb proběhlo podle očekávání a poslední dvě jsou najednou ponížený o tu částku.

Předem díky!

ADAM
    ADAM --- ---
    DJFRACTAL: Já jsem před mnoha lety dolary vybral tak, že jsem z PayPal poslal usd na etoro účet, tam nakoupil aktiva, půl roku jsem to musel držet a pak to už šlo normálně z etoro vybrat v usd do české banky.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Takže PayPal nechce potvrdit and DIP v USD ani multiměnový účet s USD od Raiffeisen. Když jsem zkoušel dolary poslat, PayPal mi ukazoval možnost poslat jen převedené na EUR. Takže poslední možnost, která mě napadá je Wise nebo Revolut, kde by měly být dolarové účty. Nevím co je lepší. Pak zase budu koumat jak ty doláče dál do Raifky dostat.

Fakt mě nenapadlo, že to bude takový zákys.
    NELDE
    NELDE --- ---
    DJFRACTAL: Hlavní měna bude ta měna, ze které se strhne platba v případě, že v použité měně není dost peněz.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Sorry za začátečnické dotazy, hledal jsem a stejně nepochopil. Co u Raifky znamená v praxi "hlavní měna" u multiměnového účtu? Měna ze které se strhávají poplatky? Na jiné stránce se ale píše, že poplatky se strhávají vždy ve měně ve které jsou vyhlášeny (to je CZK). Na další zase, že platby (a poplatek je platba) ve stejné měně, jaké jsou placeny, nebo přijímány. Takže si to vlastně protiřečí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DJFRACTAL: tak to schválně nejdříve zjisti, abys nezařizoval vybavení měsíční základny a pak nezjistil, že nemáš čím letět :D.
    NELDE
    NELDE --- ---
    DAVIDOWITCH: Teoreticky by šlo to stáhnout z USD karty do Revolutu jako USD platbu (to by mělo být bez poplatku) a pak to převést na EUR jejich kurzem a poslat jako SEPA platbu... Při větším objemu si připlatit za paušál = vyšší limity pro převod.
    Nevím jestli jiné multiměnové účty umí tohle dobíjení z karet.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    PATRIKCHRZ: nejsem si vlastně jistý, počítám že mi dá paypal vybrat kterou měnu poslat. Dám vědět až se k tomu dostanu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DJFRACTAL: on už PayPal umožňuje poslat dolary bez konverze na český účet? Vím, že s tím byly vždy starosti, jak dostat cizí měnu z PayPalu bez konverze.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PATRIKCHRZ: A ještě ti za to započítají předem neznámé poplatky, takže dopředu nikdy nevíš kolik ti tam dojde a je jedno koho uvedeš jako plátce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam