• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    PUEBLO: skoro me az rozesmalo....KB me vyzvali k prevodu na KB+, klikam klikam a na konci zvolim ze nechci platit Cestovni pojistěni extra (navíc za plnou cenu i když na webu mají 50% slevu :D) ...tak to napíše ze převod nemůže byt dokoncen a ze mi zavolá poradce...... parchanti fakt
    CUKI
    CUKI --- ---
    PATRIKCHRZ: Z čeho přesně těch 5% restauracích a podobně berou?
    Je v těch kartách a kurzech vážně takový rozdíl?

Já třeba na platby používám výhradně fio. Pravda eura měním přes easyexchange. Ale za prvé nakupuji částku, kterou utratíme s rodinnou za 3 měsíce v zahraničí a za druhé víc než konkrétní kurz spatřuji výhodu že nakupuji v době kdy je to nejvýhodnější. Jinak kolik může dělat rozdíl řekněme na 2000E?
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    PATRIKCHRZ: hm hm dik moc....uz i Moneta umi v appce prevody za fajn aktualni trzni ceny...EUR účet i karta je free ...

no po 10 letech me nakrkla KB kde jsem mel fajn podminky, 2 gold karty atd ....ale převádějí me na novou platformu KB+ a na kartách mi zrušili jak Cestovni Pojisteni tak i car assistance ... nabízejí tarify a on individualni nabídce se nechtějí bavit....

tak hledat alternativy. dívám se prave na CSOB Premium a Moneta Gold účet...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PUEBLO: standardní kurz deviza-prodej. Mají tedy nějaké zvýhodnění a vratky, třeba 5 % zpět v restauracích (je nutné aktivovat https://www.csobpremium.cz/documents/1302303/26296647/csob-premium-vratime-5-infolist-2025.pdf) , dříve měli akci 1,5 % zpět z plateb v zahraničí, ale už bylo ukončeno a ani tak to nebylo výhodné.

Je možné si zařídit třeba eurový účet a kartu k němu a eura někde nakoupit výhodněji (případně lze u větších objemů uzavřít s ČSOB dealingovou smlouvu), ale kartám s dobrými kurzy - Partners, mBank (kreditka Travel) konkurovat nemůže.
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    ahoj, nemáte prosím někdo zkušenosti s ČSOB Premium a placením v zahraničí - jaký kurz aplikují? Umí nabídnout lepší kurz jako nyní už jiné banky...na jejich webu jsem to nikde nenašel a paní z online chatu odpověděla nejednoznačně :) díky
    VANEK
    VANEK --- ---
    NELDE ZBYNEK: Tak jo, sorry, ale dalo chvíli práci to najít. "Okamžité platby se v současnosti netýkají hromadných plateb či trvalých příkazů."
    Okamžité platby – bleskové platby pro firmy i občany - Česká národní banka
    https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/certis/okamzite-platby/#acco_471feaac_2
    (schováno dole pod rozklikáváním "Kdy lze okamžité platby použít?")
    NELDE
    NELDE --- ---
    CUKI: Tak ono než programovat, aby to správně poslalo peníze poslední pracovní den před plánovaným datem v době vánoc, je pro programátora jednodušší to ukecat na posílání první pracovní den po (-;
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZBYNEK: tvl, fakt ne musel jsem se podívat. To má snad každá banka. Že by podobná idiocie jako nemožnost přes internet platit QR?

BTW na to jsem poslal dotaz a několik měsíců bez odpovědi.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CUKI: Nedá.

Je zbytečné to víc probírat, psal jsem to jen jako zajímavý poznatek, někomu se to info může hodit... Prostě s tím takhle budu počítat a pro další platby budu mít větší časové rezervy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZBYNEK: Tak hlavě pokud je o trvalý příkaz a vadí ti že to přijde později, tak se to dá nastavit na poslední pracovní den před...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: přesně tak, trvalé platby nejsou běžně v systému okamžitých plateb. Přece jen systém okamžitých plateb je "křehčí" a má docela často výpadky.
    NELDE
    NELDE --- ---
    VANEK: Ne všechny banky jsou zapojené - třeba stavební spořitelny zatím nejsou.
    Tipnul bych si, že trvalé platby a inkaso nejedou "automaticky" v systému okamžitých plateb - možná se mýlím, ale je to dražší než standardní clearing.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    VANEK: Proto o tom píšu, jako malé "varování". Patrně ta platba šla přes clearing ČNB, nikoliv jako okamžitá platba (bylo to 20.000, takže to limit pro okamžité platby nepřesahovalo).

Asi záleží jak má která banka řešené trvalé příkazy během víkendu.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZBYNEK: To je nějaké hodně divné; běžný mezibankovní styk už přece jede taky prakticky okamžitě.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Jdu si postěžovat... Ve Fiu mám trvalý příkaz, který se měl provést v sobotu. V sobotu se peníze z Fio účtu strhly, ale zatím ještě pořád nedoputovaly do druhé banky - patrně proto, že trvalý příkaz není okamžitá platba. Ach jo
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    JANISKA: tak určitě reklamace, banka je povinna prokázat, že jsi platbu autorizovala a komu šla. S ČSOB budou asi trochu potíže, teď s nima mám už druhý spor před finančním arbitrem. Určitě se nenechat odbýt, chtít vědět komu peníze šly a jak byla platba autorizována.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    WOJTISHEK: Díky, tak v tom případě je nějaký bug v elektronickém bankovnictví, protože ano, v Hollaru jsem si kupovala grafiku, jen jsem si teda samozřejmě nezapamatovala, že stála stejně jako kurzovný sportovního kroužku. Akorát nedává smysl, proč by u toho Hollaru měly bejt uvedený variabilní symboly a další údaje toho kroužku.
    Takže všechny peníze zjevně odešly tam, kam měly, jen nějaké chybně zobrazené údaje způsobily moji paranoiu. Díky za rozkrytí!
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    JANISKA: na Praze 1 mi to našlo jako jediné Sdružení českých umělců grafiků Hollar, jestli to má nějakou souvislost
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    WOJTISHEK: "Sdružení českých". Nic víc nevím, neb nic víc není v systému vidět. Tak asi musím fakt počkat na to prošetření od banky. Ale hlava mi to prostě nebere.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    JANISKA: nemůže to být například rozdílný způsob platby? Tedy platba kartou a poté třeba nějakým rychlým převodem, nebo něčím podobným. Co je to konkrétně za subjekt na Praze 1?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam