• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SPLIFFBOY: záleží kdy to rušíš; musíš si počkat na změnu VOP, zdražení nebo změnu toho tarifu, pak stačí projevit nesouhlas a hotovo.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SPLIFFBOY: I když je to jen takový ten vyšší tarif na zkoušku?
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    Revolut pri downgrade tarifu uctuje poplatek, tusim dve mesicni platby, mozna nejaka relativni novinka, vloni me to prekvapilo.

Jinak kdyz tu padl ten wise, ten ma digitalni platebni kartu, kterou se da revolut dobit, nedavno jsem to praktikoval, abych se vyhnul bankovnimu prevodu v pripade neevropske meny.
    NELDE
    NELDE --- ---
    RUDOLF: Mno, pak jsou ve hře také poplatky, asi budeš platit nějaké příchozí - čekal bych, že to pošlou jako SHA.
    Koukám, že RB má poplatek kolem 1% za příchozí SWIFT, Wise má 6 USD pokud to není ACH a Revolut by neměl mít nic, ale může být intermediate. Takže bych zkusil revolut, kde jsou asi lepší kurzy než na Wise, směnit na EUR a poslat do RB jako SEPA (pokud to nechceš utratit rovnou z Revolut karty) nebo to směnit na CZK a poslat do RB.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    NELDE: přesun na český účet z us banky umí levně. Jedna z minulých firem to uměla levně na wise, posílala to ze silicon valley bank a vlastně nakonec i na český účet. Tj. řeším kam si mam ty peníze nechat poslat. Asi vyzkouším všechny tři vstupní varianty postupně.
    NELDE
    NELDE --- ---
    RUDOLF: Já měl revolut 3 měsíce na vyšším tarifu zdarma (tuším to může udělat jednou každý uživatel), když jsem potřeboval měnit více než 1000 euro měsíčně. Průtokově samozřejmě - staženo CZK z kreditky, okamžitá konverze a SEPA platba.
    Jinak ta konverze nad limit má příplatek 1%, což je furt dobré ve srovnání s jinými bankami.
    Problém je spíše, jak dostat ty dolary do evropy, US převody nejsou úplně laciná cesta. Optimální by bylo to dostat na kartu, ale nevím, které české banky to umí, mám pocit, že žádné.
    Nicméně Revolut by prý měl umět vygenerovat Request Link, který druhá strana použije pro platbu kartou. To by mohlo být docela laciné, pokud to bude v USD. Jen bacha, že SEPA platba zdarma je jen v EUR.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    KALIBAN: tak prvně jsem konzerva co začala u ebanky a mám rád UX RB. Dost mi vyhovují okamžitý převody ze spořáku na účet a pak na Revolut. Výběry po světě byli vždy bez problému, transakce na Kraken taky cajk. Ale jsem ok změnit flow. Jen nemám 100% důvěru, jak je tam firma ukotvená v Pobaltí. Tak tam chci mít jen průtokový peníze a nic tam nedržet.

Rozmyslím to, díky. Revolut má u vyšších tierů financial times a wolt+, což by celkem pokrylo ten náklad. Ale nechápu ty limity na výběry z bakomatu, kdybych byl třeba v Japonsku nebo v zemích kde nejedou moc karty, tak bych byl dost v řiti s Revolut. Plus jsem zažil, že explicitně nepřijímají revolut karty. Takže jsem vždycky měl rád zálohu a měl jak visa tak mc. Včetně embosovaný. Protože, budoucnost není rozložená rovnoměrně.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    RUDOLF: idealni cesta je zaplatit na revolutu ten jejich lepsi program a v tydnu to menit za stred tak jak potrebujes. Oproti tomu RB programu kterej je takovej uzivatelsky dost divokej (ale kurz ma dobrej a tutove to bylo do nejakejch mnohem vyssich castek) mas kurz temer stejne - ale uzivatelsky to je stokrat lepsi.

proc to neresis revolutem?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    AHASVER: dik
    AHASVER
    AHASVER --- ---
    DOBYTEK: cau, maji formular nekde na webu… fungovalo to rychleji, nez bych cekal, ale teda cca 3 tydny bez dalsi komunikace - proste mi prisly penize zpet
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Resili jste nekdo chargeback na kreditce od CSOB? Maji na to nejaky formular nebo tak?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Budu mít proplacené faktury v $, tak hledám ideální cestu, kdy mě nevydřou na poplatcích. Peníze budu používat na běžný provoz domácnosti. Mám multimenovy ucet v RB, wise a Revolut.

Nájem apod platím z RB, peníze na měsíční výdaje pak posílám na Revolut kde mame společný účet. Na wise mi chodí pár stovek usd, co posílám na IBKR.

Když mi dorazí na RB, tak konverze na CZK mi sebere asi 5k, je tam možnost pořídit směnárnu a lepší kurz, ale to je do limitu 40k coz mi řeší složenky ale nikoliv zbytek výdajů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDERA: No asi se od té doby něco změnilo, ale já si zařizoval v ČR účet pouze na pas. Občanku jsem nevlastnil a trvalé bydliště jsem měl mimo ČR.
    NELDE
    NELDE --- ---
    CERMI_FOX: Aha, díky - už jsem našel, vlastně si to musím vygenerovat sám (-;
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NELDE: account statements, tam se někde vybral loňský rok a byl tam "yearly statement 2025" : Píšu po paměti, podruhé se tam přihlašovat nechci, to je vždycky o nervy :) Ale možná to generují postupně
    NELDE
    NELDE --- ---
    CERMI_FOX: Tam jsem to hledal a nenašel - poslední nalezené dokumenty mám ze července.
    Poradíš, kde to tam hledat?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NELDE: mám, ale mailové upozornění nechodí, musíš si to najít sám v IB
    NELDE
    NELDE --- ---
    CERMI_FOX: Koukal jsem teď do IB a nic tam nemám. Ani v emailu od nich nepřišlo žádné upozornění. Už to někdo máte?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NELDE: ne, generují to automaticky, je to někde ve výpisech
    NELDE
    NELDE --- ---
    Dotaz na lidi, co mají VUB z dřívějška. Musí se nějak žádat o přehled úroků za loňský rok pro odvedení daní?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADAM: Český řidičák nejspíš ani nikdy neměla.:-) Ale zkusím se teda optat ve Fio, Airbank apod.
    ADAM
    ADAM --- ---
    EDERA: Může to spojit třeba s vyrizenim řidičáku, pokud by ji náhodou brzy koncil. (Ten bez TP vyridit sice taky jde, ale velmi blbě.)
    Každopádně ve fio bych žádný problem se založením necekal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam