• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    NAVARA:
    tuším, že jsem zaslechl že až v loni nebo letos první z bank vůbec začala úvádět, jaké pre-autorizace na kartě máš

Tak zrovna předplatná jsou v mBank vidět roky.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CUKI: Nijak, tohle karetní systémy nidky neuměli a tuším, že jsem zaslechl že až v loni nebo letos první z bank vůbec začala úvádět, jaké pre-autorizace na kartě máš. I dnes ti je většina bank schopná maximálně říct, že pokud to neumíš zrušit na straně účtujícího, ať si necháš vydat novou kartu (za poplateček ofc) a přeboucháš si manuálně všechny platby na všech ostatních místech.

Popravdě by karetní společnosti a celá ta infrastruktura okolo toho potřebovala pochcat, zapálit, a postavit znovu na zelené louce, doprovázené veřejným bičováním těch zodpovědných za používání tohodle zastaralého přístupu z sedmdesátých let.

Ty karetní systémy dodnes využivají metody z jejich počátků, kdy podporovali objednávky diktováním po telefonnu a fyzické otisky embosovaných karet. Kdybys někdy viděl transakční log karetního systému, tak kartu v panice vrátíš a odmítneš se té technologie kdykoli dotknout. Považuji za osmý div světa, že valná většina karetních transakcí nejde úplně mimo, na náhodné účty, náhodné částky, bez jakéhokoli omezení v opakování a tak :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DAVIDOWITCH: Ale když se kouknu na profil tak tam tu kartu uvedenou nemám, nemám ji ani jak odebrat. WTF? Prostě hledám zbůsob jak mít v bance přehled, kdo si co může dovolit a jak to v té bance zpravovat. Tohle je šíleně zneužitelné.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    CUKI: Nemyslím že sem kdy viděl možnost bojovat pravidelné platby. Jakmile má obchod autorizaci k používání karty, tak do toho už banka vesměs vůbec nemluví
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVARA: To jo ale jak se to dozvím v bankovním účtu? Respektive jak mohu zaplokovat automatické platby tohoto typu? Už se mi něco podobného stalo s obilním operátorem. A rád bych tuto možnost zablokoval úplně.

Kdyby to bylo z mého účtu tak to řeším hned. Já kontroloval jestli se to náhodou neplatí. Ale tohle nebylo z mého účtu. Ani si nikdy nepamatuji že by se někde natavovalo automatické členství. Prostě me to sere.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CUKI: Jako každé jiné předplatné kartou kdekoli jinde, zrušit v profilu?

https://www.alza.cz/my-account/alzapremium.htm - zrušit členství / zrušit obnovu
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nevím jestli na to není lepší auditko, ale nevím kam s tím:
    Mám trochu problém a Alzou. Přes můj alza účet žena platila nějaké dárky je to asi 3 roky, platila to ze své karty nebo bankovního účtu (metodu platby píší kartou internetem). Nicméně od té doby si platí nesmyslné Alza členství o kterém ani neví. Dneska na to náhodou přišla. Ono částku 69Kč prostě člověk mine. Nicméně s není vědoma že by ho platila a že by to mělo být trvale. Proč taky když roční je mnohem levnější.

V mém účtu na Alze ty částky eviduji, ale nepoznám odkud to šlo jen kam to šlo. Měl jsem za to že je to pozornost Alzy za její přešlapy, které jsem musel dlouze řešit. Tak jsem to nechal být. Protože takových transakcí kde se něco přičítá a odečítá je tam i bz toho habaděj.

Rád bych to reklamoval, protože mě to dost sere. A vlastně ani netuším jak tu platbu v bance zrušit, když ji neeviduji v trvalých platbách. Na alza účtu také žádnou takovou informaci nevidím.

Celá situace mě sere o to víc, že do toho je zapojen i někdo další a nejedná se zrovna o zanedbatelnou částku. Už je to přes 2k Kč. Setkal se někdo s něčím takovým? Jak to řešit a jak předejít tomu, aby se to stalo příště? Určitě nechci platit nic co není v trvalých platbách nebo ji sám nezadám a ani nevidím že to platím.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    RAHUF: KB ráda mění podmínky a ceníky. Rozhodně FIO.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Chtěl bych zeptat - potřeboval bych založit účet pro neziskovou organizací (spolek). Chtěl jsem se zeptat, nemáte prosím někdo přehled o aktuální nabídce? Zatím jsem dospěl k tomu, že buď FIO nebo KB, na co si kdyžtak dát pozor?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Díky. Hotovo. Šlo do rychle, když člověk vše odkliká, že nemá (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: taky jako příjmy z kapitálového majetku.

Já si myslím, že to je úplně jedno, daň je stejná, takže z toho finančák asi nebude dělat vědu, hlavně když člověk zaplatí :D
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Jsou to prijmy z kapitaloveho majetku.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Vím, že už to tady bylo řečené. Jak vykazujete úroky z VÚB v daňovém přiznání?
    YACOB
    YACOB --- ---
    NELDE: díky, dobrej poznatek s tím GDPR, vůbec mi to nedošlo. Trestný čin to spíš nebude, spíš zneužití pravomocí zaměstnance pobočky apod. Ještě počkám, jestli se něco k mému podezření přidá a zkusím vznést dotaz, ať mi dají vědět z jakých poboček banky se nahlíželo na můj účet a případně jak často. To není sensitivní GDPR údaj a mohli by mi to dát vědět. Pokud tam bude relativně často náhled z jednoho místa a ne od mýho poradce, tak to ta banka snad začne minimálně řešit sama interně, jak píše PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    YACOB: požádat může kdokoliv o cokoliv, šanci na vyhovění vidím pramalou. Na druhou stranu tím můžeš v pojišťovně zažehnout zájem to prověřit a i když ti nic neřeknou, mohou daného zaměstnance potřestat. Takže proč to nezkusit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    YACOB: Možná se mýlím, ale tohle ti normálně neřeknou ani náhodou (podle GDPR ti řeknou jaké informace vedou a k čemu, ale nikoli kdo konkrétně k nim přistupoval). Maximálně policii pokud bude mít souhlas soudce a bude se jednat o trestný čin - nebo v podobném případě.
    Jedině kontaktovat jejich ombudsmana v případě, že to mělo na tebe nějaký negativní dopad. Pokud to zavání trestným činem, tak trestní oznámení po poradě s advokátem.
    YACOB
    YACOB --- ---
    Ahoj, nevíte někdo prosím, jestli můžu banku požádat i informaci, kdo se ze zaměstnanců a z jaké pobočky se díval na můj účet, na mé transakce, za posledních 14 dní? V logu to určitě mají... Mám menší podezření, že někdo potřeboval nějakou informaci a využil k tomu zaměstnance banky, který má přístup na klientské účty, ale nemá s mým poradcem nic společného. Neřešil případně někdo něco podobného? Díky za jakékoliv info.
    CASTER
    CASTER --- ---
    SPIKE411: to je jen UK, v EU uz ma docela dlouho v nejakem pobaltskem statu, ne?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    British fintech Revolut gets full banking licence | Revolut | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2026/mar/11/british-fintech-revolut-gets-full-banking-licence
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    Vím že to sem úplně nepatří, ale nemáte někdo energie (el. plyn) od Fonergy? Chtěl bych využít akci odměnu za doporučení nového odběrného místa a sám sobě doporučit nemůžu :-)
    Díky.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CERMI_FOX: Jasny, ja reagoval spis na ten use case zvysit si ten tarif, kdyz to zrovna potrebuju, ze to muze mit tenhle hacek… ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam