• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAGE: Třeba ECEP od celníků ti přijde jako text v mailu, nemusí jít jen o eshop zdarma od nějaké samoživitelky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAGE: Ten příkaz kterej jsem řešil třeba dneska přišel s mbanky. Prostě pošle pdf jako obrázek. Není tam kopírovatelnej font. Dělaj to často třeba i některé stavebniny. Třeba klasicky při dodávce betonu jsou tak daleko z dobou, že platíš hotově řidiči :-)

Jo pokud mi pošle něco kámoš, tak si můžu vybrat, ale někdy s prostě nevybereš.
    Co se týče FP ten získáš třeba snadno použitelný i z blbé skleničky. Co se týče ksichu, pokud ho chrání 3D scan (netuším jestli ohryzané jablko to umí) tak je to celkem ZATÍM bezpečné, ale prolomit se to už podařilo. Tyhle technologie jsou vždy o krok na před.
    Sítnice se dala kopírovat prakticky ve stejnou dobu jak tato ochrana vznikla, proto se už moc nepoužívá.
    Jo všechno lepší než pin, ale nejlepší ochrana je nemít tu možnost. A to jsou právě ty dvě zařízení. A o to přijdeš.

MUXX: Jo neuděláš nic. Teprve teď podávám daňové přiznání, protože se bez bankovní identity ani nedostanu na portál občana.
    MAGE
    MAGE --- ---
    CUKI: tak pokud ztracis mobil 4x rocne tak ano pak je mobilni bankovnictvi opruz =D
    Prolomit biometriku fakt snadne neni (teda aspon na iPhonu), pokud prolomenim nemyslis ze ti nekdo vyskubne mobil a donuti te na nej se podivat/otisk...
    PATRIKCHRZ: jestli chces byt sdilnej tak by me fakt zajimalo jaky udaje a z ceho kopirujes do prikazu?
    CATEE
    CATEE --- ---
    CUKI: Aha, takže problém v bezpečnosti pro tebe nemusí být až tak moc mobil jako takový, ale ztráta přístupu, kvůli kterému pak musíš do banky, protože banka má problém tě jinak dostatečeně důvěryhodně znovu ověřit, chápu to dobře?
    Trochu mě překvapuje to podvržení biometrie, povíš víc? Nebo jestli tady nechceš spamovat klidně do pošty.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CATEE:
    MAGE:
    Ověřování v mobilu je super, to zrovna ta ČSOB nemá udělané špatně (kdybych nemusel po každé ztrátě mobilu do banky. Letos jsem tam byl už 4x!

Ale co je hlavní přijdeš o tu možnost ověřování na cizím zařízení. To je ta největší jakou můžeš mít. Ztráta a nebo napadení jednoho zařízení není fatální. Jinak prolomit biometrii je poměrně jednoduché.

Proto klíč v mobilu beru jako super službu, ale bankovnictví v mobilu prostě nechci.
    MAGE
    MAGE --- ---
    CUKI: IMHO je mobilni bankovnictvi lepsi (pozor mam Monetu ktera ho ma jedno z nejlepsich)
    Uz nekolik let se mi nestalo ze by mi prisla faktura bez QR kodu. Nevim co myslis tim ze by se QR kod nedal resit u vseho? QR kodem vystavenym z aplikace si dokonce posilame prachy mezi kamosema.
    A kdyz je nouze tak maji nektere banky i klasicke OCR.
    Furt me treba sere kdyz mi vystavi na ICO fakturu bez isdocu ktera se jeste neda kopirovat a davam si ji do nakladu. ALE s tim uz mi ted nastesti pomaha AI ktera dohromady s MCP uz dokaze resit tyto naklady sama.
    Mobilni bankovnictvi ma nejlepsi ochranu diky biometrii, tam se IB nechyta. Dokonce to jde tak daleko ze jich hodne prichazi na prihlasovani pres QR kod z mobilni aplikace.
    CATEE
    CATEE --- ---
    CATEE: Ech překlep, pardon, mělo to být naopak - čím je pro tebe méně bezpečené na mobilu než na PC?
    CATEE
    CATEE --- ---
    CUKI: Jen ze zvědavosti - čím je pro tebe bankovnictvi v mobilu bezpečenější než na PC?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: přesně tak, dost často kopíruji různé údaje do příkazu, “velkého” internetového bankovnictví si nedovedu hlavní účet představit
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAGE: Vždy to bude tisíckrát snazší a jednoduší na počítači než na nějakém titěrném mobilu. A to jsou dneska takové metody že ti pošlou faktury jako nekopírovatelné PDF. QR je dobrej na něco co je jasně předdefinované, což se nedá řešit u všeho.
    Bankovnictví mobilu taky přichází o jednu z nejbezpečnějších metod ochrany.

Nechápu proč by taková funkce neměla být součástí IB? Hlavně ideálně by se měla dát blokovat.
    MAGE
    MAGE --- ---
    NAVARA: Sablony, QR kody, pretahovani penez mezi ucty pomoci drag'n'drop...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    STARDAY: U mne je tedy mobil-only jeden z důvodů, proč ani nebudu zkoušet Partners.

Na mobilu prostě nemám takový přehled o transakcích (vidím jich jen pár a větší display znamená jen větší mezery, abych náhodou neviděl více jak tři transakce najednou), když je kontroluji ve vedlejším okně oproti journalu,
    veškeré zadávání údajů pro platby je opruz kdy musím přepínat mezi aplikacemi (vteřiny umělého zpomalění),
    kopírovat údaje dlouhým podržením (místo rychlého ctrl+c/v - další vteřiny umělého zdržování),
    apod.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    CUKI: Protoze konkurence a inovace jsou v mobilu, ib je mrtva vyvojova vetev
    CUKI
    CUKI --- ---
    STARDAY: Třeba ne každý chce mít bankovnictví v jednom zařízení ze kterého potvrzuje přístup. Nevím proč by to nemělo být vidět v klasickém IB?
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    CUKI: No a?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASUMI: Jen v mobilní aplikaci. V IB to nemají. Byl jsem se osobně zeptat.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Koukam, ze u kreditky mam slusnej seznam..
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Csob to ma

CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Není ať koukám jak kukám nikde nic.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    CUKI: V aplikaci smart, u dane karty je moznost “obchody a sluzby s ulozenou kartou”
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    Koukam, ze i raiffka… nicmene prehled obchodniku, kde je karta ulozena, nijak neresi tu autorizaci predplatneho. V tom holt clovek musi zustat obezretny, co autorizuje. Coz uprimne povazuju za common sense.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    MUXX: Sporitelna/Erste to v george v detailu karty taky ma
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam