• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: PATRIKCHRZ: asi tě nechápu, max spoluúčast bez pojistky bývá tak 500-700€ (tedy autopůjčovna má asi nějakou svou, ale bez ní to nepůjčí, takže to beru jako vestavěnou věc), tak k čemu je dobrá další pojistka se spoluúčastí tisíců eur?
    Nebo aspoň nikdy jsem neviděl, že by půjčili auto či loď bez zastropování excessu. Letadlo jsem si ještě nepůjčoval :)
    OVECKA_MJ
    OVECKA_MJ --- ---
    PATRIKCHRZ: jdu náhodou kolem, ale to je položka spoluúčast ... ne krytí ... To mi přijde, že musí bejt dvě rozdílný věci. maximální krytí je tam vypsaný 2m o tři řádky výš
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: už jsem to našel, v rámci cestovního pojištění - maximální limit krytí je 10 tisíc (korun). To je naprosto nedostatečné, my bereme vždy nejlevnější pojistku k autu (podmínka té britské pojišťovny je, aby tam nějaká pojistka byla, neřeší se jaká), kde výše spoluúčasti je v řádech tisíců dolarů/eur a spoustu věcí není ani součátí pojistky (viz náš náraz do zdi).

CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: detaily smlouvy nevim, je to soucasti cestovka. Limit uz nevim, imho to vychazelo neco jako 1-2k€, takze jeden dva plne excessy, coz za na moje pouziti dost.

Vyluky si nepaamtuju, muj pripad byl skrabanec za 350€ (to byl lol, oni si treba nauctovalu pres 100€ fee ze auto bude par dni v servisu a tedy nepujcovatelne. Kdyz pujcovny bylo 50€ za 10dni cca ).
    Csob jsem poslal vsechny papiry a nakonec mi pristalo na uctu do koruny vse, co jsem dal ty autopujcovne. Ani jsem se nemusel hadat, plna spokojenost z my strany.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: nějak jsme to zkoumali a vyšlo nám, že to nestačí. Buď malý limit, nebo nějaké nesmyslné výluky, atd. Můžu na to juknout znovu, pod čím je to schované?
    Třeba poslední případ - půjčili jsme si auto a v základním pojištění nebyl "single vehicle accident". No, prostě jsme nacouvali do zdi. Museli jsme to zaplatit celé, bylo to asi 70 tisíc, mám pocit, že zrovna na tohle jsem se díval a ČSOB by to nezaplatila. Navíc, jak jsem psal, když po ČSOB něco chci, tak jen přes finančního arbitra, dokud se nezahájí řízení, nic nefunguje a to mám ČSOB Premium. Ta britská pojišťovna nám to proplatila až na těch 30 liber spoluúčasti.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: tak zrovna to pojisteni spoluucasti je u csob zdarma ke kreditce, nerikej, ze zrovna ty to nevis :-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: nemluvím o soudu, ale o finančním arbitrovi. Je pro spotřebitelské spory a je zadarmo. Mám za sebou těch sporů šest (sedmý právě vedu) a ve většině případů stačilo jen zahájit řízení a banka vše uznala. Takže reálně to je úplně stejně namáhavé, jako podat reklamaci u banky, spíše méně.

Jinak my máme "pojištění spoluúčasti", resp. to má jeden z řidičů, je to roční pojistka, je jedno, kolik si za tu dobu půjčí aut, jen nesmí mít půjčené dvě ve stejnou chvíli. Je tam malá spoluúčast, tuším 30 liber a kryje to spoluúčast na pojistce pojišťovny.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: reklamovat jde, ale vždy mi bylo zamítnuto. A hnát to k soudu nemám čas, respektive než jsem se k tomu dostal, tak mi utekla ta lhůta.
    A zjistil jsem, že často je levnější si koupit zero excess pojištění než platit ten kurzový rozdíl, tak jsem začal dělat tohle :-) A jako bonus mám klid, že mě nikdo nebude popotahovat za poškrabaný auto (ano, vím, na to je taky pojistka, už jsem ji jednou využil, ale stálo mě to asi 2-3h času celkem, takže nic moc ....)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MYKEZ: a dal jsi to k finančnímu arbitrovi :D ? Já jo!

Některé banky to prostě zkouší, zamítnout a co se stane. Zrovna s ČSOB jsem už jeden spor vyhrál https://www.mesec.cz/clanky/nabizi-vam-letecka-spolecnost-pouze-voucher-pozadejte-o-chargeback/ a teď vedu druhý.

Lidi se velmi snadno vzdávají svých práv a banky to vědí.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak ony ty podmínky u většiny bank jsou dosažitelné, když se tomu člověk věnuje, že? (-;
    Banka si musí spočítat, zda se jí to vyplatí, ale většina asi to plní nadstandardně - když mají jen jednu banku, tak těch služeb pak užívají více.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    PATRIKCHRZ: Tohle přesně se mi stalo na booking.com (ubytování zrušilo rezervaci zaplacenou v cizí měně), reklamoval jsem to u ČSOB, a zamítli mi to, že to je věc obchodníka.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: což by byl posun vpřed a dobré. Ale přijde mi, že jestli, tak těch vstupů bude méně (odhaduji, že třeba jen dva), přece jen poplatek za kartu / podmínky pro bezplatné vedení jsou příliž "nízkoprahové", aby se zaplatily 4 vstupy za rok. Druhý odhad je sleva na vstupy, to by dávalo ještě větší smysl.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Vzhledem k tomu, že MC salonky končí, ten v Praze přebírá ČS, tak se to má měnit na 4 Lounge Key vstupy.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: ano. Ale jde to u banky reklamovat
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VDFLAT: ze zkušenosti některé autopůjčovny (aspoň ty levné, u drahých nevím) blokaci neruší, ale vezmou si ty peníze a pošlou zpět, což vyústí v dvojitý kurzový převod
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    k té kreditce od KB doplním - 4 vstupy do letištních salonků v systému Lounge Key za rok a jedno ze čtyř volitelných pojištění (já mám osobní odpovědnost, ale je tam možnost třeba právního pojištění řidiče motorového vozidla).
    Ta kredikta od mBank měla nějaké omezené vstupy do salonků, snad do MC salonků, ale mění se provozovatelé, tak nevím, jak to bude fungovat dál.

Každopádně zásadní - u jaké banky má přítelnkyně účet a jestli je za nějaké výhody ochotna plnit podmínky. Mně se to vyplatí, roční "výnos" kreditek odhaduji na nějakých 20 000 Kč + nefinanční výhody.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Já mám většinou ty, které mi přinášejí nějakou výhodou. A protože mám všelikaké prémiové účty, tak je mám zdarma. Takže bych začal u jaké banky má přítelkyně účet a jestli je možné u této banky získat i kreditku zdarma.

Mně se třeba líbí ta od KB - https://www.kb.cz/cs/obcane/karty/kreditni-karta-world-elite. Mám Exkluzivní účet u KB (zdarma při obratu na účtu 100 000 Kč, stačí nalej-vylej), takže ji mám zdarma (jinak se za ní platí 550 Kč za měsíc, což nemá smysl. Další výhoda jsou 4 vstupy do letištních salonků v systému Dragon Pass a právě ta asistence na silnici. Pro mne velmi zajímavá výhoda - výběr z bankomatu zdarma a není úročen. Takže v ČR prostě na začátku měsíce vyberu celý limit a peníze dám na spořák. Na konci měsíce zase vrátím :).

Pak mám kreditky od ČS, které mi vrací 1 % z nákupů přes Internet (maximálně 350 Kč za jednu, mám tři), co čehož se ale počítá i dobití Revolutu.
    Pak mám Monetu, u té je sice výběr z bankomatu za 49 Kč, ale také není úročen, takže dělám to samé, co s kreditkou KB, vyberu celý zůstatek a dám na měsíc na spořák.
    Pak mám Essox, ta je zdarma při nějakém malém obratu, ale první rok mi dávala 300 kč měsíčně, když jsem chtěl po roce vypovědět, v rámci retence mi dali 500 kč měsíčně na další rok.
    Pak mám kreditku od ČSOB k ČSOB Premium účtu - vlastně nic zvláštního neumí, jako je tam nějaká prodloužená záruka, nikdy jsem nevyužil.
    Pak mám kreditku od mBank - Travel. Ta má dobré kurzy, ale pro vedení zdarma je potřeba nějaký malý obrat na ní, tuším taky 5 tisíc.

Zdarma kreditku bez podmínek by měla mít třeba FIO.

Každopádně, jak jsem psal, ať zkusí nejdříve vlastní banku, mít u nějaké jen kreditku je trochu nepohodlné.

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VDFLAT: půjčujeme si dost často a někde požadují platit kreditkou, na kterou bylo auto rezervováno. Také se z té kreditky strhávají případné další platby (např. pokuty).

Další věcí, co kreditka může mít, jsou různá pojištění, např. MC World Elite od KB má "pojištění asistence na silnici", cestovní pojištění, atd.

Některé kreditky jsou zdarma třeba k vyššímu tarifu účtu.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Kvuli pujceni auta v zahranici (EU) si budu zarizovat kreditku. Ma cenu resit krome poplatku za vedeni i smenny kurz? Predpokladam, ze ji pouziju jen na blokaci v pujcovne, neplanuju s ni platit. Diky.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NAVARA: Tak zrovna 18.5. čtyři zduplikované transakce, den poté vrácené, ale docela mne to dost zmátlo, proč mi to či ono někdo vrací :)
    (notifikace o té duplikované platbě nepřišly)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    CERMI_FOX: CSOB má právě z tohodle důvodu full size tablety, kde ten dokument vidíš - pořád musíš věřit, ale už je zatím nějaký externí audit kódu a tak
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SPLIFFBOY: tyhle podpisy na tablet jsou celkem svinarna, protoze nevidim, co podepisuju. Teda aspon u KB
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam