• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: mimochodem těch 700 eur je 17 tisíc a pojistka od ČSOB kryje maximálně 10. Ale jak jsem psal, klidně může být spoluúčast i několik tisíc eur a hlavně spoustu věcí je ve výluce úplně.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: detaily smlouvy nevim, je to soucasti cestovka. Limit uz nevim, imho to vychazelo neco jako 1-2k€, takze jeden dva plne excessy, coz za na moje pouziti dost.

Vyluky si nepaamtuju, muj pripad byl skrabanec za 350€ (to byl lol, oni si treba nauctovalu pres 100€ fee ze auto bude par dni v servisu a tedy nepujcovatelne. Kdyz pujcovny bylo 50€ za 10dni cca ).
    Csob jsem poslal vsechny papiry a nakonec mi pristalo na uctu do koruny vse, co jsem dal ty autopujcovne. Ani jsem se nemusel hadat, plna spokojenost z my strany.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: nějak jsme to zkoumali a vyšlo nám, že to nestačí. Buď malý limit, nebo nějaké nesmyslné výluky, atd. Můžu na to juknout znovu, pod čím je to schované?
    Třeba poslední případ - půjčili jsme si auto a v základním pojištění nebyl "single vehicle accident". No, prostě jsme nacouvali do zdi. Museli jsme to zaplatit celé, bylo to asi 70 tisíc, mám pocit, že zrovna na tohle jsem se díval a ČSOB by to nezaplatila. Navíc, jak jsem psal, když po ČSOB něco chci, tak jen přes finančního arbitra, dokud se nezahájí řízení, nic nefunguje a to mám ČSOB Premium. Ta britská pojišťovna nám to proplatila až na těch 30 liber spoluúčasti.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: tak zrovna to pojisteni spoluucasti je u csob zdarma ke kreditce, nerikej, ze zrovna ty to nevis :-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MYKEZ: a dal jsi to k finančnímu arbitrovi :D ? Já jo!

Některé banky to prostě zkouší, zamítnout a co se stane. Zrovna s ČSOB jsem už jeden spor vyhrál https://www.mesec.cz/clanky/nabizi-vam-letecka-spolecnost-pouze-voucher-pozadejte-o-chargeback/ a teď vedu druhý.

Lidi se velmi snadno vzdávají svých práv a banky to vědí.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    PATRIKCHRZ: Tohle přesně se mi stalo na booking.com (ubytování zrušilo rezervaci zaplacenou v cizí měně), reklamoval jsem to u ČSOB, a zamítli mi to, že to je věc obchodníka.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Já mám většinou ty, které mi přinášejí nějakou výhodou. A protože mám všelikaké prémiové účty, tak je mám zdarma. Takže bych začal u jaké banky má přítelkyně účet a jestli je možné u této banky získat i kreditku zdarma.

Mně se třeba líbí ta od KB - https://www.kb.cz/cs/obcane/karty/kreditni-karta-world-elite. Mám Exkluzivní účet u KB (zdarma při obratu na účtu 100 000 Kč, stačí nalej-vylej), takže ji mám zdarma (jinak se za ní platí 550 Kč za měsíc, což nemá smysl. Další výhoda jsou 4 vstupy do letištních salonků v systému Dragon Pass a právě ta asistence na silnici. Pro mne velmi zajímavá výhoda - výběr z bankomatu zdarma a není úročen. Takže v ČR prostě na začátku měsíce vyberu celý limit a peníze dám na spořák. Na konci měsíce zase vrátím :).

Pak mám kreditky od ČS, které mi vrací 1 % z nákupů přes Internet (maximálně 350 Kč za jednu, mám tři), co čehož se ale počítá i dobití Revolutu.
    Pak mám Monetu, u té je sice výběr z bankomatu za 49 Kč, ale také není úročen, takže dělám to samé, co s kreditkou KB, vyberu celý zůstatek a dám na měsíc na spořák.
    Pak mám Essox, ta je zdarma při nějakém malém obratu, ale první rok mi dávala 300 kč měsíčně, když jsem chtěl po roce vypovědět, v rámci retence mi dali 500 kč měsíčně na další rok.
    Pak mám kreditku od ČSOB k ČSOB Premium účtu - vlastně nic zvláštního neumí, jako je tam nějaká prodloužená záruka, nikdy jsem nevyužil.
    Pak mám kreditku od mBank - Travel. Ta má dobré kurzy, ale pro vedení zdarma je potřeba nějaký malý obrat na ní, tuším taky 5 tisíc.

Zdarma kreditku bez podmínek by měla mít třeba FIO.

Každopádně, jak jsem psal, ať zkusí nejdříve vlastní banku, mít u nějaké jen kreditku je trochu nepohodlné.

NAVARA
    NAVARA --- ---
    CERMI_FOX: CSOB má právě z tohodle důvodu full size tablety, kde ten dokument vidíš - pořád musíš věřit, ale už je zatím nějaký externí audit kódu a tak
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Hmm, dvakrát ročně se podepisuju oproti obrázku nakreslenému před dvaceti lety - nikdo jiný to už dnes nechce, a jak analogový podpis jinde nepoužívám (nikde ho neověřují, mohu nakreslit co chci), tak se už neumím podepsat stejně. A trénovat podpis co pár týdnů, abych se za půl roku podepsal stejně, se mi opravdu nechce.

Z nějakého důvod pořád jede plastová občanka (kterou může někdo ukrást) a obrázek je víc, než biometricky online ověřený doklad… #CSOB

Přitom, pokud mi někdo ukradne mobil, nepodepíše s ním nic.
    Pokud mi ukradne plastovou občanku, klidně podpisový vzor změní a pak může cokoli.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CATEE:
    MAGE:
    Ověřování v mobilu je super, to zrovna ta ČSOB nemá udělané špatně (kdybych nemusel po každé ztrátě mobilu do banky. Letos jsem tam byl už 4x!

Ale co je hlavní přijdeš o tu možnost ověřování na cizím zařízení. To je ta největší jakou můžeš mít. Ztráta a nebo napadení jednoho zařízení není fatální. Jinak prolomit biometrii je poměrně jednoduché.

Proto klíč v mobilu beru jako super službu, ale bankovnictví v mobilu prostě nechci.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Csob to ma

CUKI
    CUKI --- ---
    STARDAY: A kde to najdu? Jedná se o ČSOB.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    MUXX: Csob to u karet ma
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Resili jste nekdo chargeback na kreditce od CSOB? Maji na to nejaky formular nebo tak?
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Nedari se mi to dohledat, vedeli byste, jak je to pri platbe CSOB eurovou kartou z euroveho uctu ve treti mene (TWD)? Probiha platba EUR->TWD, nebo EUR->CZK->TWD?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: ale jen na omezenou částku, teď nevím, půl nebo milion. Na navíc se to v tom jejich systému “hádá” s výhodami ČSOB Premium, ve fóru na Finexpertu to dost lidí reklamuje. Musí se to kontrolovat
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FYI, CSOB nabizi 4 % na sporaku pri prispevcich aspon 4k/mesic do jejich penzijka.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PATRIKCHRZ: To je ale dost nepraktické. V tom mi vyhovuje FIO 3 účty 4 karty vše můžeme ovládat a vidět oba.

Jen tam není možnost dětského účtu, takže to mám zase u ČSOB.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: Přecházel jsem na ně z Revolutu, který mi nevyhovoval nutností převádět peníze předem.

Přepínání podkladových karet, mám ji jako defaultní platební metodu jak na mobilu, tak na hodinkách. Okamžité zamykání karty, když nechci aby se s ní platilo (mívají i další, ČSOB třeba ne)

Nutnost psát si se supportem přes mobil beru za mínus.

Btw. víkendovou nedávno zrušili
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PUEBLO: já tedy mám obojí (a ještě Erste Premier a spoustu dalších účtů). Pro KB jsou jednodušší podmínky, stačí jen obrat (100 000 Kč měsíčně), u ČSOB jsou podmínky hned tři - obrat (tuším 70 tisíc), platby kartou (3 ks pro splnění podmínek vedení, 5 ks pro výhodnější úrok na spořáku) a objem spravovaných prostředků (300 000 Kč k poslednímu dni v měsíci). Do objemu spravovaných prostředků se počítají i investice u Patrie, ale kupodivu ne DIP u ČSOB.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam