• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KEEE
    KEEE --- ---
    DA_NIELA: čočka, čočka a zase čočka :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: tady jsou přípravy na vaření na jednu akci kde byli rodiče s dětma, ale teda v kuchyni a tuším že jsme měli 120 kč/den.

    Ale třeba tam najdeš něco co tě bude inspirovat. Nejvděčnější byly těstoviny, sladké věci, hamburgery (ale s těma bylo děsně práce) a pochopitelně buřty na ohni.

    https://docs.google.com/...0AlfO8eSJmu7idHNBdGc2RFFOZ0hNbXNrRElRVkR6Z3c&usp=sharing&authkey=CIv8vZwM
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Bavilo by vás někoho sestavit jídelníček na tábor pro 80 dětí?

    Vaří se na kamnech na dřevo v polní kuchyni (bez trouby). Kuchaři jsou tři a neprofesionální, dva z nich jsou středněvěké ženy se silnými točeňákovými návyky, třetí jsem já :-). Jde o tábor s nízkým sociálním prahem a peněz fakt není nazbyt.
    Budu ráda za každou myšlenku navíc, jak prostředky neutratit za nesmysly, vyrobit něco jedlého a nestrhat se.
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    MACHALIK: nene ty kusy jsou vsechny nama vysetrovany takze tuhle.variantu muzu vyloucit...a hned po rozbourani jsem si harfy nasekala zavakuovala a odpoledne doma uvařila...no nevadi i tak diky:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    A zavináče někdo vyrábíte? Nějakou obměnu by to možná chtělo...Budu mít o víkendu nějaké ryby a nachystala bych je na zahájení prázdnin.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mně se líbí, že když dojde osoba, která vaří, jak se to hned pozná už jen z keců.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    DOOMBRINGER: Dělala jsem ji v bylinkové krustě, ležela v tom od rána naložená, resp.obalená a byla super. Recept byl myslím z Apetitu.
    Podruhé jsem ji dělala v nějaké hořčicovo medové marinádě, což bude asi podobné tomu, co píšeš.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    DOOMBRINGER: Priloha asi jen stouchacky s jarni cibulkou, nebo pazitkou.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Do ceho nalozit veprovou panenku vcelku?

    Plan je takovej, ze chci v sobotu k obedu od rana trapit na nizkou teplotu kachnu (klasicky jen se soli a kminem) a prijede neocekavana navsteva a druhou kachnu uz nesezenu. Tak tu panenku bych chtel potom k te kachne ke konci prihodit, abych ji neususil.

    Napadlo me ji nalozit jen do sladkoslanyho laku, ale jestli mate nekdo lepsi napad, tak poprosim.
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    KEEE: tak když jsou dobrý rajčata, což teď už je možné sehnat, tak nejdříve rozmixuju a pak hodně dlouho svařuju a napaluju. Odvařím několikrát, napoprvé jen troškou vína, ať tam není přílišná kyselost, a pak už vodou. Mám poměrně rád, když jsou v polévce cítit semínka, takže občan podélně rozříznu rajčata, vyndám dužinu, a tu pak přidám rozmixovanému tělu rajčete. Ve chvíli, kdy pomalu karamelizují rajčata je možné přidat na jemno na nudličky nakrájenou cibuli a restovat. Mám rád přidat čerstvou opálenou sladkou papriku na jemno rozmixovanou, ale nedávat jí tam moc, ono by to zesládlo. Následně přidat vývar, rozředit, balsamikový ocet trochu, a do polévky nechat zavařit třeba řapíkatý celer na skus. Výsledkem je silná a velmi intenzivní chuť.
    KEEE
    KEEE --- ---
    Hledám rajskou polévku z čerstvých rajčat a co nacházím se mi moc nelíbí. Riddi ji má hustou jak dětskou výživu a dává do ní hromadu pečiva. Nemáte někdo osvědčenej recept? :o)
    LUKOYE
    LUKOYE --- ---
    Ad vývar. Díky za tipy. Zaujalo mě to doplnění kyselostí vínem či octem a rozklad na minerální soli. Já pravidelně přidávám fenykl, jelikož mám radši sladší vývar do omáček, a fenykl tomu dá zajímavý oblouk. Do vývaru používanému na polévku ale nedoporučuju, nasládlá chuť polévce nesvědčí. Pokud mám, tak vždy dám ještě malou snítku rozmarýnu, nikoliv moc, je pak hodně cítit, což není úplně žádoucí.

    Snažím se vařit z kuřat z malých chovů, když to jde. Jako, že to moc často nejde. Rozdíl mezi skelety z velkochovů a skeletem z bio kuřete poznám. Nic zásadního, ale ten rozdíl potěší.

    Naposledy jsem dělal ledvinky podlité řádnou porcí vývaru a bylo to skvělý.

    Přiznám se, že díky úspoře energie jsem začal vývary dělat s pokličkou. Doplatek za elektriku z minulého roku mě přesvědčil, že když nejde vývar do polévky a nemusí být čistý, tak trochu zákalu skousnu, když to není na oběť chuti, což většinou není.

    Nějaké zkušenosti z rybími vývary z českých standartních ryb? Použití v další kuchyni? Nějak si nedovedu představit omáčku posílenou rybím vývarem.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    AIJA: ja mam petilitrovej kanystr 0.3 sitie uz docela dlouho (tak rekla bych, ze snad uz to bude brzy i rok), ulivam z nej do sklenicky, kterou mam v kuchyni a tu pouzivam denne, kanystr je v komore (normalni pokojova teplota) a porad zcela ok.. voni, je chutnej..
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: nas reznik mi rikal, ze harfy se musej hned zmrazit, sou prej nachylny k tomu, ze se rychle kazej, jeste kdyz treba nejsou dobre ocisteny, hned je to v prdeli. takze je mozny, ze to byl i tenhle pripad.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUBANA: Nestalo. Ani že by harfy byly nějak extra pórovitý. Netuším, co se mohlo stát :( Neměla ta kráva osteoporózu?
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    MACHALIK: Stalo se ti nekdy ze byl hovezi vyvar nahorkly? ja minule doatala harfy z uplne ceratne.rozbourany kravy dala je do papinaku jako obvykle a po dvou hodinach byly kosti uplne na dranc jakoby porovity a vyzrany...chutove byl desne silnej ale mel.nahorkly ocas ...snedlo se to, ale bylo yo divny...znova se mi to nikdy nestalo. Nevis cim to muze byt?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tady jsme řešili olivové oleje a trvanlivost?
    Dávala jsem do laboratoře někdy v květnu půl flašky zapomenutýho v kuchyňce...Dopadl výborně a bez ztráty kytičky. Dokonce se už i spotřeboval do salátů a nikdo se z něj nepos...:-)
    Byl to extra virgin bassol.
    Kolega má ve vinném sklepě olivový olej AGIA TRIADA Extra panenský olivový olej - Extra Virgin, dovezený přímo z ostrova. Má ho několik let, prý ho ani nenapadlo, že by se mohl zkazit nebo žluknout...A je chemik a vinař:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: ano. zkoušela jsem u dlouhejch hovězích kostí kolik vydržej a želatinizovaly ještě po 9. vyvaření... Od třetího nálevu naopak byl čím dál tím čiřejší. Ale byl to jednoduchej na vaření a pokusy.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: ja ne, mam budto vyvar nebo radnej dostatek demiglace :-D
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mimochodem, dva recepty z Reader's Digest Výběr na dvě polívky, který jsou fakt skvělý:



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam