• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    AIJA: ja mam petilitrovej kanystr 0.3 sitie uz docela dlouho (tak rekla bych, ze snad uz to bude brzy i rok), ulivam z nej do sklenicky, kterou mam v kuchyni a tu pouzivam denne, kanystr je v komore (normalni pokojova teplota) a porad zcela ok.. voni, je chutnej..
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: nas reznik mi rikal, ze harfy se musej hned zmrazit, sou prej nachylny k tomu, ze se rychle kazej, jeste kdyz treba nejsou dobre ocisteny, hned je to v prdeli. takze je mozny, ze to byl i tenhle pripad.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUBANA: Nestalo. Ani že by harfy byly nějak extra pórovitý. Netuším, co se mohlo stát :( Neměla ta kráva osteoporózu?
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    MACHALIK: Stalo se ti nekdy ze byl hovezi vyvar nahorkly? ja minule doatala harfy z uplne ceratne.rozbourany kravy dala je do papinaku jako obvykle a po dvou hodinach byly kosti uplne na dranc jakoby porovity a vyzrany...chutove byl desne silnej ale mel.nahorkly ocas ...snedlo se to, ale bylo yo divny...znova se mi to nikdy nestalo. Nevis cim to muze byt?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tady jsme řešili olivové oleje a trvanlivost?
    Dávala jsem do laboratoře někdy v květnu půl flašky zapomenutýho v kuchyňce...Dopadl výborně a bez ztráty kytičky. Dokonce se už i spotřeboval do salátů a nikdo se z něj nepos...:-)
    Byl to extra virgin bassol.
    Kolega má ve vinném sklepě olivový olej AGIA TRIADA Extra panenský olivový olej - Extra Virgin, dovezený přímo z ostrova. Má ho několik let, prý ho ani nenapadlo, že by se mohl zkazit nebo žluknout...A je chemik a vinař:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: ano. zkoušela jsem u dlouhejch hovězích kostí kolik vydržej a želatinizovaly ještě po 9. vyvaření... Od třetího nálevu naopak byl čím dál tím čiřejší. Ale byl to jednoduchej na vaření a pokusy.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: ja ne, mam budto vyvar nebo radnej dostatek demiglace :-D
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mimochodem, dva recepty z Reader's Digest Výběr na dvě polívky, který jsou fakt skvělý:



    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HENNYVILLE a ostatní: děláte mimochodem druhačku? Druhačka je podle mě zcela opomíjená věc, ale i po zcezení základní polívky lze z kostí a zbytků zeleniny a prostě toho kentusu v cedníku dostat ještě druhou várku slabšího vývaru, kterej se dá zcela bez uzardění používat do jídel. Už to není na chod v menu, ale pod omáčku úplně v pohodě. Navíc netřeba ji mudit zase celou noc, stačí hoďka, prostě jen ještě jednou ty věci nechat vylouhovat. Bejvá i kalnější a všechno, ale pro svoje účely skvělá.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ok
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HENNYVILLE: nakládané ančovičky znám, dávám to do caesar salátu. Tyhle ani nebyly slané, byly to prostě usušené ryby...
    IKA
    IKA --- ---
    Nedávno som si začala odkladať do mrazničky zbytky zeleniny na vývar, akurát si nie som istá, čo všetko tam môžem dať, a čo radšej nie.
    Tu som našla nejaký zoznam vhodnej a nevhodnej zeleniny, tak sa snažím ho držať. Pri ďalších iteráciách asi budem odvážnejšia.:)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BEBERA: no, pro kocku tyhle totalne presoleny rybky urcite nejvhodnejsi nejsou. kazdopadne, vyzkousej nekdy italsky ancovicky v oleji do nejake pasty, funguje to prekvapive dobre.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MACHALIK: tak jsem zrovna dopekl 4kg kridel a zalozil vyvar :-D mam rad tenhle challenge
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HENNYVILLE: Jsem ve výčtu surovin dnešní polívky zapomněl, že jsem na vaši radu koupil obří žampion a nechal ho tam taky přes noc. Ještě jsem ho nechutnal, večer zjistím, jestli se projevil. Podle mě ne, nakrájel jsem ho tam jak hovado a nasypal, navíc bílej žampion. Ale houby zní skvěle, příště dám sušený, jen co nějaký seženu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: dík. Sušené ančovičky mi jednou vnutila paní v ruském obchodě, že prý to je takový snack, po otevření jsem nezvládla sníst ani jednu, vyhodnotila jsem to jako žrádlo max. pro kočku...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: když jich tam dáš maličko, tak to jen trošku přisladí a dodají umami - tak lžičku na dva litry vody na začátku. Pokud jich tam dáš lžíci, tak už budou cítit víc. Pokud k tomu budeš mít i něco kyselého, tak při dostatečně dlouhém varu se takové ty mrňavé vlastně zcela rozvaří.

    Funguje i přidat trochu sušených ančoviček - ty jsou ovšem výraznější.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: ty krevety mě zaujaly, zrovna jsem o tom nedávno přemýšlela, že jich tu mám nevyužitý celý pytel od výroby kimchi, že bych je někdy zkusila přidat do vývaru. Jsou tam cítit silně? Je to vhodné jen pro asijské polévky, nebo to můžu dát bez obav i do skoro-klasické polívky (mrkev, petržel, nudle)?

    Radu přidat víno do vývaru jsem si odnesla odsud a je to ten nejgeniálnější poznatek ohledně vaření za poslední dobu...
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    EDERA: fresh i suseny, suseny spis nejaky asia style a fresh hnedy zampions.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Na nápad dát do vývaru houby jsem prvně narazila až v debatě tady a hodlám to teda při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Dáváte jen čerstvý nebo i sušený?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam