• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANDREA23
    ANDREA23 --- ---
    MACHALIK: muzu se optat kolik tech povidel? do dvou litru gulase treba lzice?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KORAL: pocitej bezne 30 az 60 minut dle poctu porci!
    KORAL
    KORAL --- ---
    Tedy až tohle vše zkusím uvést do praxe, bude to veselé :) Hlavně sem zvědav jak zvládnu tu cibulku a karamelizování :-D
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    KORAL: do doradne opeceny cibule rajskej protlak, paprika + ja si jeste rozmixuju kmin, cesnek, chilli, sul, trocha nejakyho oleje a zarestuju to dohromady s paprikou a protlakem.

    ad s tim "prolejvanim" jde o to, ze uplne nechces at se ti to prestane varit, ale spis chces at se ti ten pripecenej cukr z cibule zase vrati do cibule, tzv. deglazovani. samozrejme je nejlepsi to zalivat horkym vyvarem at se to tak moc neochlazuje.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    KORAL: Až pošéfuješ základní guláš, tak doporučuju vyzkoušet dvě aditiva na závěr (do začátku bych volil buď pouze jedno nebo druhý): rozemletý/rozsekaný játra nebo povidla. Povidla vykopnou guláš do nebes, játra ho spíš tak uzemní, ale v dobrým.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KORAL: Není zač. Ten návod obsáhne asi 90% všech rad.
    Hlavní rozdíl vždycky bude, jestli maso dřív, nebo později. Já to zas tak nehrotím, podle mě je úspěch v cibuli.
    KORAL
    KORAL --- ---
    Díky všem za rady, prubnu hned jak zase budu moci :)

    BRUKEV: pěkný návod, díky
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    GEGI: z jednoho velkyho celeru by toho teda byla hromada, ale ja mam hodne rada salat waldorf.. nemusi se jist hned cerstvy, chvili v lednici vydrzi...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KORAL: hezký postup je zde

    Hovězí guláš s houskovými knedlíky - Stream
    http://www.stream.cz/prakul/10000516-hovezi-gulas-s-houskovymi-knedliky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEGI: pyré, řízky, čočkový salát s celerem (strašně moc dobré), syrové nastrouhat třeba ještě s trochou mrkve, jablkem a hrozinkami v majolkovo-jogurtové zálivce nechat rozležet na pomazánku/salát. a nebo uvařit v okyselené okořeněné vodě, pak ji dosladit a doolejovat a nechat to dva, tři dny rozležet na salát.


    http://www.ottolenghi.co.uk/celeriac-and-lentils-with-hazelnuts-and-mint-shop
    KORAL: filtruj zenový guláš, jinak trik je v hodně tmavé cibuli. Případně tam můžeš ještě pak vrazit lžíci melasy, ale ovlivní to chuť. http://varimevzahrade.blogspot.cz/2012/05/vojtyluv-zenovy-gulas.html
    ARNWALD
    ARNWALD --- ---
    LUCIASHECK: Tak nejak jsme to presne myslel :-)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARNWALD: to prolejvání je hlavně kvůli tomu, aby se právě nepřipálila... cibule má tu vlastnost, že ještě poté, co ji stáhneš z plamene, se dost dlouho "dodělává" a když se tudíž začne blížit nebezpečné hranici, zaleješ jí něčim studenym, aby se dělat přestala... pokud ještě není hotová dostatečně, můžeš tekutinu odvařit a pokračovat
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    otec me naucil u gulase tyhle veci, pak se neda gulas v podstate zkazit -
    1. stejne masa jak cibule
    2. maso na velke kusy cca 5x5x5cm opect a dat bokem
    3. v tuku po mase osmazit cibuli dokud nezacne karamelizovat, dat si s tim nacas
    4. dal pokracovat dle oblibeneho receptu (dodat koreni, chvili nechat jen s cibuli, dodat maso a odrezky, zalejt, nechat na mirnym ohni probublavat dokud se maso nezacne rozpadat, na zaver doladit chute)
    5. idealne nezahustovat nicim
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    No a vláčnost bude souviset se stářím, třetí den je nejlepší.
    ARNWALD
    ARNWALD --- ---
    Jinak samozřejmě souhlas s pořádným opečením masa a zahuštění klidně starým chlebem
    REONA
    REONA --- ---
    KORAL: A pořádně opéct cibuli, ne? Měla jsem za to, že právě ona dodává tmavou barvu...
    ARNWALD
    ARNWALD --- ---
    KORAL: celej for barvy guláše je v připálení cibule. Neboj se ji vic přismahnout, samozřejmě ne do černa to by zhořkla. Od jednoho kuchaře jsem odkoukal, že cibuli postupně prolejval třeba pivem a tím se mu rovnoměrněji zbarvila.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KORAL: nezahušťuj to jíškou, pořádně opeč maso a nedávej tam tolik papriky...ale teda primárně bych řešil chuť a ne barvu
    KORAL
    KORAL --- ---
    Ahoj, mám dotaz pro kuchaře :-)
    Chtěl bych si udělat doma guláš z hovězího, ale aby byl stejně tmavý a vláčný jako v hospodách. Když dělám domácí, vždy je světli. Chotově je to podobné, ale barvu a hustotu prostě nedostanu. když to zahustím, at už tmavou a nebo světlou jíškou (dělám si domácí), tak prostě nedovedu :(

    Díky za rady
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    CMLKA: ja mam elektrickej kontaktni gril a je to teda skvela vec, pouzivam velmi casto... maso i zelenina z nej jsou vyrazne lepsi nez z panve
    da se i rozlozit (=uz neni kontaktni, ale proste gril), a to nepouzivam, protoze to strasne dlouho trva
    muj pouzitelny pro max dva lidi kvuli velikosti plochy, grilovanou zeleninu sama pro sebe si beztak musim delat tak na trikrat...
    no ale za me rozhodne ano, az se rozbiju, kupuju novy :]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam