• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ARNWALD: to prolejvání je hlavně kvůli tomu, aby se právě nepřipálila... cibule má tu vlastnost, že ještě poté, co ji stáhneš z plamene, se dost dlouho "dodělává" a když se tudíž začne blížit nebezpečné hranici, zaleješ jí něčim studenym, aby se dělat přestala... pokud ještě není hotová dostatečně, můžeš tekutinu odvařit a pokračovat
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    otec me naucil u gulase tyhle veci, pak se neda gulas v podstate zkazit -
    1. stejne masa jak cibule
    2. maso na velke kusy cca 5x5x5cm opect a dat bokem
    3. v tuku po mase osmazit cibuli dokud nezacne karamelizovat, dat si s tim nacas
    4. dal pokracovat dle oblibeneho receptu (dodat koreni, chvili nechat jen s cibuli, dodat maso a odrezky, zalejt, nechat na mirnym ohni probublavat dokud se maso nezacne rozpadat, na zaver doladit chute)
    5. idealne nezahustovat nicim
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    No a vláčnost bude souviset se stářím, třetí den je nejlepší.
    ARNWALD
    ARNWALD --- ---
    Jinak samozřejmě souhlas s pořádným opečením masa a zahuštění klidně starým chlebem
    REONA
    REONA --- ---
    KORAL: A pořádně opéct cibuli, ne? Měla jsem za to, že právě ona dodává tmavou barvu...
    ARNWALD
    ARNWALD --- ---
    KORAL: celej for barvy guláše je v připálení cibule. Neboj se ji vic přismahnout, samozřejmě ne do černa to by zhořkla. Od jednoho kuchaře jsem odkoukal, že cibuli postupně prolejval třeba pivem a tím se mu rovnoměrněji zbarvila.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KORAL: nezahušťuj to jíškou, pořádně opeč maso a nedávej tam tolik papriky...ale teda primárně bych řešil chuť a ne barvu
    KORAL
    KORAL --- ---
    Ahoj, mám dotaz pro kuchaře :-)
    Chtěl bych si udělat doma guláš z hovězího, ale aby byl stejně tmavý a vláčný jako v hospodách. Když dělám domácí, vždy je světli. Chotově je to podobné, ale barvu a hustotu prostě nedostanu. když to zahustím, at už tmavou a nebo světlou jíškou (dělám si domácí), tak prostě nedovedu :(

    Díky za rady
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    CMLKA: ja mam elektrickej kontaktni gril a je to teda skvela vec, pouzivam velmi casto... maso i zelenina z nej jsou vyrazne lepsi nez z panve
    da se i rozlozit (=uz neni kontaktni, ale proste gril), a to nepouzivam, protoze to strasne dlouho trva
    muj pouzitelny pro max dva lidi kvuli velikosti plochy, grilovanou zeleninu sama pro sebe si beztak musim delat tak na trikrat...
    no ale za me rozhodne ano, az se rozbiju, kupuju novy :]
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEGI: celerová omáčka - jako když děláš svíčkovou, ale prostě jen z celeru
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    GEGI: celerovy ´hranolky´ peceny v troube - myslim, ze jsem se inspirovala nejakym apetitem. Nakrajet celer, pokapat olejem a okorenit trochu kari. Upict a k tomu udelat dip - zakysanka, cesnek nebo co uznas za vhodny.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GEGI: celerový pyré je dobrý jako příloha a chutná mi i celerová polívka. Pyré: buď podle cuketky http://www.cuketka.cz/?p=4015 nebo menší obměnu - celer na větší kousky pořáně opéct v másle, dolejt smetanou, rozmixovat a ochutit. Polívka je obdoba pyré, akorát se na másle opečenej celer s opečenou cibulí zalije vývarem, rozmixuje, dá muškátovej ořech a citronová kůra (nebo prostě nějaká kyselá věc).
    Někomu chutnaj hranolky (to nemusim, respektive asi neumim správně připravit).
    GEGI
    GEGI --- ---
    ahoj, nemáte nějaký osvědčený repet zpracovávající větší množství celeru? větším množstvím myslím skoro celý velký celer - znám možnou úpravu v trojobalu, ale jednak mi to moc nechutná a druhak by to bylo pro dva lidi minimálně na dvě jídla. Díky.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CMLKA: já dostal asi dva roky zpět od sestry nějaký kontaktní grill tohoto typu a docela mě baví. sice ho používám spíš výjimečně, jinak na něj padá prach na skříňkách nad kuchyňskou linkou, ale já prostě moc negriluju. Pokud už grilovat chci, s výsledkem jeho práce jsem spokojenej...

    Tefal GC305012 Gril Clasic UC600 | Alza.cz
    http://www.alza.cz/tefal-gril-clasic-uc600-d197223.htm
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    CMLKA: zalezi, jak moc to chce s pouzivat: budes delat casteji grilivacky na balkone, poradat doma vecirky? Na ty je supr, mam, nejaky s minipanvickama na drobnosti. Na vecirky, takove to, kdy se furt zobe jidlo, je dobry. Ale jinak kram, co zabira misto. Jestli ho pouziju petkrat do roka?
    MALKE
    MALKE --- ---
    CMLKA: Mám, zbytečnost.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ne vyuzeni. Ovoneni kouřem :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CMLKA: mám, ale zásadně z nej nadšena nejsem
    Philips Avance Collection HD6360/20 - Stolní gril
    http://www.philips.cz/c/vareni/avance-collection-stolni-gril-hd6360_20/prd/

    Na vyuzeni kouřem asi ok, ale na grilování mi přijde, ze ta teplota kolísá
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CMLKA: podle mě zbytečnej krám. Rozdíl oproti dobře udělanýmu masu na ocelový pánvy je mizivej - hlavně to prostě zabírá místo, což je pro mě hlavní argument (taky malej byt plnej krámů)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    nemate nekdo stolni elektricky gril? je to fajn vec nebo zbytecny kram? mam mini byt bez balkonu, a obyc plynovou troubu, takte jina priprava nez na panvicce neni mozna...nejake tipy? diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam