• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KORAL: nezahušťuj to jíškou, pořádně opeč maso a nedávej tam tolik papriky...ale teda primárně bych řešil chuť a ne barvu
    KORAL
    KORAL --- ---
    Ahoj, mám dotaz pro kuchaře :-)
    Chtěl bych si udělat doma guláš z hovězího, ale aby byl stejně tmavý a vláčný jako v hospodách. Když dělám domácí, vždy je světli. Chotově je to podobné, ale barvu a hustotu prostě nedostanu. když to zahustím, at už tmavou a nebo světlou jíškou (dělám si domácí), tak prostě nedovedu :(

    Díky za rady
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    CMLKA: ja mam elektrickej kontaktni gril a je to teda skvela vec, pouzivam velmi casto... maso i zelenina z nej jsou vyrazne lepsi nez z panve
    da se i rozlozit (=uz neni kontaktni, ale proste gril), a to nepouzivam, protoze to strasne dlouho trva
    muj pouzitelny pro max dva lidi kvuli velikosti plochy, grilovanou zeleninu sama pro sebe si beztak musim delat tak na trikrat...
    no ale za me rozhodne ano, az se rozbiju, kupuju novy :]
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEGI: celerová omáčka - jako když děláš svíčkovou, ale prostě jen z celeru
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    GEGI: celerovy ´hranolky´ peceny v troube - myslim, ze jsem se inspirovala nejakym apetitem. Nakrajet celer, pokapat olejem a okorenit trochu kari. Upict a k tomu udelat dip - zakysanka, cesnek nebo co uznas za vhodny.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GEGI: celerový pyré je dobrý jako příloha a chutná mi i celerová polívka. Pyré: buď podle cuketky http://www.cuketka.cz/?p=4015 nebo menší obměnu - celer na větší kousky pořáně opéct v másle, dolejt smetanou, rozmixovat a ochutit. Polívka je obdoba pyré, akorát se na másle opečenej celer s opečenou cibulí zalije vývarem, rozmixuje, dá muškátovej ořech a citronová kůra (nebo prostě nějaká kyselá věc).
    Někomu chutnaj hranolky (to nemusim, respektive asi neumim správně připravit).
    GEGI
    GEGI --- ---
    ahoj, nemáte nějaký osvědčený repet zpracovávající větší množství celeru? větším množstvím myslím skoro celý velký celer - znám možnou úpravu v trojobalu, ale jednak mi to moc nechutná a druhak by to bylo pro dva lidi minimálně na dvě jídla. Díky.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    CMLKA: já dostal asi dva roky zpět od sestry nějaký kontaktní grill tohoto typu a docela mě baví. sice ho používám spíš výjimečně, jinak na něj padá prach na skříňkách nad kuchyňskou linkou, ale já prostě moc negriluju. Pokud už grilovat chci, s výsledkem jeho práce jsem spokojenej...

    Tefal GC305012 Gril Clasic UC600 | Alza.cz
    http://www.alza.cz/tefal-gril-clasic-uc600-d197223.htm
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    CMLKA: zalezi, jak moc to chce s pouzivat: budes delat casteji grilivacky na balkone, poradat doma vecirky? Na ty je supr, mam, nejaky s minipanvickama na drobnosti. Na vecirky, takove to, kdy se furt zobe jidlo, je dobry. Ale jinak kram, co zabira misto. Jestli ho pouziju petkrat do roka?
    MALKE
    MALKE --- ---
    CMLKA: Mám, zbytečnost.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Ne vyuzeni. Ovoneni kouřem :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CMLKA: mám, ale zásadně z nej nadšena nejsem
    Philips Avance Collection HD6360/20 - Stolní gril
    http://www.philips.cz/c/vareni/avance-collection-stolni-gril-hd6360_20/prd/

    Na vyuzeni kouřem asi ok, ale na grilování mi přijde, ze ta teplota kolísá
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CMLKA: podle mě zbytečnej krám. Rozdíl oproti dobře udělanýmu masu na ocelový pánvy je mizivej - hlavně to prostě zabírá místo, což je pro mě hlavní argument (taky malej byt plnej krámů)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    nemate nekdo stolni elektricky gril? je to fajn vec nebo zbytecny kram? mam mini byt bez balkonu, a obyc plynovou troubu, takte jina priprava nez na panvicce neni mozna...nejake tipy? diky
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    VECTOR: ja sem je kupoval nad museem v nejakym asijskym kseftu, maj je i na Korunni. v mrazaku vydrzej dlouho.
    ADD
    ADD --- ---
    ZUZKAOU: 80 Kč na osoboden je norma a není problém ji dodržet.
    MAKII
    MAKII --- ---
    DA_NIELA: jestli ti to pomůže, tady je jídelníček, co sme před pár lety měli na táboře, cca 70 lidí, obdobně polní podmínky (ale s troubou). Je to koncipovaný tak, aby v kuchyni byl 1-2 dospělí a sem tam nějaký dítě v rámci služby, takže nic složitýho. A na nákupy doporučuju aspoň ty tři lidi, jinak se zblázníš.. https://docs.google.com/...eadsheets/d/1H_4YQCA4zL2jHhrEPuy11s-3PU4BSIc31xJvGQVhp4k/edit?usp=sharing
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    HENNYVILLE: kde se prodavaji? ja znam suseny krevety jen jako krmivo pro vodni zelvu, a to asi nejsou ty samy .)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ZUZKAOU: Dodávku nemáme a do nejbližšího makra je to 50 km. Nákup se nějak splichtí po bližších diskountech.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: 80 není moc, chce to ideálně mít makrokartu a nakoupit velkobalení v makru. Jestli to pořádá nějaké sdružení, tak by si tu kartu měli zařídit, pokud ji nemaj - dostanou pak normální fakturu.

    Jo a při nákupu je ideální, když půl nákupního družstva nakupuje podle seznamu a druhá půlka vezme plný vozík, zaplatí ho, vyskládá do auta a pak se vrátí pro další mezitím naplněný vozík, zaplatí ho a naskládá do auta. Dost to zrychlý čas. Jen to chce nejprve kupovat věci těžké na dno auta.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: žahour je ovoce rozvařené s cukrem na omáčku. 2
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ZUZKAOU: Vdolky jsou skvělá myšlenka. Až na to že jich bude muset být aspoň 300 ... nebo 200 větších.
    O žahouru nemám žádnou kozistentní představu, než že je to růžové ... a podezřelé. Ale zaguglím.
    A co se týká rozpočtu: při plné ceně vychází 1 den na táboře se vším všudy na 150 Kč. Při slevě, o kterou si požádá obvykle nadpoloviční většina účastníků, je to 100 Kč. O režiích nemám představu, spousta věcí je za dobré slovo, ale snad neudělám velkou chybu, když bud počítat, že na stravu máme max 80 kč/den.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DA_NIELA: leco je docela dobry jidlo, jednoduchy i do kotliku...
    bez tocenaku, jen s vajickem! a chlebem

    ja mela na tabore nejradsi spagety s kecupem a se syrem :D
    jednou jsme do nich omylem dali cukr misto soli.. taky se dalo :D
    deti maji proste jiny chute no :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MUI: já zase čočku nejím už od základky a jen na táboře udělám výjimku a dám si s dětma :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    knedlýky a blbouny se žahourem ? wow...to neznam :-D
    KEEE
    KEEE --- ---
    MUI: a teď ještě patřičně malý stany... tábor plynovejch komor! :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo a vdolky vlastně nejsou moc složitý a jsou extra vděčný. A pokud knedlýky, tak kynutý blbouny se žahourem...
    KEEE
    KEEE --- ---
    DA_NIELA: čočka, čočka a zase čočka :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: tady jsou přípravy na vaření na jednu akci kde byli rodiče s dětma, ale teda v kuchyni a tuším že jsme měli 120 kč/den.

    Ale třeba tam najdeš něco co tě bude inspirovat. Nejvděčnější byly těstoviny, sladké věci, hamburgery (ale s těma bylo děsně práce) a pochopitelně buřty na ohni.

    https://docs.google.com/...0AlfO8eSJmu7idHNBdGc2RFFOZ0hNbXNrRElRVkR6Z3c&usp=sharing&authkey=CIv8vZwM
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Bavilo by vás někoho sestavit jídelníček na tábor pro 80 dětí?

    Vaří se na kamnech na dřevo v polní kuchyni (bez trouby). Kuchaři jsou tři a neprofesionální, dva z nich jsou středněvěké ženy se silnými točeňákovými návyky, třetí jsem já :-). Jde o tábor s nízkým sociálním prahem a peněz fakt není nazbyt.
    Budu ráda za každou myšlenku navíc, jak prostředky neutratit za nesmysly, vyrobit něco jedlého a nestrhat se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam