• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    SARGO
    SARGO --- ---
    MACHALIK: Jak vedle sebe nemám obojí, srovnání kulhá, ale obecně je to vjem zkaženosti, takový trochu dusivý pach, co vleze dozadu do krku. Takže si musí být minimálně hodně podobné.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SARGO: Tak to není fuk, z hlediska technologie je to něco absolutně odlišnýho. Ale může ti nějak nedělat dobře ten plastik nebo něco. Vakuovaný smrdívá tím vyzrálým smradem (kolega profík říká kyselinou mléčnou), standardně nabalíčkovaný maso v atmosféře by mělo minimálně smrdět jinak.
    SARGO
    SARGO --- ---
    MACHALIK: Napsala jsem vakuované, měla na mysli balíčkové, ale ono je to fuk - kupuju to i ono a předčasně mi smrdí v jakékoli formě :-D
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SARGO: Určitě je řeč o vakuovaným masu a ne o nabalíčkovaným v atmosféře?



    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUBANA: technický detail - vakuum a přítomnost inertního balicího plynu se navzájem vylučují, buď to máš "zavakuované" nebo v atmosféře
    SARGO
    SARGO --- ---
    JESSE_MORENO: Teď aktuálně o krůtím. A nezřídka mi tak "voní" i šunka. Ano, popisuješ to přesně :-) Bohužel mám opravdu dobrý čich - není to moc praktická věc ani v MHD, ani v kuchyni - jak vidno, zkusím to nechávat vyvětrat s kolíkem na nose :-D

    ZUBANA: To jo, dobrý zdroj je základ, musím zaklepat, že tady dobrý, jenom s kuřecím mám setrvalý problém. Jen prostě někdy se to tak schumelí, že se v té lednici ocitne to něco :-D

    Tak díky všem za uklidnění, zkusím při vaření nosit vycpávky do nosu. :-))
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUBANA: Do vakua se žádnej plyn nedává, to by pak už nebylo vakuum, plyn se dává do balíčků.
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    SARGO: mas na mysli vakuove baleny hovezi zraly nebo ze supermarketu? na tom JA mase je urcity zavan prirozeny, jednak starnutim maso ziska specificky cmuch a dal tou metodou baleni, protoze do vakua se pridava inertni plyn...proto se maso vzdy po otevreni doporucuje nechat chvili tzv. vydychat a osusit potom by to melo byt ok....ale je fakt ze nekdo to citi stale...
    u normalniho masa ze supermarketu ja osobne citim vicemene porad kysely smrad stejne jako ty...nasla jsem si reznika kteremu verim a mam po problemu:-)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    SARGO: ty mluvis o hovezim vid... je to podobnej pach jako kdyz mas mlety a restujes ho do zakladu v bolonske treba? ono to tak smrdi no... rika se ze clovek ma cit pro to nesezrat neco opravdu zkazeneho co by mu udelalo zle, u tebe to ale imho vypada spis na tu precitlivelost na specifickej smrad hoveziho z igelitu jak rika Machal... kdyby to bylo fakt zkazeny tak vetsinou uz i uvidis nejake opticke zmeny toho masa a tak... vem si ze kdyz se maso kazi tak hnije, a hniti je co? tak odporne nasladly... jestli amm dobrej odhad tak ty citis takovou tu zelezitou vuni krve "zaparene" ve vakuu... vyzraly masa co jsou oschly ze sucheho zrani a nemaj uz v sobe skoro zadnou krev takhle nesmrdi.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZUZKAOU: díky
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Já s tím problém nemám, ale není to kellerovo kuře.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEMONOFANARCHY: taky je mozny, ze jsem jedl neco jinyho a spletl se vid :)

    Samo diky za odkaz. Jidlo mi chutnalo a priprava je rychla. Indii mam rad, tak jestli mas zas neco overenyho, tak klido nahod jeste dalsi :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    MACHALIK: Myšleno co píšou na obale. Když ho usuším... ono tam nějak není moc co sušit. Ale když ho rozkrojím, cítím to i zevnitř (ale samozřejmě, těžko říct). Ten příčmuch je mi neuvěřitelně nepříjemný, ale nechat se přesvědčit, že je běžný, bych docela ráda. Nezdá se mi totiž, že by ta spotřeba byla tak špatně nastavená... ale když ono je to opravdu hnusný... ale někdy se holt uvařit nestihne a dojde na něj později, no. :-))
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    POHODAVOLE: hele nejsem ani Ind ani zadnej cajovnovej specialista na Indii znam jich par jen jako IT support z conf callu...

    Ale podle mojich nejapnych zkusenosti z curry house na Palmovce je to celkem "autentickej" recept:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: je rozdíl trošku páry v celé troubě a voda která je přímo na povrchu toho kuřete.

    To bys ho rovnou mohl dehydrovat, aby ti to nezkazila pára odpařující se z něj.

    A v nálevu do kuřete nedodávám vodu, ale sůl. Právě proto, aby při pečení tu vodu zadržela...

    Výsledkem je dobré, šťavnaté kuře s kůrčičkou, k tomu rovnou pečená příloha a bez toho, aby se něco připalovalo.

    Pokud s tím máš problém, tak to mě mrzí, ale nic moc s tím neudělám.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SARGO: To bude normální pach mokře vyzrálého masa, resp. té krve okolo. Den spotřeby je poslední možný den na obale nebo prostě den, kdy ho otevřeš? Když ho osušíš utěrkama, furt ti smrdí?
    SARGO
    SARGO --- ---
    Poraďte mi, prosím. Jsem takový cimprlich, dělám něco špatně, či je něco špatného v systému samém? :-)
    Když koupím vakuově balené maso, v den spotřeby už mi prakticky bez výjimky zavání způsobem, který se mi s konzumací rozhodně neslučuje. Jen nevím, jestli je to běžný pach (manžel často tvrdí, že nic necítí), se kterým se prostě neshodneme, či něco jiného. Maso je celou dobu v lednici a nic hroznému se mu neděje. Párkrát jsem ho pro zajímavost zpracovala, ale dojmu té pachuti se už zbavit neumím a stejně to letí do koše :-D Máte podobnou zkušenost? :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEMONOFANARCHY: jidlo super, ale nemivaj to indove tekutejsi a nechutna to jinak? :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    KORAL: asi muzes ale nepamatuju si ted presne co vsechno obsahuje ale urcite je to spis jemnejsi chut, do toho nalevu se hodi spis vic aromaticke veci protoze to finalni jidlo to hlavne ovoni, ochuti ho ta sul s cukrem
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Tak já nevím, celej ten recept je jen a jen postavenej na eliminaci páryprodukujících složek. Není tam nic, jen to kuře, navíc osušený do mrtva atd. To přece nejde k tomu narvat brambory a zeleninu a kuře naložit do vody a tvářit se, že jde furt o ten stejnej recept, bez urážky. Přidělali jsme na vaši formuli světla, blinkry, kufr, kulu, na ni vozejk, dali jí terénní gumy, aby projela potokem, ale furt je to formule.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: ale prd - tolik páry tak fakt nevznikne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam