• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: je rozdíl trošku páry v celé troubě a voda která je přímo na povrchu toho kuřete.

    To bys ho rovnou mohl dehydrovat, aby ti to nezkazila pára odpařující se z něj.

    A v nálevu do kuřete nedodávám vodu, ale sůl. Právě proto, aby při pečení tu vodu zadržela...

    Výsledkem je dobré, šťavnaté kuře s kůrčičkou, k tomu rovnou pečená příloha a bez toho, aby se něco připalovalo.

    Pokud s tím máš problém, tak to mě mrzí, ale nic moc s tím neudělám.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SARGO: To bude normální pach mokře vyzrálého masa, resp. té krve okolo. Den spotřeby je poslední možný den na obale nebo prostě den, kdy ho otevřeš? Když ho osušíš utěrkama, furt ti smrdí?
    SARGO
    SARGO --- ---
    Poraďte mi, prosím. Jsem takový cimprlich, dělám něco špatně, či je něco špatného v systému samém? :-)
    Když koupím vakuově balené maso, v den spotřeby už mi prakticky bez výjimky zavání způsobem, který se mi s konzumací rozhodně neslučuje. Jen nevím, jestli je to běžný pach (manžel často tvrdí, že nic necítí), se kterým se prostě neshodneme, či něco jiného. Maso je celou dobu v lednici a nic hroznému se mu neděje. Párkrát jsem ho pro zajímavost zpracovala, ale dojmu té pachuti se už zbavit neumím a stejně to letí do koše :-D Máte podobnou zkušenost? :-)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEMONOFANARCHY: jidlo super, ale nemivaj to indove tekutejsi a nechutna to jinak? :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    KORAL: asi muzes ale nepamatuju si ted presne co vsechno obsahuje ale urcite je to spis jemnejsi chut, do toho nalevu se hodi spis vic aromaticke veci protoze to finalni jidlo to hlavne ovoni, ochuti ho ta sul s cukrem
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: Tak já nevím, celej ten recept je jen a jen postavenej na eliminaci páryprodukujících složek. Není tam nic, jen to kuře, navíc osušený do mrtva atd. To přece nejde k tomu narvat brambory a zeleninu a kuře naložit do vody a tvářit se, že jde furt o ten stejnej recept, bez urážky. Přidělali jsme na vaši formuli světla, blinkry, kufr, kulu, na ni vozejk, dali jí terénní gumy, aby projela potokem, ale furt je to formule.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: ale prd - tolik páry tak fakt nevznikne.
    KORAL
    KORAL --- ---
    JESSE_MORENO: Hodí se do toho nálevu dát i provensálské koření ?
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Jo, nesnášenlivost lepku a alergie na lepek mají úplně jiné příčiny, diagnostiku i obor medicíny, který se tím zabývá. Společná je fakt jen ta bezkepková dieta.
    Rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií | Pro Alergiky
    http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/rozdil-mezi-alergii-na-lepek-a-celiakii
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: To jsme přece řešili - z brambor a zeleniny jde pára, která dělá vlhké prostředí v troubě, takže kellerovo kuře se ve výsledku nekoná, je to prostě kuře ne na bramborách, ale nad bramborama.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    BRUKEV: je to rozdil, z krevnich testu se to da dobre rozpoznat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: naložím do lednice přes noc. Vyndám, vyleju nálev zevnitř a nechám jednak ohřát na pokojovou teplotu a druhak alespoň trochu oschnout. Osuším, osolím, opepřím. Keller ho asi bude mít určitě lepší než já, ale i tak se mi daří jako nejlepší varianta.

    Jo a z mřížky tuk kape na plech který tam dávám nerozpálený a na něm bývají brambory a zelenina, takže se tuk nepálí a nesmrdí.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Zkoušela jsi to Kellerovo kuře nakládat? Vždyť by pak nešlo perfektně osušit...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHOBOT: pokud jsou sýry hodně uzrálé, včetně těch kravských, tak v nich laktoza nezbude. Takže dobrej parmazán by vadit neměl. Čerstvý kozí sýr vadit naopak bude.

    Části lidí pomůžou zkvašené věci typu kefír, protože ty bakterie tu laktozu naštípat umí a zejména pak pravidelná konzumace, kdy se prostě usídlí uvnitř.

    Pokud má dotyčný problém s mléčnou bílkovinou, tak je v háji... Kozí, ovčí, kravské, lidské je dost podobné, takže zakazovat zlou krávu a doporučovat hodnou kozu je podobné, jako zakazovat zlou pšenici a doporučovat hodnou špaldu.

    (a na velkou část lidí to navíc funguje)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Taky mi to prijde, kdybych byl posahanej dogmatik a psal tu nejaky ezotericky cancy tak chápu ale ze clovek kterej dlouho vari a stara se o velkou část jidelnicku v domácnosti a tak samozřejmě zkouší ruzne experimenty tak neřeknu ale jako nevím jestli me ma nějak obohatit cist si tu o tom ze někdo ve své sociální bublince ma par lidi co se mu zdaj nedostatecne znormalizovany... Nicméně ostatním co k tomu měli co hodnotneho poradit dekuju, to v klubu s názvem co varit když musím nebo chci tak nějak ocekavam spis ;)
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    Nechcete se na to uz vysrat? At uz je low-carb stravovani moda nebo zazrak, stejne jako vege-cokoli, raw, breathariánství, ty lidi co jedi jen ovoce a co ja vim co dalsiho tak to snad neni namet na 100postovej flame ne?
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZUZKAOU: ha, a ještě chvilku budu, s dovolením, ot: co je pravdy na tom, že lidi s intolerancí na laktózu mohou pít a dlabat výrobky z ovčího a kozího sýra? Nějak se mi nedaří vygooglit něco rozumnýho o rozdílu mezi laktózou v kravím a jakýmkoliv jinym mlíkem.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZUZKAOU: ok, díky. Pořád mam každopádně pocit, že se nepití mlíka stává tak nějak módou, podobně jako veganství apod.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    A je rozdíl mezi alergií na lepek a nesnášenlivostí na lepek? Znám některé osoby, u nichž lékařské vyšetření celiakii neprokázalo, nicméně pečivo pšeničné jim dělá zle.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Já s myšlenkou "alergie na lepek" taky chvíli koketoval, ale na gastro jsem se ani nedostal, protože...

    A pokud si tak trochu alergický na lepek, tak bych základní příčinu v nehubnutí viděla v mírné neuroze, špatném spánku a nekompenzovaném stresu a tím pádem vysokým hladinám kortizolů. Na domnělou alergii se vykašli, srovnej spánek a kompenzuj stres a jez nějak rozumně bez složitých diet, které ten stres často znásobují.

    ...Tento režim jsem nedávno ukázkově dodržoval (v tom špatném slova smyslu), kvůli práci (a případně si doplňte další výmluvy). Když se člověk žene za prachama, tak nějak přehlíží svět okolo a příčiny svých problémů rád hledá ve vodách "je to něco, co nemůžu ovlivnit, nějaká nemoc určitě!"

    Akorát je mi v týhle davový psychóze líto lidí, co celiakií fakt prokazatelně trpěj, kolega v práci se tý myšlence naopak bránil, ale po pivku nebo bílém pečivu měl hrozný problémy. Tak do něj cpali šlauchy horem dolem, aby se dozvěděl "yep, you´ve got it." Navíc je to taková zákeřná choroba, že příznaky často povolujou až měsíce po lepkové abstinenci, takže to ne-hypochondry svádí k tomu si říct "tim to nebude" a už futrujou rohlík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam