• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOUNTBATTEN: vykašlala bych se na rychlorejži - ta bude vždycky hnusná. Ale jako základní hmota je dobrá insntantí polenta a pohanka lámanka. Svařit vodu s kořením, sušenou zeleninou, tukem a bílkovinou a zamíchat polentu/pohanku. Buď ještě chvíli vařit (v jednotnách minut) a nebo zabalit do spacáku a nechat dojít (cca 15 minut). Kdo má sýr, přidá sýr.

    jinak výborná věc je rajčatový prášek - dávkuje se to po lžičkách na porci a váží to nula nula nic, narozdíl od protlaku.

    Rajčatový prášek 100g - Koření od Lubana
    http://www.koreniodlubana.cz/product.php?id_product=73

    Případně asi také jdou jako případný zdroj bílkovin použít sušená vejce (mají je v rybářských potřebách a pekařských velkoobchodech.)

    A nebo v asijských speciálkách tofu skins - sušené plátky, taky víceméně instantní. Je to neutrálně chutnající hmota.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOUNTBATTEN: Vlastně je to taková kuchařská výzva:-). Dobře uvařit v plně vybavený kuchyni a za rohem od Makra, umí kdejakej Machalík. Ale udělat poživatelný jídlo někde, kde je k dispozici jeden pidivařič s ešusem a suroviny jen ty, co se vlezou do batohu...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    WILDENBURY_SQ: proto jsem se na zacatku omluvila, ze temto lidem asi rupne zilka.
    Ale smrtelne vazne - proc by to sem nemelo patrit? Snazim se vyresit "problem", jak uklohnit neco ve velmi omezenych podminkach tak, aby to bylo chutne (bez potreby nalit tam anestezii v podobe chlastu) a tudiz poptavam suroviny co nejkvalitnejsi v tomto odvetvi.
    Mohla bych to vyresit nejakou hnusnou majkou a susenou instantkou plnou glutamatu, ale proto se ptam tady, kucharu, jak si poradit za takovychto omezeni.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Jezismarja, co se to tady zase resi... Vareni to urcite neni (vynechame-li doslovny vyznam - fyzikalni proces zahrivani kapalin).

    Ze na vas prijde Machalik? :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOUNTBATTEN: Osmiminutovou rýži dělá snad i Vitana. Taky 15 minutovou předvařenou čočku, ale to už bych rovnou vzala čočku červenou.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    EDERA: jo ta predvarena ryze mne zajima, to uz mi loni nekdo doporucoval a nic sem nesehnala.
    TUILE: hmm,tak ja dycky narazila na ty s mlikem, takze dik!

    Jinak DIK VSEM uz mam tipu dost, M&S a nejaky znacky, o to mi slo. Chtela jsem tipy na oziveni standartniho, neco, co mne nenapadlo atp. .
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOUNTBATTEN: Brkaše existují i varianty s mlékem, kam se přidává jen voda. Totéž ty těstoviny. Chce to prozkoumat konkrétní výrobek. Taky existovala předvařená rýže (hotová do 5 min), ale už jsem dlouho nestanovala, tak nevím, jestli to roste v obchodech furt. Pak taky všelijaký ovesný/rýžový kaše nejsou úplně marný (např. na snídani) - zase bych tipovala, že M&S bude mít poridge lepší než Dr.Oetker.
    TUILE
    TUILE --- ---
    MOUNTBATTEN: ne, instatni testoviny sou vsechny bez mlika, brkase sou nektere bez mlika, musis hledat (me se skvele osvedcila nejaka v pytliku (= ne v krabici), ktera mela klasa punc, ale znacku si nepamatuju).

    zes psala, ze suseni masa ne, sem prehlidla.
    E_D
    E_D --- ---
    MOUNTBATTEN: Susenim masa bych chapal udelat Jerky a ty jdou susit v troube :)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    TUILE+DEVIL: brkase a instatni testoviny s praskem, tam se prece vetsinou pridava mliko, ne? A to nechci
    A suseni masa, ci zeleniny jsem psala prece, ze nemam susicku a asi ani cas (navic jsme to uz testovali, ne jen ja, ale kamos gurmet, co by kupovany instantni pres srdce neprenes....trvalo to dlouho, vyslo to na asi dva tydny a vysledek spis nic nez moc, maso pak pri vareni nemeklo, byla to divna podesev bez chuti. Tudiz na dalsi cesty taky vzal na milost neco instantniho, susenou zeleninu nekde koupit. Takze proste v mych domacich podminkach toto nedavam.)
    Konzervy nechci, to kdyztak mistni, kdyz uz lancmit, tak domorodej! :-)
    ADD
    ADD --- ---
    DEVIL: Pokud na to někdo má finance, není důvod v M+S jídlo nekupovat, oni ho tam mají opravdu dobré (otestováno v nějakých slevových akcích, rozdíl je značný). Ale samozřejmě kvůli týdnu dvěma za rok nemá smysl to hrotit, to se dá přežít i na sucharech a slanině, taktéž vyzkoušeno. :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOUNTBATTEN: sušený zeleninový směsi z Trávčic jsem koupila v Tamdě v Sapě, jinak jsem je nikde neviděla
    TESSS
    TESSS --- ---
    MOUNTBATTEN: polevky v DM anebo takova ta nejvyssi rada od Knorr a dalsich. Susenou zeleninu bych taky zkusila to DM. Ja si tohle vozim z Polska, taky bez soli nebo se da obcas koupit v nejake vecerce, kde to berou z malych vyroben - coz je ti k rada k nicemu, uznavam :-) A nektery vietnamsky vecerky maji celkem vyber nudlovych polevek nejen Yummy Yummy. Ale jinak jak pise Devil
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    SOFIJKA: ja delavam od voka vejce, mouka, soda, nejvychvalovanejsi byly s osmahnutejma paprikama, tymianem, fetou a dynovejma seminkama... :)
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    hledám osvědčený recepty na slaný muffiny, máte někdo?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    vy ste teda rozezrany! nakupovat zradlo na dovolenou u markse a englse spencra....to asi uz nevite co do ty huby dat!
    normalne naklusejte kamkoliv do steska, kupte rejzovy vermicelli (ty se daj rychle zrat), naky sacky cinskejch nudli, dobry vecere - takovy ty testoviny s praskem(byl sem v alpach a tam sme to varili a fakt uz to neni tak hnusny jak pred 10ti lety, my meli ...neco na paprice), par majek, horalky, cinskou konzervu s veprovym masem, cokoladu, takovy ty sacky s tekutym cukrem a mate po prdeli.
    naky ze-lenin nakoupite tam jak rikas. vzdycky kdyz sem nekde vandroval, tak at sem nasypal jakoukoliv slichtu do esusu, dycky to chutnalo bozsky, nalil sem pul piva a spal jak drevo, nez sem se probudil v salajicim stanu!
    TUILE
    TUILE --- ---
    MOUNTBATTEN: nasus maso
    zeleninu muzes taky nasusis vlastni a budes to mit bez soli.

    pak se mi osvedcili suseny bramborovy kase, bylo to k vecnejm testovinam prijemne zpestreni a pokud se vam na salasi podari koupit nejakej syr, tak je pak kase jeste lepsi.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    rusky, ukrajinsky i bulharsky potraviny jsou (pokud Praha) na Vinohradech a Zizkove celkem zasobeny.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    jo a ty suseny veci by mely byt rozpustny ve vode, ne ze je potreba este mliko, smetanu, maslo, to tahat urcite nebudu v krosne na hrbete, roztece, zkysne to...:-(
    PETATA
    PETATA --- ---
    MOUNTBATTEN: uz to sice mas v seznamu, ale treba se to bude hodit i nekomu jinemu...
    taky jsem ted hledala neco instatniho na vodu, co staci zalit horkou vodou a nasla jsem kuskusove smesi od fi.ARAX, ruzne prichute a slozeni (velmi mile me prekvapili)
    ostatni meli prevazne nudlove polevky Yummy Yummy
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    HENNYVILLE: uplne odriznuty urcite ne, podle vseho narazime tak kazdy treti den na nejakou aspon ves, kde se zaklady doplni, jen jdem pesky, takze jsme omezeni vahou a rozmery, no (a suseny veci prd vazi a jsou skladny).
    Dik, vidim to na M&S.

    Tip na susenou zeleninu (neni-li to sortiment M&S)? Ja kupovala smes na borsc (s nula soli!!) na ukrajine, vydrzela tri roky, ale uz dochazi. Asi poptat nejaky rusky potraviny v Praze? Bohuzel kdyz jsem susenou shanela pred lety, tak vsude byla jen vegeta apod:-( (a nasusit ji nestihnu, susicku ani nemam)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam