• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    vy ste teda rozezrany! nakupovat zradlo na dovolenou u markse a englse spencra....to asi uz nevite co do ty huby dat!
    normalne naklusejte kamkoliv do steska, kupte rejzovy vermicelli (ty se daj rychle zrat), naky sacky cinskejch nudli, dobry vecere - takovy ty testoviny s praskem(byl sem v alpach a tam sme to varili a fakt uz to neni tak hnusny jak pred 10ti lety, my meli ...neco na paprice), par majek, horalky, cinskou konzervu s veprovym masem, cokoladu, takovy ty sacky s tekutym cukrem a mate po prdeli.
    naky ze-lenin nakoupite tam jak rikas. vzdycky kdyz sem nekde vandroval, tak at sem nasypal jakoukoliv slichtu do esusu, dycky to chutnalo bozsky, nalil sem pul piva a spal jak drevo, nez sem se probudil v salajicim stanu!
    TUILE
    TUILE --- ---
    MOUNTBATTEN: nasus maso
    zeleninu muzes taky nasusis vlastni a budes to mit bez soli.

    pak se mi osvedcili suseny bramborovy kase, bylo to k vecnejm testovinam prijemne zpestreni a pokud se vam na salasi podari koupit nejakej syr, tak je pak kase jeste lepsi.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    rusky, ukrajinsky i bulharsky potraviny jsou (pokud Praha) na Vinohradech a Zizkove celkem zasobeny.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    jo a ty suseny veci by mely byt rozpustny ve vode, ne ze je potreba este mliko, smetanu, maslo, to tahat urcite nebudu v krosne na hrbete, roztece, zkysne to...:-(
    PETATA
    PETATA --- ---
    MOUNTBATTEN: uz to sice mas v seznamu, ale treba se to bude hodit i nekomu jinemu...
    taky jsem ted hledala neco instatniho na vodu, co staci zalit horkou vodou a nasla jsem kuskusove smesi od fi.ARAX, ruzne prichute a slozeni (velmi mile me prekvapili)
    ostatni meli prevazne nudlove polevky Yummy Yummy
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    HENNYVILLE: uplne odriznuty urcite ne, podle vseho narazime tak kazdy treti den na nejakou aspon ves, kde se zaklady doplni, jen jdem pesky, takze jsme omezeni vahou a rozmery, no (a suseny veci prd vazi a jsou skladny).
    Dik, vidim to na M&S.

    Tip na susenou zeleninu (neni-li to sortiment M&S)? Ja kupovala smes na borsc (s nula soli!!) na ukrajine, vydrzela tri roky, ale uz dochazi. Asi poptat nejaky rusky potraviny v Praze? Bohuzel kdyz jsem susenou shanela pred lety, tak vsude byla jen vegeta apod:-( (a nasusit ji nestihnu, susicku ani nemam)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MOUNTBATTEN: v tom spenceru zas tak velkej vyber nemaji :-) ty budes uplne uplne odriznuta od sveta ? hory ? ja sem to driv resil tak, ze sem zajel do Makra, naplnil ten velkej kos a pak to proste vyselektoval podle potreby.. konkretni tipy ti nedam, sice ziju mezi cenikama, ale ja si to proste nepamatuju. "kvalitni" instantni bujony, instantni potraviny M&S, nejaky to DMko je snad taky dobry, velky veci jako testoviny/nudle/..../ Makro. vic nevim.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    HENNYVILLE: kdyz se ryzove nudle rzlamou, jen dobre:-)) (jasne ze sou dycky polamany, ne teda nadrt, nosim je casto a muz i rek,ze je ma takto radsi, nez dlouhy nudle:-)) )
    Kdyz poradis konkretni tipy, budu rada, potavam tu, aby to bylo prese vse aspon trochu pestre, aby to nebylo denne instantni polivka kureci do hrnecku:-D
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MOUNTBATTEN: tyhlety veci bych nakupoval v Marks und Špencer, videl sem tam takovy maly "stock pot" a vim, ze sou ucinny. ryzovy nudle dobry, ale asi se ti v baglu hrozne rozlamou. zkusil bych spis nejaky jiny "styl japan" ty vydrzej vic.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Zkusim polozit dotaz tady, protoze se to tyka surovin.
    Je mi jasny, ze mistnim chefum asi rupne zilka, protoze se chci zeptat NA SUSENE POTRAVINY, POLEVKY APOD. .
    Na dovolenou, ktera bude vandrovaci, nevim, jak casto narazime na nejakou krcmu, ci obchod, asi casto ne.
    Varit budem na ohni (asi casto plynovem jen), takze poptavam potraviny, ktere se udelaji hned.
    Dale potraviny, co vazi nejmene a zaberou nejmene mista (omacky ve skle proste nejsou dobry napad)
    Kazdy rok jsem delala omacky, co se nakydaj na kuskus, nebo ryzove nudle, ale letos letime, takze tato cast pada a jasne, neco koupime na miste, hlavne takove ty veci typu cibule, cesnek, trvanlivy salam, ale radsi bych tahla zasoby s sebou, kvuli jistote.
    Beru: susenou zeleninu
    susene houby
    nejake natura bujony susene
    kuskus
    sklenene nudle

    Takze asi poptavam nejvic tip na instantni polevky, ktere jsou nejmin hnusne. Take susena zelenina mi dochazi, tip na pytlik, ktere obsahuje minimum (ci zadnou) soli?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    EDERA: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1cLVz2LUbNuB4nV9btLfbR5PAp-9maiIxIvTjJDXc_KI/edit#gid=0
    Jo, je tam hodně těch domácích vajec ... hodně ... a energeticka hodnota roste s casem ...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DA_NIELA: Mně by to rozhodně nevadilo. Víc nešťastná bych byla z masa 2x denně (což při tomhle rozpočtu nejde :).
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    EDERA: nemám, ale můžu ho vyrobit, jak bude chvilka.
    Palce up mě těší :-) Skoro to vypadá, jako by vám nevadilo, kdyby tohle jedly na táboře vaše děti ;-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    DA_NIELA: A nemáš ten jídelníček někde pěkně v tabulce? Hodil by se.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Smazenej kvetak a cukety, zeleninove leco, nudle s makem, veprova plec v akci s ryzi, bolonska omacka se spagetama, ryzova kase, spenat, cocka, michana vejce se salamem, polivky (zelna, cesnekova, bramborova, cockova).
    Snidane a neco veceri chleby s pomazankou a zeleninou, sladke pecivo, chleba s marmeladou. Hodne delaji dobre vztahy s pekarnou :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: super - jídelníček sem!
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Haha, přátelé, nedá mi to, musím se pochlubit. Jak jsem tu před časem škemrala o jídelníček na nízkoprahový tábor, tak konečná suma peněz na člověkoden byla cca 40 Kč, nepočítaje v to něco domácí zeleniny, brambor a kartony vajec od rodičů dětí. A točeňákovou magii jsem zkrotila a hygienu jsem neurazila a ... no prostě potřebuju pochválit, toť vše ;-)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: nemas vubec zac... ono ja mam pocit ze to je vliv hlavne mladsich generaci arabu/izraelcu/persanu v Evrope kteri uz nemaj ty babicky co by je zjebaly a rekly jim jak se to dela tradicne a tak vznikaj takove mixy vseho... je to i dilem toho ze ty recepty jsou v ruznych zemich ruzne ale receptu nebylo na internetu driv zas tolik takze treba zacli arabove varit perske verze svych jidel apod.

    Zaklad je ze pokud ti jde o recepty z levantu tak se velmi podobaji te recke nebo italske kuchyni v tom ze se snazi minimalizovat pocet surovin a vychutnat si ty zakladni chute. Libanonci ani Izraelci jedou casteji sul pepr citron cesnek.... oni sice pouzivaji do nekterych jidel vic koreni ale rozhodne to neni to co Persani kteri jsou uz v tom vareni mnohem vic podobni treba indum nebo pakistancum a vsude je tuna cuminu a koriandru
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: aha - většinu receptů jsem potkala právě s cizrnou. Díky za info.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: : ja ti do toho VUBEC nechci kecat a chran buh nekoho opravovat... ale s prihlednutim k mym korenum musis porozumet nasledujicim poznamkam! :oD :

    Baba ghanoush se nedela s cizrnou... nikdy

    Tradicni (libanonsky) Baba Ghanoush je pouze lilek ogrilovanej k smrti, cesnek, citron, sul, pepr a poradna davka olivace

    Varianty s tahini a cibulkou jsem uz nekde parkrat videl ale teda od jinejch narodu

    Paprika jestli myslis susena na ozdobeni tak asi jo

    z tech past co si pamatuju se cizrna dava jen do hommosu a nebo pak jeste do ful (ten se dela bud jen z bobu a nebo z mixu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam