• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    IKA
    IKA --- ---
    JAJITA: Koriander ide do kvetu hneď, ako sa oteplí nad nejakých asi dvadsať stupňov, tj v lete sa fakt pestovať dobre nedá. Sú nejaké odrody, ktoré vydržia aj trochu vyššiu teplotu, ale neviem, či sa tu dajú zohnať. Radšej si ho fakt kúp vždý čerstvý.:)
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    JAJITA: jsou mista, kde ho vzdycky maj. podelim se o dve stoprocentni: zelenina v podloubi na podbabe a vietnamec ve zlatnicky, naproti inkoust.me...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JAJITA: Já nevím, já, když chcu dělat něco s koriandrem, tak si ho jdu do Alberta koupit. Vařívám po práci, tak to beru cestou z práce, jídelník netřeba. Pěstovat jsem nezkoušel, ale kdybych měl tu ambici, tak bych přesadil už hotovou kytku a koupil aspoň tři, aby dvě mohly zdechnout :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MACHALIK: Ou, to ale trochu zavání připraveným jídelníkem :D
    Vysela jsem do truhlíku semínka a po děložních lístcích z toho skoro hned byl jakože kopr, čímž jsem pěstební plán opustila :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JAJITA: Koriandr je problém, strašně rychle zvadne (ten z obchodu), nedá se sušit, mrazit, nic. Prostě koupit kvítko, mít ho víceméně na jedno dvě použití, sežrat ho, vyhodit a pak znovu. Holt těch 40 korun prostě člověk musí škrtnout.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Jak si v případě nemožnosti pěstovat si vlastní opatřujete čerstvé bylinky, které máte pořád po ruce?
    Jde mi teda hlavně o nať koriandru.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MACHALIK: Po matce:-P
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Syn má vkus.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ach :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MACHALIK: Ach, můj syn taky tvrdí, že tahle je nejlepší.:-)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MACHALIK: no ja tydle asijsky nudlovy kupuju v Korea martu, korejsky. Sou dost ostry (a jeste drazsi, tak 25,-) a v zasade jediny muzskou casti vypravy schvaleny;-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOUNTBATTEN: Z kudrlívek mi nejvíc chutná tahle:



    Taky je drahá jak kurva, snad 13 korun. Obecně je to velmi kvalitní značka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jak si mě berete do hubi! :))
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Tu cibulku má i Ikea, ne?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ZUZKAOU (a MUTHA ) : neee, miso pastu neee:-)))), tu sem tahla predloni, pouzili jsme ji jednou, muz chtel celou polivku jit vylejt dolu ze skaly a cela vanicka mi lezela doma do te doby, nez se nam podelala lednicka a byl duvod ji vyhodit:-)))
    Cibulka supr, tu miluju, kouknu k vietnamcum, jinak bycvh ji brala z M&S. Jen ma jednu nevyhodu- tu snime na jeden zatah pri cekani na prvni bus urcite:-)))
    Tofu a suseny rajcatovy prasek supr! to jsou presne ty tipy, co by mne ani nenapadly! Diky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A na polívky pochopitelně miso pastu. Nebo rovnou hotové miso polívky, ale vona ta miso pasta se dá přidat i na místo bujonu kamkoliv jinam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a smažená cibulka od vietnamců (teda vona je i ve zdravejch výživách a spol, ale vietnamci ji mají levnější). Ta pomůže vylepšit chuť téměř libovolného horského slaného jídla a výrazně šetří váhu a plynovou bombu oproti běžné cibuli.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOUNTBATTEN: vykašlala bych se na rychlorejži - ta bude vždycky hnusná. Ale jako základní hmota je dobrá insntantí polenta a pohanka lámanka. Svařit vodu s kořením, sušenou zeleninou, tukem a bílkovinou a zamíchat polentu/pohanku. Buď ještě chvíli vařit (v jednotnách minut) a nebo zabalit do spacáku a nechat dojít (cca 15 minut). Kdo má sýr, přidá sýr.

    jinak výborná věc je rajčatový prášek - dávkuje se to po lžičkách na porci a váží to nula nula nic, narozdíl od protlaku.

    Rajčatový prášek 100g - Koření od Lubana
    http://www.koreniodlubana.cz/product.php?id_product=73

    Případně asi také jdou jako případný zdroj bílkovin použít sušená vejce (mají je v rybářských potřebách a pekařských velkoobchodech.)

    A nebo v asijských speciálkách tofu skins - sušené plátky, taky víceméně instantní. Je to neutrálně chutnající hmota.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MOUNTBATTEN: Vlastně je to taková kuchařská výzva:-). Dobře uvařit v plně vybavený kuchyni a za rohem od Makra, umí kdejakej Machalík. Ale udělat poživatelný jídlo někde, kde je k dispozici jeden pidivařič s ešusem a suroviny jen ty, co se vlezou do batohu...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    WILDENBURY_SQ: proto jsem se na zacatku omluvila, ze temto lidem asi rupne zilka.
    Ale smrtelne vazne - proc by to sem nemelo patrit? Snazim se vyresit "problem", jak uklohnit neco ve velmi omezenych podminkach tak, aby to bylo chutne (bez potreby nalit tam anestezii v podobe chlastu) a tudiz poptavam suroviny co nejkvalitnejsi v tomto odvetvi.
    Mohla bych to vyresit nejakou hnusnou majkou a susenou instantkou plnou glutamatu, ale proto se ptam tady, kucharu, jak si poradit za takovychto omezeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam