• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: potřebuješ dosáhnout určitého podílu cukru, jinak to nebude zakonzervované, enbo musíš přidat chemický konzervant
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BALAENA: aha ))) to je radeji jedno.
    JAZDA
    JAZDA --- ---
    LUCIASHECK: na jednu stranu te chapu a neminusuju, na druhou mi to prijde jako dost ignorantskej pristup, ale to je koneckoncu tvoje vec.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    HENNYVILLE: jistě. pokud bude mít šunka sladkou vůni po citrusech, taky bych o ní vůbec neuvažovala. ty snad ano?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    EDERA: pockej, to jako fakt ?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    AIJA: Viz co pise Edera... Mne chutnaj asi vsechny, ale obcas si pri vyberu k nejakymu jidlu reknu, ze tohle nebylo to pravy, ze by to lip sneslo jinou, protoze struktura, protoze slanost, protoze tohle a tamto... A na to by se mi nejakej prehled dost hodil...
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Není pravda, že úplně k ničemu. Zúží to výběr - když se dozvím, že parfém voní po citrusech nebo že je to sladká vůně, tak rovnou vím, že to nemá ani smysl brát do ruky. U šunky to bude totéž v bledě modrém.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ADD: Dej více Schnappsu (50% domácí kořalka, ideálně meruňkovice), hodně citronové šťávy (můžeš i kys. citronovou, ale je hnusná) a než to rigorósně zadekluješ (jak zavařovat, resp. zavírat při zavařování, sklenice snad každý zná), polož navrch nakladené marmelády kolečko citronu a polij to ještě trochu šnapsem. Steriluj v 90 °C vodě déle, než obvykle, pak nechat dnem vzhůru atd... Klasika.

    Můžeš se dostat až na taková množství cukru, kdy je to hnusně nesladký (a bez plísně i kvasu). Vyzkoušeno.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: trváš na marmeládě? letos jsme na marmeládu byli líní a dělali jsme meruňková povidla - klasický recept v troubě, cukru je tam pětina proti ovoci (2,5 kila ovoce a 0,5 cukru, pravda ukázalo se, že meruňky by ještě třeba 10 deka snesly, jsou takové ostřejší). my teda povidla vždycky ještě pak radši ve skleničkách zavaříme, nekazí se nic
    ADD
    ADD --- ---
    Nemám dostupné rodinné kuchařky, tak se zeptám: existuje způsob, jak udělat meruňkovou marmeládu s menším množstvím cukru, než je obvyklá jedna třetina? Nechtěla bych, aby se mi marmeláda zkazila, ale zase čím méně cukru, tím lépe. Díky.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Ja ji dal plus.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Ono stejně záleží na tom, kdo se kdy připlete k receptuře i ve velkovýrobě. V létě bývají třeba skoro všechny přesolené...
    AIJA
    AIJA --- ---
    BRUKEV:
    Teď jsem chutnala sušenou šunku z Banátu. Nikde jsem nic tak úžasnýho nejedla...Je půl roku stará a prý další rok klidně vydrží, no ne tedy u nás doma:-)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LUCIASHECK: minusujeme protoze tvoje reakce byla neslusna, ze ses naucila pouzivat sarkasmus a cizi termity muzes takhle ukazovat treba babicce pri nedelnim obede.
    AIJA
    AIJA --- ---
    LUCIASHECK:
    A ty pak podle toho popisu poznáš, která ti bude chutnat? Já teda ne. Stejně jako popisy parfémů a vůní i vín mi jsou naprosto k ničemu:-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    LUCIASHECK: Tak teda poslouchej:

    • Šunka z iberijskýjch prasat má typickou chuť vepřoviny s výraznými olivovými podtóny. Paušálně by se dalo shrnout, že světlejší prasata chutnají jako zelené, tmavší jako černé olivy. Bez pecky. Na úplném jihu španělska se staré rodině farmářů z Andalusie dokonce podařilo nakřížit jejich stáda s jak na sever migrujícím africkým pekari, tak s odrůdou Kagoshima Kurobuta importovanou tajně v podpalubí otrokářských lodí z Japonska, výsledkem čehož je chuť po olivách plněných buď papričkou či ančovičkou.
    • Úplně jiné chuťové spektrum můžeš čekat od šunek z britských prasat plemen Berkshire, Hampshire, Landrace a dalších, tyto mají maso zaprvé tužší, zadruhé jsou jejich šunky mastnější a v chuti prominují noty svrchně kvašeného piva, jemně chmeleného se svěžími, ovocitými tóny.
    • Speciální pododrůdou je pak irské tzv. Greyhound pig, které je sice konzistencí a obsahem tuku podobné britským, ale je tmavší barvy, sladší a hutnější chuti. Gurmáni z ostrovů se shodují, že irské prase je taková špinavější a sprostší varianta britského, ale francouzi by samozřejmě nevzali do huby ani jedno.
    • Úplným extrémem jsou šunky z amerického Durocu či Chester White, ty se pro svou třaslavou texturu, mdlou chuť a absurdní obsah tuku ani nevyvážejí mimo státy. S těmi se tady asi nepotkáš, ale paušálně by se dalo říct, že chutnají podobně jako kdyby sis oškrábala své staré paty po delším koupání ve vaně a rozetřela je se solí po chlebu. Výjimkou je staré indiánské plemeno Choctaw Hog, které údajně servírují na vládních a prezidentských banketech. Moc se o tom nemluví, ale Lewinská údajně při smíchu jemně chrochtala, čímž dokonale oblbla Clintona a ten jí pak laškovně přezdíval "ty moje čochto", čímž ji konečně dostal.
    • Zpět na starý kontinent a rovnou do Francie. Na vrcholu potravního řetězce pochopitelně trůní ušlechtilé prase gaskoňské, ve kterém dodnes přežívá něco ze vznešenosti mušketýrstva z dob francouzské revoluce. Ošlehané, ale neohnuté větry z pyrenejských strání, toto prase je hrdé na svůj původ a pranic si nedělá ze svého velkého rypáku. Do jatek kráčí vždy čtyři vedle sebe - po zadních - jeden za všechny, všichni za jednoho. Jeho šunka je temně šarlatová a chutná po červeném víně, lanýžích a koňaku.
    • Pravým opakem je bázlivé prase baskické se svými směšnými fleky na zadku a holou kůží. Šunkoví specialisté jeho maso přirovnávají k masu šneků, slimáků a jiných plžů a požívají jej jako předkrm před hlavními chody z ryb a korýšů.
    • O chorvatské Turopoljskej svinji už ti napsal Hennyville, ale protože ti to nestačilo, tak to rozvinu. Dobře se podívej, jak vypadá:

      Turopolje je jedno z nejstarších evropských a tedy i světových plemen vůbec. V dobách, kdy i ty jsi byla ještě na houbách, běhaly tyto svině po lesích balkánu a vyrývaly z prsti ty nejšťavnatější žaludy svými citlivými rypáky. Díky nesnášenlivosti typické pro tamní poměry zůstává jeho rodová linie dodnes velmi čistá a byla-li někdy obohacena cizími geny, nebyly to jiné geny než neméně ušlechtilého britského prasete berkshirského. Žel bohu, snad i díky této své vybíravosti je dnes tato sviňa na pokraji vyhynutí, jinými slovy velmi vzácná. Její šunka je z nejdelikátnějších: sluncem vysušené a suchem koncentrované maso s hutnými lesními tóny a dřevitou žaludovostí chorvatské odnože quercus robur. Zvaž, jestli chceš kdy plýtvat prostředky na tuto vzácnou šunku.
    • Což mě konečně přivádí k tomu nejpodstatnějšímu: k šunce nějvyšší jakosti, šunce výběrové, šunce od kosti a jiným. Zkrátka k těm našim. Zejména bych chtěl vyzdvihnout šunku dětskou se sníženým obsahem solí, fosfátů a dusitanů, která prospívá zubům i pleti postklimakterických žen. Výbornou kvalitu za rozumnou cenu můžeš dostat od Řezníka Vocílky, známého šunkového mága značky Albert, taktéž Naše značka je skvělá a když ji chytneš v akci, můžeš si koupit i Klasu. Myslím, že se tady snad shodneme, že pro českého člověka stejně nemá cenu zabývat se těmi zápaďáckými výmysly, když nám tady pod rukama rostou taková pěkná prasátka. A můžeš si ji koupit i teď, Billa má do desíti.

    Tak. Snad jsem ti tentokrát už pomohl a příště se zase na něco zeptej!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUCIASHECK: Vazne me minusujete za to, ze obviousovi napisu, ze je obvious?

    Kdyz hledam charakteristiky, ktera sunka je napr. slanejsi, co ma za chutovy specifika, jak se lisi struktura atd, tak me fakt nezajima, ze puvodce zral jenom zaludy. Ze to vliv ma, to nikdo nezpochybnuje, jen me to fakt nezajima, co je cim krmeny a jak dlouho to nekde visi
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: proc je chorvatska jedna z nejlepších? Zajima me to, bo spousta lidi ji ma za standart (jezdi se tam bezne, většině lidem to neprijde zvláštní), zatimco italie, spanelsko jim asi prijde jako joo exclusive.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    HENNYVILLE: thank you, captain obvious.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    LUCIASHECK: tak jen par poznamek- co se týče toho, čim jsou ty prasata krmený nebo v jakejch podmínkách, jak dlouho a s použitím čeho je to sušený, to mě zas tak netankuje :-D-tohle jsou vsechno veledulezity aspekty k chuti a kvalite sunky, ci jakyhokoliv jinyho vyrobku tohodle stylu. kdyz jsi zminovala treba tu bresaolu-cca 70 procent produkce italske bresaoly je z jihoamerickejch byku. coz je samozrejme hodne divny. proste svetova poptavka po bresaole z IT je tak velka, ze by se ti bejci do cele italie ani nevesli. ale zpet k sunkam- kazda sunka ma svy specificky chute a to je samozrejme zpusobeny tim co zerou, v jakych klimatickych podminkach zijou apod. iberijsky prasta ktery sou celej zivot krmeny zaludama nemuzou mit stejnou chut treba jako prasta ktery spis zerou hodne bylin. kazda ta sunka proste chutna jinak. ja uz v tom po nejakym patku prace s temadle vecma ty rozdily poznavam, ale nedokazu identifikovat co je ktera. v kazdym pripade, chorvatskej prsut zda se byt jedna z nejlepsich sunek vubec. to, kde ty prasta zijou, co zerou, je vlastne ten rozdil co ty si kupujes.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam