• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Ono stejně záleží na tom, kdo se kdy připlete k receptuře i ve velkovýrobě. V létě bývají třeba skoro všechny přesolené...
    AIJA
    AIJA --- ---
    BRUKEV:
    Teď jsem chutnala sušenou šunku z Banátu. Nikde jsem nic tak úžasnýho nejedla...Je půl roku stará a prý další rok klidně vydrží, no ne tedy u nás doma:-)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LUCIASHECK: minusujeme protoze tvoje reakce byla neslusna, ze ses naucila pouzivat sarkasmus a cizi termity muzes takhle ukazovat treba babicce pri nedelnim obede.
    AIJA
    AIJA --- ---
    LUCIASHECK:
    A ty pak podle toho popisu poznáš, která ti bude chutnat? Já teda ne. Stejně jako popisy parfémů a vůní i vín mi jsou naprosto k ničemu:-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    LUCIASHECK: Tak teda poslouchej:

    • Šunka z iberijskýjch prasat má typickou chuť vepřoviny s výraznými olivovými podtóny. Paušálně by se dalo shrnout, že světlejší prasata chutnají jako zelené, tmavší jako černé olivy. Bez pecky. Na úplném jihu španělska se staré rodině farmářů z Andalusie dokonce podařilo nakřížit jejich stáda s jak na sever migrujícím africkým pekari, tak s odrůdou Kagoshima Kurobuta importovanou tajně v podpalubí otrokářských lodí z Japonska, výsledkem čehož je chuť po olivách plněných buď papričkou či ančovičkou.
    • Úplně jiné chuťové spektrum můžeš čekat od šunek z britských prasat plemen Berkshire, Hampshire, Landrace a dalších, tyto mají maso zaprvé tužší, zadruhé jsou jejich šunky mastnější a v chuti prominují noty svrchně kvašeného piva, jemně chmeleného se svěžími, ovocitými tóny.
    • Speciální pododrůdou je pak irské tzv. Greyhound pig, které je sice konzistencí a obsahem tuku podobné britským, ale je tmavší barvy, sladší a hutnější chuti. Gurmáni z ostrovů se shodují, že irské prase je taková špinavější a sprostší varianta britského, ale francouzi by samozřejmě nevzali do huby ani jedno.
    • Úplným extrémem jsou šunky z amerického Durocu či Chester White, ty se pro svou třaslavou texturu, mdlou chuť a absurdní obsah tuku ani nevyvážejí mimo státy. S těmi se tady asi nepotkáš, ale paušálně by se dalo říct, že chutnají podobně jako kdyby sis oškrábala své staré paty po delším koupání ve vaně a rozetřela je se solí po chlebu. Výjimkou je staré indiánské plemeno Choctaw Hog, které údajně servírují na vládních a prezidentských banketech. Moc se o tom nemluví, ale Lewinská údajně při smíchu jemně chrochtala, čímž dokonale oblbla Clintona a ten jí pak laškovně přezdíval "ty moje čochto", čímž ji konečně dostal.
    • Zpět na starý kontinent a rovnou do Francie. Na vrcholu potravního řetězce pochopitelně trůní ušlechtilé prase gaskoňské, ve kterém dodnes přežívá něco ze vznešenosti mušketýrstva z dob francouzské revoluce. Ošlehané, ale neohnuté větry z pyrenejských strání, toto prase je hrdé na svůj původ a pranic si nedělá ze svého velkého rypáku. Do jatek kráčí vždy čtyři vedle sebe - po zadních - jeden za všechny, všichni za jednoho. Jeho šunka je temně šarlatová a chutná po červeném víně, lanýžích a koňaku.
    • Pravým opakem je bázlivé prase baskické se svými směšnými fleky na zadku a holou kůží. Šunkoví specialisté jeho maso přirovnávají k masu šneků, slimáků a jiných plžů a požívají jej jako předkrm před hlavními chody z ryb a korýšů.
    • O chorvatské Turopoljskej svinji už ti napsal Hennyville, ale protože ti to nestačilo, tak to rozvinu. Dobře se podívej, jak vypadá:

      Turopolje je jedno z nejstarších evropských a tedy i světových plemen vůbec. V dobách, kdy i ty jsi byla ještě na houbách, běhaly tyto svině po lesích balkánu a vyrývaly z prsti ty nejšťavnatější žaludy svými citlivými rypáky. Díky nesnášenlivosti typické pro tamní poměry zůstává jeho rodová linie dodnes velmi čistá a byla-li někdy obohacena cizími geny, nebyly to jiné geny než neméně ušlechtilého britského prasete berkshirského. Žel bohu, snad i díky této své vybíravosti je dnes tato sviňa na pokraji vyhynutí, jinými slovy velmi vzácná. Její šunka je z nejdelikátnějších: sluncem vysušené a suchem koncentrované maso s hutnými lesními tóny a dřevitou žaludovostí chorvatské odnože quercus robur. Zvaž, jestli chceš kdy plýtvat prostředky na tuto vzácnou šunku.
    • Což mě konečně přivádí k tomu nejpodstatnějšímu: k šunce nějvyšší jakosti, šunce výběrové, šunce od kosti a jiným. Zkrátka k těm našim. Zejména bych chtěl vyzdvihnout šunku dětskou se sníženým obsahem solí, fosfátů a dusitanů, která prospívá zubům i pleti postklimakterických žen. Výbornou kvalitu za rozumnou cenu můžeš dostat od Řezníka Vocílky, známého šunkového mága značky Albert, taktéž Naše značka je skvělá a když ji chytneš v akci, můžeš si koupit i Klasu. Myslím, že se tady snad shodneme, že pro českého člověka stejně nemá cenu zabývat se těmi zápaďáckými výmysly, když nám tady pod rukama rostou taková pěkná prasátka. A můžeš si ji koupit i teď, Billa má do desíti.

    Tak. Snad jsem ti tentokrát už pomohl a příště se zase na něco zeptej!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUCIASHECK: Vazne me minusujete za to, ze obviousovi napisu, ze je obvious?

    Kdyz hledam charakteristiky, ktera sunka je napr. slanejsi, co ma za chutovy specifika, jak se lisi struktura atd, tak me fakt nezajima, ze puvodce zral jenom zaludy. Ze to vliv ma, to nikdo nezpochybnuje, jen me to fakt nezajima, co je cim krmeny a jak dlouho to nekde visi
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: proc je chorvatska jedna z nejlepších? Zajima me to, bo spousta lidi ji ma za standart (jezdi se tam bezne, většině lidem to neprijde zvláštní), zatimco italie, spanelsko jim asi prijde jako joo exclusive.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    HENNYVILLE: thank you, captain obvious.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    LUCIASHECK: tak jen par poznamek- co se týče toho, čim jsou ty prasata krmený nebo v jakejch podmínkách, jak dlouho a s použitím čeho je to sušený, to mě zas tak netankuje :-D-tohle jsou vsechno veledulezity aspekty k chuti a kvalite sunky, ci jakyhokoliv jinyho vyrobku tohodle stylu. kdyz jsi zminovala treba tu bresaolu-cca 70 procent produkce italske bresaoly je z jihoamerickejch byku. coz je samozrejme hodne divny. proste svetova poptavka po bresaole z IT je tak velka, ze by se ti bejci do cele italie ani nevesli. ale zpet k sunkam- kazda sunka ma svy specificky chute a to je samozrejme zpusobeny tim co zerou, v jakych klimatickych podminkach zijou apod. iberijsky prasta ktery sou celej zivot krmeny zaludama nemuzou mit stejnou chut treba jako prasta ktery spis zerou hodne bylin. kazda ta sunka proste chutna jinak. ja uz v tom po nejakym patku prace s temadle vecma ty rozdily poznavam, ale nedokazu identifikovat co je ktera. v kazdym pripade, chorvatskej prsut zda se byt jedna z nejlepsich sunek vubec. to, kde ty prasta zijou, co zerou, je vlastne ten rozdil co ty si kupujes.
    FAT
    FAT --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FAT: hele zkust to s kapřími či amuřími filety. Nejjednoduší to ale bude z tresky a nebo třeba tilapie - nějaké bílé ryby.

    Vnitrozemští číňani různé kaprovité ryby jedí a tohle je víceméně cosi, co by na to napatlali - tedy namísto balzamika (moc si ho neumím představit dohromady se zázvorem) rýžový ocet + chilli.

    Tady máš nějaké verze

    Pan-Fried Crucian Carp | Top Chinese Cuisine Top Chinese Food
    http://www.topchinesecuisine.com/2013/03/pan-fried-crucian-carp/
    Chinese Steamed Fish with Chopped Red Chili Recipe
    http://www.travelchinaguide.com/tour/food/chinese-cooking/chopped-chili-fish.htm
    http://honest-food.net/fish-and-seafood-recipes/sichuan-crispy-fried-carp/
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: Jsou celkem znamy imho tak uz rok dva (min v praze teda..). Byla jsem s nimi na sape pred mesicem, takovy tour de bistro. Bylo to prijemny a clovek se te sapy prestane tak nejak "bat".. Ony vysvetli i ta spolecenska nepsana pravidla.. V obchode reknou, co je co.. Fakt chvalyhodny pocin.
    FAT
    FAT --- ---
    Prosím, našel jsem si recept na rybu mahi mahi http://www.labuznik.cz/recept/mahi-mahi-v-zazvorove-glazure/ a docela se mi líbí, ale jde to použít i na nějakou naší sladkovodní rybku? Co byste doporučili?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUCIASHECK: případně i nějaký méně tradiční obměny, třeba letos na jaře jsem jedla naprosto skvostnou jelení bresaolu, což je něco, po čem by mě vůbec nenapadlo pátrat
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUCIASHECK: a zase tak moc zběhlá nejsem, tak třeba nějakou zcela ignoruju... :-D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    HENNYVILLE: zajímaj mě nějak dobře popsaný chuťový rozdíly mezi různejma druhama jak španělskejch, tak italskejch sušenejch šunek... co se týče toho, čim jsou ty prasata krmený nebo v jakejch podmínkách, jak dlouho a s použitím čeho je to sušený, to mě zas tak netankuje :-D nikdy nemam doma víc než dvě nebo tři najednou, abych to porovnala pořádně sama :-D
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    LUCIASHECK: zkusime to jinak, po cem patras ? chces vedet co je nejlepsi ? co ma jaky charakteristiky, nebo se nekam chystas a chces neco koupit ?
    EDERA
    EDERA --- ---
    SAL: Zkousel to muj syn nekdy pred rokem. Mam pocit, ze prave podle Cuketky. Hovezi na to jsem opatrovala nejake onake v Makru. Netusim, cim to korenil ale urcite ne jen soli. Susil to v troube u babicky, protoze pry ma byt pri suseni pootevrena a nase domaci trouba je premoudrela a pri otevreni dvirek se vypne.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SQUZZA: jo, ale z italskejch je tam shrnutý prosciutto jako jedno jediný a nejblíž tomu pak je tyrolskej nebo jakej špek :-D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SAL: vytorrenti tuhle knizku http://www.amazon.com/Charcuterie-Craft-Salting-Smoking-Curing/dp/0393058298 ta zodpovi vsechny tve otazky tykajici se masa a soli.
    konkretne beef jerky strana 55

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam