• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    HAMADRYAD: fejkovou z kakaa nebo z bobu? :) tu prvni delal snad i Hruska. kazdopadne mi otec rikal, ze to za protektoratu byla (i tak vzacna) nahrazka pravy cokolady...
    HAMADRYAD
    HAMADRYAD --- ---
    je tu nekdo, kdo zkousel delat doma cokoladu?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Takovej salát z drobných lístku mangoldu, hrst naložených sušených rajčat, trochu oleje z nich, trocha měkkého / čerstvějšího / zrajícího sýru (feta, ovčí, kozí...) a toast s hoblinou másla nebo třeba míchnutym vejcem, chmmm, to bych si se sklínkou dobrý rulandy teda dal.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Moje babička dělávala různé svítky i k omáčkám. Nejvíc mi chutnal s koprovkou...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZOOEY: Mangoldové pesto? To zní zajímavě, v zimě jako když najdeme. Až dovezu nějaký použitelný sýr, vyzkouším a jestli se osvědčí, rozjedu to ve velkém.
    Kombinace s masem není nutná, nutné je jen to, aby se ty zahradní výpěstky nějak smysluplně využily. Normálně to není problém, jen letos se jak mangoldů, tak dýní urodilo až moc, takže hledám spíš jídla postavená přímo na nich, než aby se přidávaly jen jako jedna z mnoha přísad.

    Jinak u nás momentálně vede jako zavářka do polívky mangoldový svítek. Dva až tři listy mangoldu, dvě vejce, hladká mouka, sůl, pepř, rozmixovat, usmažit, nakrájet na nudličky. Klasické nudle a knedlíčky si můžou dát na nějakou dobu oraz.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BONEMINA: co treba quiche/slanokolace, zaviny, to oboji by slo v kombinaci s masem i, zaklad na pesto, variace na kremove ij. polivky mangold+ (lusteniny, polivkova zelenina..., mozna by sly i naky dyne?), salaty...
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Úžasný!:-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    AIJA: Tak nakonec je to čistě jen pekáč, co zahrada dala. Náruč řapíků, dvě špagetové dýně, lavór rajčat, hrst šalotek, palice česneku, větev rozmarýnu. K tomu slunečnicový olej, sůl a pepř, našla jsem vícebarevný. Už je to v troubě a peče se to, pokud stihne dorozmrznout kuřecí prso, bude to příloha, pokud nestihne, bude to hlavní jídlo. A ke kuřeti pak budou nějak upravené zbylé mangoldové listy k večeři. Asi zas něco na blitvovitý způsob.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Do polévek, pod maso, do směsí na špagety a k zapékání, závitky...lasagně...atd.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DA_NIELA: Já to mám naopak. Můj otec předváděl s palačinkama za pomoci příboru hotové eskamotérské kousky - přemýstil palačinku na talíř, namazal ji, opět za pomoci příboru přiklopil druhou palačinkou, to celé příborem smotal... Obvykle jsme my ostatní byli po jídle dřív, než on vůbec strčil do pusy první sousto:-) Nevidím na tom nic následováníhodného.
    IORETH
    IORETH --- ---
    EDERA: Děti to u nás zvládají, máme na to trik - namažou si jen půlku, při stočení se přebytečná marmeláda rozprostře po té druhé půlce. Palačinku bereme do ruky podobně jako opratě, vzdálenější konec přichytí mezi prsteníčkem a malíčkem a ohne se vzhůru. Blbě se to popisuje, ale je to snadné. Paradoxně, u palačinek se děti snaží prasení minimalizovat, protože jinak by přišly o výsadu samostatného mazání a stáčení.
    Jenom podotýkám, že u nás se palačinkami rozumí papírově tenké, na sucho dělané placky podobné crepes (s tlustou variantou s našlehaným sněhem by to asi nešlo).
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Prosím o radu, co s řapíkatým mangoldem, nějak se HODNĚ rozmnožil a blitva už mě nebaví. Úprava jako klasický špenát už se taky přejedla.
    Co se ostatních surovin týče, jsem trochu omezená, jsem u rodičů na chalupě a třeba koření jsou tu jen klasické základy typu sůl, pepř, česnek, bylinky (a různé kořenicí směsi, které ignoruju). Jinak je tu hromada sezónní zeleniny (kdyby se do toho daly použít i tykve, bylo by to parádní). Maso je jen v mrazáku, různé vepřové a kuřecí součástky. Mléka a mléčných výrobků celkem dost, vajec taky, sýr jen nějaká nevýrazná gouda z hypersuper. Možno udělat domácí těstoviny, pečivo apod. Dokoupit další suroviny se ale moc nedá.
    Případně dá se mangold konzervovat i jinak než mražením? Úplně si nedovedu představit nakládanou variantu, ale je ho prostě MOC.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Jezení palačinek příborem je pro mě téma do klubu pokročilých dětí ... nedokážu svým předkům zaboha vysvětlit, že na zapatlaných prstech, odkapávající marmeládě a cpaní srolovaného koberce do pusy není nic následováníhodného. Ušetří se nádobí. Ach, povzdech.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KASUMI: jj myslim, ze samotny normalne, jako bramboraky..asi by se k tomu hodil klidne nejaky salat a nebo jogurtovy dip, nevim cim presne to chces doplnovat :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    IORETH: Ovšem má-li cílový produkt sloužit jako plnidlo do palačinek pro děti, pak je polotekutý rozvar poněkud nevhodný, neb jim to prostě bude při konzumaci vytékat spodním koncem ven. Ledaže by jedly palačinky příborem, což u ADD chlapců nepředpokládám.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ADD: klid. vždycky, když si vzpomenu, že ty sarkastické, rádoby vtipné příspěvky ohledně údajně idiotských nápadů jiných lidí sem tak často postuje muž, který pokládá sporák alobalem, aby si ho nezapatlal, hned je mi veseleji. ber to jako folklór.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CMLKA: tohle zítra testnu
    S čím jsi to jedla? Jen tak?
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    LUCIASHECK: představ si, že všiml, a na mém vztahu k charakteru tvoji odpovědi to nic nezměnilo... ;)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Možná by sis měla dát skleničku, hele.
    IORETH
    IORETH --- ---
    EDERA: Záleží na tom, co od té marmelády čekáš, je to docela široký pojem. Klasická marmeláda, jak ji všichni známe z dětství, to je ovoce a cukr v různě silném poměru. Pokud je ovoce tekuté, tak se trochu svaří. Pokud nechceme redukovat (ničit barvu, chuť a zbytky vitamínů), dá se přidat čistý jablečný pektin. Mohli bychom přidat celá redukovaná jablka, ale kdo by si chtěl ty skvělé jahody ředit, že. Jablečný pektin znaly už naše prababičky, ty dobrodružnější ho dokázaly z těch jablek vyrobit samy.

    Jiná liga jsou povidla (málo přidaného cukru v poměru na výchozí hmotnost ovoce, ale velmi sladký výsledek) a ještě jiná liga jsou tekuté marmelády, kterým se u nás říká rozvary, i když to slovo znamená trochu něco jiného. Vezme se ovoce, přivede se skoro k varu, velmi málo se osladí, lehce se rozmixuje, přidá se malá troška pektinu a asi minutu se vaří. Za přísných hygienických podmínek se plní do flašek, viz tady. Výsledkem je cosi jako mírně tekutá forma dotyčného ovoce, která krásně voní, chutná skoro jako zdrojové ovoce, je "svěží" a půlka skleničky se dá sníst na posezení lžičkou bez hyperglykemického záchvatu. Mám pocit, že to je výsledek, kterého by ráda dosáhla ADD :). Právě meruňky, broskve a jahody (se spoustou zázvoru!) jsou na to imho nejlepší. Jen je to produkt na jednu sezónu, po dvou letech už ztrácí glanc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam