EDERA: Záleží na tom, co od té marmelády čekáš, je to docela široký pojem. Klasická marmeláda, jak ji všichni známe z dětství, to je ovoce a cukr v různě silném poměru. Pokud je ovoce tekuté, tak se trochu svaří. Pokud nechceme redukovat (ničit barvu, chuť a zbytky vitamínů), dá se přidat čistý jablečný pektin. Mohli bychom přidat celá redukovaná jablka, ale kdo by si chtěl ty skvělé jahody ředit, že. Jablečný pektin znaly už naše prababičky, ty dobrodružnější ho dokázaly z těch jablek vyrobit samy.
Jiná liga jsou povidla (málo přidaného cukru v poměru na výchozí hmotnost ovoce, ale velmi sladký výsledek) a ještě jiná liga jsou tekuté marmelády, kterým se u nás říká rozvary, i když to slovo znamená trochu něco jiného. Vezme se ovoce, přivede se skoro k varu, velmi málo se osladí, lehce se rozmixuje, přidá se malá troška pektinu a asi minutu se vaří. Za přísných hygienických podmínek se plní do flašek, viz
tady. Výsledkem je cosi jako mírně tekutá forma dotyčného ovoce, která krásně voní, chutná skoro jako zdrojové ovoce, je "svěží" a půlka skleničky se dá sníst na posezení lžičkou bez hyperglykemického záchvatu. Mám pocit, že to je výsledek, kterého by ráda dosáhla ADD :). Právě meruňky, broskve a jahody (se spoustou zázvoru!) jsou na to imho nejlepší. Jen je to produkt na jednu sezónu, po dvou letech už ztrácí glanc.