• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BONEMINA: co treba quiche/slanokolace, zaviny, to oboji by slo v kombinaci s masem i, zaklad na pesto, variace na kremove ij. polivky mangold+ (lusteniny, polivkova zelenina..., mozna by sly i naky dyne?), salaty...
    AIJA
    AIJA --- ---
    BONEMINA:
    Do polévek, pod maso, do směsí na špagety a k zapékání, závitky...lasagně...atd.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Prosím o radu, co s řapíkatým mangoldem, nějak se HODNĚ rozmnožil a blitva už mě nebaví. Úprava jako klasický špenát už se taky přejedla.
    Co se ostatních surovin týče, jsem trochu omezená, jsem u rodičů na chalupě a třeba koření jsou tu jen klasické základy typu sůl, pepř, česnek, bylinky (a různé kořenicí směsi, které ignoruju). Jinak je tu hromada sezónní zeleniny (kdyby se do toho daly použít i tykve, bylo by to parádní). Maso je jen v mrazáku, různé vepřové a kuřecí součástky. Mléka a mléčných výrobků celkem dost, vajec taky, sýr jen nějaká nevýrazná gouda z hypersuper. Možno udělat domácí těstoviny, pečivo apod. Dokoupit další suroviny se ale moc nedá.
    Případně dá se mangold konzervovat i jinak než mražením? Úplně si nedovedu představit nakládanou variantu, ale je ho prostě MOC.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Jezení palačinek příborem je pro mě téma do klubu pokročilých dětí ... nedokážu svým předkům zaboha vysvětlit, že na zapatlaných prstech, odkapávající marmeládě a cpaní srolovaného koberce do pusy není nic následováníhodného. Ušetří se nádobí. Ach, povzdech.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KASUMI: jj myslim, ze samotny normalne, jako bramboraky..asi by se k tomu hodil klidne nejaky salat a nebo jogurtovy dip, nevim cim presne to chces doplnovat :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    IORETH: Ovšem má-li cílový produkt sloužit jako plnidlo do palačinek pro děti, pak je polotekutý rozvar poněkud nevhodný, neb jim to prostě bude při konzumaci vytékat spodním koncem ven. Ledaže by jedly palačinky příborem, což u ADD chlapců nepředpokládám.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ADD: klid. vždycky, když si vzpomenu, že ty sarkastické, rádoby vtipné příspěvky ohledně údajně idiotských nápadů jiných lidí sem tak často postuje muž, který pokládá sporák alobalem, aby si ho nezapatlal, hned je mi veseleji. ber to jako folklór.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CMLKA: tohle zítra testnu
    S čím jsi to jedla? Jen tak?
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    LUCIASHECK: představ si, že všiml, a na mém vztahu k charakteru tvoji odpovědi to nic nezměnilo... ;)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Možná by sis měla dát skleničku, hele.
    IORETH
    IORETH --- ---
    EDERA: Záleží na tom, co od té marmelády čekáš, je to docela široký pojem. Klasická marmeláda, jak ji všichni známe z dětství, to je ovoce a cukr v různě silném poměru. Pokud je ovoce tekuté, tak se trochu svaří. Pokud nechceme redukovat (ničit barvu, chuť a zbytky vitamínů), dá se přidat čistý jablečný pektin. Mohli bychom přidat celá redukovaná jablka, ale kdo by si chtěl ty skvělé jahody ředit, že. Jablečný pektin znaly už naše prababičky, ty dobrodružnější ho dokázaly z těch jablek vyrobit samy.

    Jiná liga jsou povidla (málo přidaného cukru v poměru na výchozí hmotnost ovoce, ale velmi sladký výsledek) a ještě jiná liga jsou tekuté marmelády, kterým se u nás říká rozvary, i když to slovo znamená trochu něco jiného. Vezme se ovoce, přivede se skoro k varu, velmi málo se osladí, lehce se rozmixuje, přidá se malá troška pektinu a asi minutu se vaří. Za přísných hygienických podmínek se plní do flašek, viz tady. Výsledkem je cosi jako mírně tekutá forma dotyčného ovoce, která krásně voní, chutná skoro jako zdrojové ovoce, je "svěží" a půlka skleničky se dá sníst na posezení lžičkou bez hyperglykemického záchvatu. Mám pocit, že to je výsledek, kterého by ráda dosáhla ADD :). Právě meruňky, broskve a jahody (se spoustou zázvoru!) jsou na to imho nejlepší. Jen je to produkt na jednu sezónu, po dvou letech už ztrácí glanc.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    WILDENBURY_SQ: Jojo, karmín dovede večer s veganem posunout na novou úroveň:-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    LUCIASHECK: pockej, tim nam tady vsem chces rict, ze ti nepomohly ani Machalikovi vycerpavajici informace ? :-) to, ze ja sem ti rekl to, co jsi slyset nechtela uz jsi stihla zminit nejednou. uz jsi i zminila, vlastne vsechno, o jsi slyset nechtela. ale ja teda vlastne nevim co jsi chtela slyset- napr. ze ta a ta suMka voni po levandulich, ma slanost na stupnici od 1 do 10ti cislo 4.2, nebo napriklad chces, aby tmavost/svetlost masa (jiz ususeneho!) neprekrocila na stupnici RAL cislo 3020. vlastne by mozna bylo uplne nejlepsi, aby jsi postupne obesla nejaky tyhlety specializovany ksefty se stredomorskejma vecma a postupne ochutnala sama a pak nam tady rekla, ktera na tebe jak pusobila. urcite vyzkousej tu chorvatskou, co tu vcera Machalik zminoval, fakt stoji za to. nebo vyzkousej vsechny ! nebo mam jeste jeden napad, kterej by tuhle slamastiku vyresil. poradne si to promysli. muzeme se domluvit, ze se za tebou stavim, nebo ty za mnou a ja budu mit nachystanej vzornik RAL, merak salinity a myslim, ze by ti to pro priste mohlo velmi znacne pomoct ve vyberu. suMky. kdyby te napadl jeste nejakej jinej zlepsovak, meric nebo tabulka pro doplnujici informace, budu nadsen. kazdopadne, kdyby jsi chtela, muzu ti dat kontakty na dovozce tehdle pochutin (suMek) a myslim, ze by jsi se s nema mohla domluvit na nejake ochutnavce, mozna i hromadne. nebo mozna i u tebe doma. popremyslej nad tim, a pak dej vedet.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SPLIFFBOY: A vsiml sis treba, ze byl polozen doplnujici dotaz, jakou informaci hledam, ten byl zodpovezen i s tim, co za typ informace nepotrebuju, a bylo se chyceno vylucne toho a jeste mi bylo vysvetleno, ze by me presne to zajimat melo? Asi ne :-/ no nic...

    Evidentne nikdo nic takovyho, co hledam, nezna, tak stacilo rict, ze neznate, nebo nerikat nic, celkovy prinos stejny ;-)

    Pravdou je, ze zbytecnou praci ocenit neumim... Mozna bych se to mela s ohledem na budouci potomstvo naucit, ale zatim jsem to nepotrebovala :-D
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    WILDENBURY_SQ: vidim, ze te poblaznene mensine zprijemnujes vecery stejne jako ja )
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    ADD: Jo, to mi pripomina milou historku, kdy jsem opily v baru vysvetloval nejakymu hipster-veganovi, ktery zrovna pil stylove campari s dzusem, z ceho se vyrabi karmin, to barvivo, ktere campari dava intenzivne cervenou barvu. Nejdriv mi neveril, tak jsem mu to vygooglil, pak si musel odbehnout na zachod a cely vecer mel takovou zkazenou naladu, chudak.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Musí to být u vás jako v pohádce!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ADD: u zavařeného masa a kočičích kapsiček se nepočítá s tím, že to zůstane týdny a měsíce otevřené bez toho, aby se to kazilo a je tam o dost agresivnější tepelný zákrok, u nekyselých konzerv se musí sterilovat mnohem důkladněji a na několikrát (tyndalizace)
    ADD
    ADD --- ---
    EDERA: Pět palačinek ti přijde hodně? :-)
    IORETH: Zkusím sehnat.
    WILDENBURY_SQ: Tvrdý alkohol doma nemám a netoužím s ním pracovat; i kdyby ho tam bylo stopové množství, čemuž věřím. To je jako říkat vegetariánovi, že gumoví medvídci přece voní po malinách, i když jsou z prasátek. :-) Taky ho ke konzumaci neukecáš. :-)
    MOIRAIN: Toho jsem se bála. Mimochodem, znamená to, že zavařené maso a kočičí kapsičky jsou nějak tragicky prošpikovány umělými konzervanty?
    MACHALIK: Zapomněls, že bílkový problém je už vyřešen, takže by mi zase zbývaly žloutky. ;-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADD: Co to zalejt těma bílkama, který ti zbejvají z koláčů?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: jsou oranžová a zase tak tuhá nejsou. jestli jsi z Prahy, tak se stav ochutnat, zrovna mám v lednici jedny načaté
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam