• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: někde jsem četla že to je sépiový inkoust a bambusový popel.

    Sodium citrate je citronan sodný a koupíš ho třeba tady http://www.profikoreni.cz/Citronan-sodny-100g-d212.htm

    Japan’s Burger Kings Sell Black Burgers Colored With Bamboo Charcoal And Squid Ink | Bored Panda
    http://www.boredpanda.com/black-burger-king-japan/
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Ukol: pripravyt cerny syr, viz http://www.novinky.cz/...7509-cerny-cheeseburger-miri-do-prodeje-na-prvni-pohled-vypada-odporne.html

    Navod na syr shrnul dobre Heston v ISOP, takze je treba jen syr, vino/sherry a "sodium citrate". Plus barvivo.

    Otazka: jak se rekne "sodium citrate" cesky? je to Citronan sodný? A da se nekde koupit?
    2) jake pouzit barvivo? prvni co me napadlo je sepiovy inkoust, ale jak ho clovek pouziva na testoviny, ma urcity aroma, kdyz uz ne primo distinktivni chut, je nejaka alternativa?

    Diky za odpovedi, predevsim ZuzkaOu :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak do ruky menší letní rolky - aby to bylo fakt na dvě sousta. Případně tortilové rolky - pšeničnou tortilu namazat gaucamole, na to drůbeží šunku/pečené kuřecí maso/čedar pro vegetariány/fazole v husté rajčatové omáčce pro vegany, nějaké zelené listí a rajčatu či salsu. Zamotat a nakrájet na jednotlivá sousta. Ovocné špízy, ideálně polité čokoládou. Bliny se zakysanou smetanou a uzeným lososem.


    Nebo nějaká civilizovaná verze chlebíčků aka open faced sandwich.

    Teriyaki kuře, nebo smažená křidýlka, případně grilované špízy se zeleninou a tofu. Případně máslovou a nebo hokaido dýni nařezat na měsíčky, namarinovat v oleji, česneku a koření, upéct a napíchat do toho párátka.

    Plněné vinné/zelné/kapustové listy.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    RADUSHI: No zalezi jestli ji opravdu kosher nebo jen kosher style, protoze bys jinak potrebovala i vykosherovat kuchyn atd. Jinak muzes uvarit napriklad neco bez masa nebo rybu, ktera je kosher jako losos.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: no jenže pokud ten sýr nemá razítko košer (živočišná syřidla) a nebyl v lednici kde není maso, tak ho ortodoxní osoby nesmí. Proto je nejjednoduší mít i nějaké alternativy, co budou bez sýru.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU:
    RADUSHI:
    Úplně vytkne před závorku tím, že vegan. Konflikt u mlika je spíš věc toho, když je to pohromadě v jednom (hrnci nebo břichu) s masem, u ortodoxních pak u mlíka a dalších to, že by taky mělo být dojené pod dohledem.
    Hezky onehdá o tom Rachad, tam se taky dají najít pěkné tipy. Jak se vaří v normální kuchyni po židovsku tu http://www.rozinkyamandle.cz/?p=1033 a vysvětlení milchik, parve, flaišik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RADUSHI: budou to jíst u stolu a nebo ve stoje? Jinak košer/halal snadno vytkneš před závorku tím, že to uděláš bezmasé. Pokud jsou oni židé striktní, tak budou mít problém i se sýrem.
    RADUSHI
    RADUSHI --- ---
    Akutni zadost o radu:

    Potrebuji udelat par predkrmu pro skupinu cca 40 lidi. Jsou mezi nimi vegetariani a kosher/halal. Dalsi jidlo bude pizza - ma to byt takovy pohodovy vecer u hippie rodiny na navsteve. K dispozici bude kuchyn, ale nejakemu vetsimu vyvarovani bych se radsi vyhnula.

    Mate nejake napady krome klasi typu rajcata/mozzarella/bazalka, hummus atd.? Diky!
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    WERKA: jestli jsou malicky a cerstvy, tak ta slupka jde snist, ale i tak. Jsme zrovna pred par dny meli par malinkatych patizonu, ty jsem nekrouhala a ja byla OK,ale pritel mel jeden trosku vetsi a uz si na slupku stezoval. A plnili jsme je. Ty velky to chce naplnit smesi ruznorodou, do malych se toho moc nevejde, takze "dochuceni", tudiz ty maly jen se syrem, nic jineho, nez duzina&syr, nejaky aromaticky, takze netreba koreni.
    I jsem driv to delala tak, ze jsem oskrabala slupku a to i na te stopce, snazila z ni dostat pryc vse drevite, patizonek lehce sparila v pare, pak na tu stopku dala kostku syra a dala zapect v troube a on se syr krasne roztekl a obalil cely patizonek (patizonek = neni to projev lasky k zdrobnelinam, ale terminus, ze byl malej, zadny klasicky velky patizon z obchodaku:-) )
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOUNTBATTEN: Já ho na ten špíz dávala i se šlupkou ;-). Snědla jsem to bez problémů...
    Na plnění jsou asi moc malý, takže spíš to vidím na ugrilování plátků nebo podušení, co navrhuje ZUZKAOU:
    Každopádně oběma díky
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA: cha, už to mám, upeču 2 králíky na česneku s trochou hořčice, to je prakticky bezpracné...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: maličké jen nakrájet a udusit na cibulkce jako cuketu, nebo ugrilovat plátky.


    BEBERA: Najdi nějakého řezníka, který si i sám bourá maso - tedy bere celé kusy krávy, ne jen objednané věci z jatek (určitě je takovej v Raspenavě, ale tak to je pro tebe přeci jen z ruky. Přímo v liberci bude taky) A nebo to udělej z kližky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBERA:
    Tak to ragů zkus i z hovězího s křečákama:-)
    Napřed teda sežeň nějakou flákotu a pak se tu ptej co zní...Ale určitě se dá někde v Liberci sehnat kvalitní maso, ne? Zkoušelas nají kolik je tam řeznictví?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    87HIGHFLYER: v Liberci
    LUCIASHECK: bude to tím, že tu neznám žádného řezníka, jen řeznictví. Koupit hovězí oháňku je loterie, kterou jsem zatím ještě nikdy nevyhrála, nevstávám asi dostatečně brzo. Jak mi paní z řeznictví pověděla - "objednám to a nikdy nevím, co nám přijde a když to přijde, je to hned pryč". Nejlepší zkušenost s masem mám z Globusu, jediná výjimka je kuřecí a krůtí, na které je tu specializovaný obchod.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    BEBERA: u rodicu je take casta odpoved "nemame". Prase staci :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BEBERA: kde je "tady"?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BEBERA: z Prahy sice jsem, ale má zkušenost s venkovskými řezníky je dost pozitivní. Naopak jsem tam sehnala to, co si musim v Praze pracně objednávat za těžký peníze, případně mi to dokázali celkem snadno zajistit.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    LUCIASHECK: AIJA: dík holky, je vidět, že jste z Prahy nebo Brna. Tady se hovězí maso dělí na přední, zadní a mleté :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBERA:
    Ragů z hovězích líček...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BEBERA: chilli con carne z hovězí veverky. Nepřekonatelný.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Potřebovala bych prosím poradit, co uvařit na oslavu narozenin pro 8 lidí s následujícími podmínkami:
    1) bezlepkové, bezmléčné, bezvaječné a bez brambor (ideálně ne vepřové ani krůtí)
    2) dobré druhý den
    3) co nejsnadnější a nejrychlejší příprava.

    Boef bourgignon bylo předloni, vepřová pečeně na zázvoru loni. Co uvařit letos netuším. Zvažuju nějaký kavkazský plof, ale na elektrické plotýnce se mi opravdu dobrý nikdy nepodařil...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam