• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RADUSHI: budou to jíst u stolu a nebo ve stoje? Jinak košer/halal snadno vytkneš před závorku tím, že to uděláš bezmasé. Pokud jsou oni židé striktní, tak budou mít problém i se sýrem.
    RADUSHI
    RADUSHI --- ---
    Akutni zadost o radu:

    Potrebuji udelat par predkrmu pro skupinu cca 40 lidi. Jsou mezi nimi vegetariani a kosher/halal. Dalsi jidlo bude pizza - ma to byt takovy pohodovy vecer u hippie rodiny na navsteve. K dispozici bude kuchyn, ale nejakemu vetsimu vyvarovani bych se radsi vyhnula.

    Mate nejake napady krome klasi typu rajcata/mozzarella/bazalka, hummus atd.? Diky!
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    WERKA: jestli jsou malicky a cerstvy, tak ta slupka jde snist, ale i tak. Jsme zrovna pred par dny meli par malinkatych patizonu, ty jsem nekrouhala a ja byla OK,ale pritel mel jeden trosku vetsi a uz si na slupku stezoval. A plnili jsme je. Ty velky to chce naplnit smesi ruznorodou, do malych se toho moc nevejde, takze "dochuceni", tudiz ty maly jen se syrem, nic jineho, nez duzina&syr, nejaky aromaticky, takze netreba koreni.
    I jsem driv to delala tak, ze jsem oskrabala slupku a to i na te stopce, snazila z ni dostat pryc vse drevite, patizonek lehce sparila v pare, pak na tu stopku dala kostku syra a dala zapect v troube a on se syr krasne roztekl a obalil cely patizonek (patizonek = neni to projev lasky k zdrobnelinam, ale terminus, ze byl malej, zadny klasicky velky patizon z obchodaku:-) )
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOUNTBATTEN: Já ho na ten špíz dávala i se šlupkou ;-). Snědla jsem to bez problémů...
    Na plnění jsou asi moc malý, takže spíš to vidím na ugrilování plátků nebo podušení, co navrhuje ZUZKAOU:
    Každopádně oběma díky
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA: cha, už to mám, upeču 2 králíky na česneku s trochou hořčice, to je prakticky bezpracné...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WERKA: maličké jen nakrájet a udusit na cibulkce jako cuketu, nebo ugrilovat plátky.


    BEBERA: Najdi nějakého řezníka, který si i sám bourá maso - tedy bere celé kusy krávy, ne jen objednané věci z jatek (určitě je takovej v Raspenavě, ale tak to je pro tebe přeci jen z ruky. Přímo v liberci bude taky) A nebo to udělej z kližky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBERA:
    Tak to ragů zkus i z hovězího s křečákama:-)
    Napřed teda sežeň nějakou flákotu a pak se tu ptej co zní...Ale určitě se dá někde v Liberci sehnat kvalitní maso, ne? Zkoušelas nají kolik je tam řeznictví?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    87HIGHFLYER: v Liberci
    LUCIASHECK: bude to tím, že tu neznám žádného řezníka, jen řeznictví. Koupit hovězí oháňku je loterie, kterou jsem zatím ještě nikdy nevyhrála, nevstávám asi dostatečně brzo. Jak mi paní z řeznictví pověděla - "objednám to a nikdy nevím, co nám přijde a když to přijde, je to hned pryč". Nejlepší zkušenost s masem mám z Globusu, jediná výjimka je kuřecí a krůtí, na které je tu specializovaný obchod.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    BEBERA: u rodicu je take casta odpoved "nemame". Prase staci :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BEBERA: kde je "tady"?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BEBERA: z Prahy sice jsem, ale má zkušenost s venkovskými řezníky je dost pozitivní. Naopak jsem tam sehnala to, co si musim v Praze pracně objednávat za těžký peníze, případně mi to dokázali celkem snadno zajistit.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    LUCIASHECK: AIJA: dík holky, je vidět, že jste z Prahy nebo Brna. Tady se hovězí maso dělí na přední, zadní a mleté :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBERA:
    Ragů z hovězích líček...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BEBERA: chilli con carne z hovězí veverky. Nepřekonatelný.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Potřebovala bych prosím poradit, co uvařit na oslavu narozenin pro 8 lidí s následujícími podmínkami:
    1) bezlepkové, bezmléčné, bezvaječné a bez brambor (ideálně ne vepřové ani krůtí)
    2) dobré druhý den
    3) co nejsnadnější a nejrychlejší příprava.

    Boef bourgignon bylo předloni, vepřová pečeně na zázvoru loni. Co uvařit letos netuším. Zvažuju nějaký kavkazský plof, ale na elektrické plotýnce se mi opravdu dobrý nikdy nepodařil...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    WERKA: vydlabat, naplnit, zapect? Ja mam rada naplnit syrem (pozor, tu slupku je potreba oskrabat;-) )
    WERKA
    WERKA --- ---
    Nějaký nápad, co se dvěma malýma patizonama? Včera jsem si ten třetí - nejmenší udělala jako nouzovou večeři jako špíz (nakrájený na kostky, proložený zbytkem anglické, co už potřebovala spotřebovat, s česnekem a provensálským kořením). Ty zbylé dva bych ráda zas jinak, ale nenapadá mi jak. Vyrostlo nám to na kompostu poprvé (myslela jsem, že kupuju sazeničku cukety ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zjednodušený shoyu ramen do pomalého hrnce

    Japonci bych to nenabídla, ale pořád to je lepší než většina toho, co vám budou chtít prodat v ČR s tím, že to je ramen.

    Namísto vývaru+masa+tare+nakládání vajec a hub se udělá vše zaráz a postupně se to přidá do vývaru.

    suroviny na 4 porce:

    500 g vepřového boku s kostí
    400 g kuřecích skeletů
    100 ml rýžového vína
    50 ml rýžového octa
    100 ml sake
    200 ml dobré světlé sojové omáčky
    cca 5 cm zázvorového oddenku
    5 stroužků česneku
    hrstka sušených houževnatců (šitake)
    pár kousků kombu
    hvězdička badyánů
    2 jarní cibulky
    2 lžíce hnědého cukru

    + 1 litr kuřecího vývaru
    4 vejce
    2 jarní cibulky
    pšeničné nudle na ramen
    kus bílé ředkve
    plát nori řasy

    Z bůčku odřízněte kosti se spodní vrstvou masa. Spolu s kuřecími skelety dejte do trouby zapéct, případně pokud váš pomalý hrnec je dostatečně chytrý, tak je upečte přímo v hrnci. Zbylý bůček zarolujte a převažte provázkem.
    Do pomalého hrnce dejte upečené kosti, výpek uvolněte rýžovým octem a přilejte to všechno do hrnce. Přidejte bůček, víno, saké, sojovku, oloupané podrcené stroužky čenseku, houby, kombu, badyán, na několik kousků nakrájené cibulky a cukr. Dolijte vodou, aby všechno bylo ponořené. Nechte táhnout alepsoň 4 hodiny.

    Měkký bůček vyndejte a nechte vychladnout a nakrájejte na plátky. (pokud ho vyndáte ještě ne úplně měkký, tak ho pak můžete pro lepší efekt studený nakrájet a před podáváním hodně zprudka opéct na pánvi a tare s kostmi ještě nechat táhnout)

    Zbytek tekutiny (táre) zceďte a vyberte vaření nakládané houby - odložte stranou. Vajíčka uvařte 6 minut do poloměkka a okamžitě zchlaďte ve studené vodě. Oloupejte a nechte alespoň 2 hodiny marinovat v táre. Uvařte nudle do poloměkka. Ředkev nastrouhejte a posolte, nechte tak hodinu pouštět šťávu. Nori nastříhejte na šestnáctiny a buď rychle opečte nad plamenem a nebo na suché pánvi.

    Litr jednoduchého kuřecího vývaru přiveďte k varu a postupně, za stáléhé ochutnávání přilévejte táre tak dlouho, až vám bude vzniklý kořeněný vývar vyloženě chutnat (já tam naleju většinou 2-3 deci). Na talíř dejte porci nudlí, plátek bůčku, hrstku naplátky nakrájených v tare vařených šitake, přepůlené marinované vejce, opečené plátky nori, lžičku ředkve ze které vymačkáte přebytečnou vodu a najemno nasekané jarní cibulky. Zalijte vroucím vývarem.

    Zbylé tare ještě vyredukujte, nechte vychladnout, nalijte do tvořítek na led a příště do vývaru přidávejte táre kostku.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    87HIGHFLYER:
    87HIGHFLYER:
    TRISSIE:
    Dik obema. Kouknu na to.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOOMBRINGER: nechala jsem se volně inspirovat :
    tímhle receptem - obrovskou výhodou je to, že se lilek a spol nesmaží (což mě jednak nebaví a druhak je to pak na mě moc mastné), ale griluje (v mém případě peče v troubě).
    Jsem teda lenora a griluju jen lilek/cuketu, brambory normálně vařím, a co se týká rajčatového základu, tak většinou použiju rajčata z konzervy, protože i tak ta příprava zabere docela dost času.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam