• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    LUCIASHECK: AIJA: dík holky, je vidět, že jste z Prahy nebo Brna. Tady se hovězí maso dělí na přední, zadní a mleté :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BEBERA: chilli con carne z hovězí veverky. Nepřekonatelný.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Potřebovala bych prosím poradit, co uvařit na oslavu narozenin pro 8 lidí s následujícími podmínkami:
    1) bezlepkové, bezmléčné, bezvaječné a bez brambor (ideálně ne vepřové ani krůtí)
    2) dobré druhý den
    3) co nejsnadnější a nejrychlejší příprava.

    Boef bourgignon bylo předloni, vepřová pečeně na zázvoru loni. Co uvařit letos netuším. Zvažuju nějaký kavkazský plof, ale na elektrické plotýnce se mi opravdu dobrý nikdy nepodařil...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    WERKA: vydlabat, naplnit, zapect? Ja mam rada naplnit syrem (pozor, tu slupku je potreba oskrabat;-) )
    WERKA
    WERKA --- ---
    Nějaký nápad, co se dvěma malýma patizonama? Včera jsem si ten třetí - nejmenší udělala jako nouzovou večeři jako špíz (nakrájený na kostky, proložený zbytkem anglické, co už potřebovala spotřebovat, s česnekem a provensálským kořením). Ty zbylé dva bych ráda zas jinak, ale nenapadá mi jak. Vyrostlo nám to na kompostu poprvé (myslela jsem, že kupuju sazeničku cukety ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zjednodušený shoyu ramen do pomalého hrnce

    Japonci bych to nenabídla, ale pořád to je lepší než většina toho, co vám budou chtít prodat v ČR s tím, že to je ramen.

    Namísto vývaru+masa+tare+nakládání vajec a hub se udělá vše zaráz a postupně se to přidá do vývaru.

    suroviny na 4 porce:

    500 g vepřového boku s kostí
    400 g kuřecích skeletů
    100 ml rýžového vína
    50 ml rýžového octa
    100 ml sake
    200 ml dobré světlé sojové omáčky
    cca 5 cm zázvorového oddenku
    5 stroužků česneku
    hrstka sušených houževnatců (šitake)
    pár kousků kombu
    hvězdička badyánů
    2 jarní cibulky
    2 lžíce hnědého cukru

    + 1 litr kuřecího vývaru
    4 vejce
    2 jarní cibulky
    pšeničné nudle na ramen
    kus bílé ředkve
    plát nori řasy

    Z bůčku odřízněte kosti se spodní vrstvou masa. Spolu s kuřecími skelety dejte do trouby zapéct, případně pokud váš pomalý hrnec je dostatečně chytrý, tak je upečte přímo v hrnci. Zbylý bůček zarolujte a převažte provázkem.
    Do pomalého hrnce dejte upečené kosti, výpek uvolněte rýžovým octem a přilejte to všechno do hrnce. Přidejte bůček, víno, saké, sojovku, oloupané podrcené stroužky čenseku, houby, kombu, badyán, na několik kousků nakrájené cibulky a cukr. Dolijte vodou, aby všechno bylo ponořené. Nechte táhnout alepsoň 4 hodiny.

    Měkký bůček vyndejte a nechte vychladnout a nakrájejte na plátky. (pokud ho vyndáte ještě ne úplně měkký, tak ho pak můžete pro lepší efekt studený nakrájet a před podáváním hodně zprudka opéct na pánvi a tare s kostmi ještě nechat táhnout)

    Zbytek tekutiny (táre) zceďte a vyberte vaření nakládané houby - odložte stranou. Vajíčka uvařte 6 minut do poloměkka a okamžitě zchlaďte ve studené vodě. Oloupejte a nechte alespoň 2 hodiny marinovat v táre. Uvařte nudle do poloměkka. Ředkev nastrouhejte a posolte, nechte tak hodinu pouštět šťávu. Nori nastříhejte na šestnáctiny a buď rychle opečte nad plamenem a nebo na suché pánvi.

    Litr jednoduchého kuřecího vývaru přiveďte k varu a postupně, za stáléhé ochutnávání přilévejte táre tak dlouho, až vám bude vzniklý kořeněný vývar vyloženě chutnat (já tam naleju většinou 2-3 deci). Na talíř dejte porci nudlí, plátek bůčku, hrstku naplátky nakrájených v tare vařených šitake, přepůlené marinované vejce, opečené plátky nori, lžičku ředkve ze které vymačkáte přebytečnou vodu a najemno nasekané jarní cibulky. Zalijte vroucím vývarem.

    Zbylé tare ještě vyredukujte, nechte vychladnout, nalijte do tvořítek na led a příště do vývaru přidávejte táre kostku.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    87HIGHFLYER:
    87HIGHFLYER:
    TRISSIE:
    Dik obema. Kouknu na to.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOOMBRINGER: nechala jsem se volně inspirovat :
    tímhle receptem - obrovskou výhodou je to, že se lilek a spol nesmaží (což mě jednak nebaví a druhak je to pak na mě moc mastné), ale griluje (v mém případě peče v troubě).
    Jsem teda lenora a griluju jen lilek/cuketu, brambory normálně vařím, a co se týká rajčatového základu, tak většinou použiju rajčata z konzervy, protože i tak ta příprava zabere docela dost času.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DOOMBRINGER: já jí dělám podle tohodle: http://www.cuketka.cz/?p=182
    Je to dost podobný verzím, který jsem pojídal v řecku. Ale připadá mi, že musaka je taková řecká svíčková - každá rodina to dělá trochu jinak
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    *vyzkouseny* recept na musaku s lilkem prosim? Na internetech je takovych verzi ktere nemaji skoro zadnou ingredienci spolecnocnou, ze tomu neverim..
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ALDARION: Střídavé tenké plátky brambor, cuket, rajčat, mozarelly, místy potřené pestem, uspořádané v zapékací misce, cca 20 min v troubě při 180 °C. Je to banální a mně to chutná.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BEBEBE: smazenice uz mas plny zuby?:-)
    Na vandru v pobalti jsme houby nesbirali, ony si nachazely nas, nejcasteji tyto slizacci (no odmitni to, kdyz pul kilaku od mista, kde se da rozlozit stan, mas cestu lemovanou klouzkama. Supr, bude ziva vecere!:-) ) a hned byla oziovenejsi vecere.
    Recept pro omezeny podminky: na speku cibuli, k nim obnazene klouzky, dusit dusit dusit, zalit vodou, pridat pohanku....i na vydatnou snidani zbylo, spravna energie sbalena na cesty!:-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    BEBEBE: Já to podusím s cibulí jako základ pro míchaná vajíčka z houbama - tenhle základ jde pak zmrazit. I použít pak na slaný koláč...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BEBEBE: Jasně, taky bych neodmítnul, jakýkoli jídlo, který mi někdo dal, který už bylo sebráno ze země, který se prostě zkazí, pokud nezakročím... Tak zpracuju, mám problém vyhodit jakýkoli (sebehnusnější) jídlo.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    87HIGHFLYER: Dík, já tušila, že není důvod aby to nefungovalo.

    WILDENBURY_SQ: Mňam, lišky :) Hele když on mi jich včera táta nasbíral plnej košík, když věděl, že přijedu. Přece to neodmitnu :) on houby jen sbírá, takže bere co je jedlý a neřeší jestli je to kulinářsky zajímavá houba. No včera jsem je právě oloupala, teď tu mám oschlý klobouky, takže je teda nakrájím a nasuším, když to není problém.

    Díky.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BEBEBE: Nechci byt za Machalika, ale z klouzku toho moc vymyslet nejde. Bud je oloupat (strasna pakarna), cimz ziskas takovy lepsi babky se vsim vsudy... A nebo oplachnout slizke hlavicky vodou (dukladne, dokud nejsou slizke proste), pak je chvili nechat v teple (kazdou plodnici zvlast, at se neslepi) a nechat klobouky oschnout. Pak je lze nakrajet a susit bez toho, aby vznikla hromada spečeného slizu.

    Ale uprimne, mne by za to ten voser nestal a v tomhle pocasi si zasel do lesa pro mrtě lepsich hub, nez tyhle ruzny židovky (babky, klouzky, mne osobne v tomhle obdobi nijak nefascinuje ani hrib hnedy). Coz mi tak pripomina, ze bych mohl dnes skocit sklidit lisky, hrábě s sebou.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    BEBEBE: my to normálně sušíme, jestli je to optimální postup netuším...
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Co mám udělat s hromadou klouzků? Dneska už budu zpracovávat ryzce a zítra jedu pryč. Bylo mi řečeno, že ani jedno není vhodný na sušení. Co zmrazit? Uvítám i recepty, klouzky jsem ješte nedělala.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TABBY: přišlo mi to skoro stejný, ale zas tak jsem to nezkoumala, všech 10 kostek jsem přepustila.
    TABBY
    TABBY --- ---
    BEBERA: A chutna to jak?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jak psal Nolongerthere,v Nemecku se Sauerrahmbutter bezne prodava ve velikosti normalni maslove kostky,neni treba 25kg baleni:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam