• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nechala jsem se od chlapa co od něj bereme jehněčí přesvědčit, že rozhodně chci i plíce. Takže jsem pokořila metu - plíčky na smetaně.

    Jako je to dobré, ale aby to nebyla noční můra z jídelen, tak to dá trošku (dost) práce - rozhodně nejde o rychlovku k večeři. A nutno přiznat, že ty ostatní kousky masa co nebyly přímo plíce prostě chutnají líp.

    Plíčky na smetaně.

    2 laloky plic
    2 ledviny
    1 jazyk
    1 srdce
    kus jater (ne celé - tak 50 g na osobu)
    2 mrkve
    2 petržele
    celer
    2 cibule
    česnek
    máslo
    voda
    bílé víno
    zakysaná smetana
    citron
    pepř + sůl
    nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek
    kapary
    1 bílek
    hladká mouka
    cukr

    Vnitřnosti ořežte od blan a tuku, z ledvinek, plíce propíchejte a na půl hodiny namočte do studené vody - posléze důkladně properte - uvnitř je krev - chce to proprat, jinak budete mít víc práce s čištěním vývaru.

    Do hrnce dejte plíce, srdce a jazyk (játra a ledvinky dejte do lednice, případně je naložte do mléka), odřezky, mrkev, cibuli, petržel, cibuli, česnek směs koření, dvě deci bílého vína a zalijte vodou, aby vše bylo ponořené. Vařte na co nejmenším ohni do měkka. (vrazila jsem to do příliš chytrého hrnce na 60 stupňů na 4 hodiny a bylo to super). Měkké vnitřnosti vyndejte a nechte vychladnou - plíce přitom něčím zatižte, odřezky dejte zvěři, vývar zceďte a dejte zchladnout do lednice.

    Z vychladlého vývaru sebete tuk, rozmíchejte v něm bílek a za stálého míchání přiveďte k varu - pak přestaňte míchat a ještě nechte 3-5 minut vařit, aby se bílky pořádně vysrážely. Zceďte přes plátno.

    Studené vnitřnosti (včetně syrových jater a ledvinek) nakrájejte na tenké plátky. Jazyk oloupejte. Z obou stran zprudka opečte na másle.

    Ve výpeku orestujte nastrouhanou syrovou mrkev, petržel a kus celeru a najemno nasekané cibuli a česnek. Zaprašte troškou hladké mouky a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem, přidejte pár kuliček nového koření, jalovece, bobkový list a přistrouhejte trochu muškátového oříšku. Nastrouhejte do omáčky citronovou kůru z půlky citronu. Vařte alespoň 20 minut, aby se mouka rozvařila. Hotovou omáčku rozmixujte, přepasírujte, přidejte podle chuti zakysanou smetanu. Posléze přidejte lžíci nasekaných kaparů. Podle chuti začněte dosolovat, dopepřovat, doslazovat a dokyselovat citronovou šťávou. Vraťte do omáčky a nechte prohřát. Ve skutečnosti je nejlepší nechat maso v omáčce odležet a pak přihřát. Na talíři by pak měl mít každý od každého druhu masa alespoň jeden plátek.

    K tomu pivo a vídeňské knedlíky.

    Výše ovedený rozpočet z jehněte je pro 4 poctivé porce. Ze selete to bude podobné, z jiných zvířat to chce zmenšit dávky - cca 4 díly plic, 2 díly jater, 2 díly srdce 1- 2 díly jazyka a 1 díl ledvinek.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HENNYVILLE: Paráda, funguje, děkuji ;)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Dej na hladinu opatrne papirovej ubrousek, kuchynskou uterku-papirovou.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Po delší době jsem natrefila na ořez po filetování lososa. Nemáte někdo tip, jak z vývaru odtranit tuk, který ani částečně neztuhne a je ho hodně?
    Díky
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    AIJA: to dá rozum, tak to má fungovat. radši se uzdravíš, abys to už nemusela brát.
    GIO
    GIO --- ---
    jj presne tak:)
    AIJA
    AIJA --- ---
    GIO:
    Jo, jasně, dělají se z ní čaje na revma, posilující apod., ale je natolik hnusná, že bych k léčení brala raději jinou cestu:-)
    GIO
    GIO --- ---
    jo ona je to bylinka ve smyslu slova lecivka spis..
    AIJA
    AIJA --- ---
    KEMENTARI:
    je to svatolina, ale určitě bych ji nejedla. Je hodně aromatická a používá se do směsí potpourri, voňavých bylinných polštářků atd. Proti molům ideální:-)
    Pokud se snítka vylouhuje v oleji, tak je pak ten olej dobrý do lamp, vysavačů apod.
    GIO
    GIO --- ---
    svatolina cypriskovita..? nevim proc se to prodava mezi bylinkami, ja to mam na skalce..ale vodela jsem to mezi bylinkami taky..
    GIO
    GIO --- ---
    KEMENTARI: ja to mam na zahonku, ale nevzpomenu si jak se to jmenuje:))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KEMENTARI: Zkus klub "bylinky"
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Máma mi poslala tuhle fotku bylinky, co od někoho dostala k pěstování. Netuší, ovšem, co to je... Bylo to v tašce s rozmarýnem, bazalkou a podobně, takže předpokládá, že by to mělo být taky k jídlu.
    Barva na fotce není věrná, prý to má spíš takovou bledou, ojíněnou barvu jako stříbrný smrček.
    Nevíte náhodou někdo, co by to mohlo být?

    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Nemáte někdo tucha kde sehnat v Praze mexické papriky poblanos?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: nejedla jsem u nich, takže netuším jak to chutná - ale jestli je dělaj dostatečně vaječný, tak to nemůže bejt tak zlý...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: super, to jsem neznala, dík za tip. S dovolením zkopíruju do bezlepkového klubu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: Persona nabízí domácí bezlepkový těstoviny, ale nejspíš to nebudou soba nudle.

    Cafeteria & Pizzeria PERSONA - Bezlepkové těstoviny
    http://www.persona-pizza.cz/bezlepkove-testoviny

    Jinak bych se moc divila, kdyby to někdo dělal - v ČR na to prostě není trh.
    RUFO
    RUFO --- ---
    LENZIE: pokud si pamatuju, jak jsem na ne koukal, tak nejsou. Stejne tak z Lidlu nejsou bezlepkove.
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    BEBERA: Soba nudle má ještě Marks & Spencer, ale nevím, jestli jsou bezlepkové :(
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    HENNYVILLE: ne, děkuji, ty sušené jsem měla... Teď jsem zkusila vyrobit domácí čerstvé podle upraveného receptu od Cuketky a chtěla bych to porovnat...
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BEBERA: Cerstve nevim, ale susene countrylife. Chces fotku slozeni ?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Dají se prosím někde v Praze koupit čerstvé bezlepkové (tj. jen pohanka) soba nudle?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRUKEV:
    Na kurzy pak určitě doporučuju Báru Rektorovou
    Sushiqueen - Sushi jako zážitek
    http://www.sushiqueen.cz/
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    LIA09: Aha, ja mel info ze je v Oslu. Cili mame dva v republice ! Skvele
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DIVER: nebo taky ne...znám lidi, co to zkoušej pořád a jsou smutný že jim to nechutná, vždyť je to přeci "tak dobrý":)
    LIA09
    LIA09 --- ---
    HENNYVILLE: Ten původní sushi mistr z Koishi (Tadayoshi Ebina) je teď šéfkuchařem v Myiabi v Praze. Aktuální (Noritada Saito) je prý stejně skvělý, ale to už nemám z první ruky. Kždp Koishi nejen na suši můžu jen doporučit.
    DIVER
    DIVER --- ---
    souhlas. k sushi se clovek musi projist. na zacatku mi to taky pripadalo jenom jako studena rejze (viz:
    87HIGHFLYER: ). az casem to clovek zacne vychutnavat.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    RADUSHI: to Miomi mám právě ve Zlíně, coz je kousek
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Koishi Brno. Nic vic bych nezkousel. A dela ho jedinej sushi master v CZ, ne li ve stredni evrope.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRUKEV: ja to udelala tak, ze kdyz jsem chtela japonskou kuchyni ochutnat, sla jsem do myiabi v praze a dala si jejich menu pro zacatecniky
    je to uz hodne let, ale nadchlo me to pro japonskou kuchyni
    nebylo v tom jen sushi, ale i ruzna dalsi japonska jidla a proste to bylo bozi :)
    kdybych sla treba ted do takovyho toho all u can eat v obchodacich, tak si myslim, ze bych sushi zavrhla (nerikam, ze to ted nejim, ale kdyby to mela byt moje prvni zkusenost, rekla bych si, ze to za to nestoji)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam