• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: opéct z té strany kde je maso na pánvi a posléze pomalu dopéct. (aha - oproti tomu receptu mám kusy ještě na kosti, peču v celku, porcuju pak).

    Buď klasika zahrnující česnek, víno/pivo, rajčata, kořenovou zeleninu a bylinky (něco z toho a nebo teda všechno zaráz). A nebo sáhnout do severoafrického šuplíku a dusit to jako tažín.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    (pokud jste to uz nekdo cetl, omlouvam se, cele jsem to smazala, pac jsem mezitim googlila)

    mate nejake ozkousene recepty na jehneci hrbet prosim?

    zatim se mi zda celkem ok toto
    http://kitchenette.cz/clanek/31-jehneci-hrbet
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Tuřín... Neviděli jste teď někde po Praze prodávat tuřín, nebo řepu vodnici? Slimáci nám to, mrchy, letos všechno sežraly. :(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: přímo mojí práce? půl hodina čištění masa před vařením, pak tak hodinu opékání, výroba omáčky a knedlíků.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: V životě jsem to neměla, naše školní jídelna vařila jen játra, podle popisu bych si to hned dala, kdyby mi to někdo uvařil, ale samotná se do toho asi nepustím. Kolik času ti to celkem zabralo? Myslím přímo tvojí práce... Díky
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Bleh, tohle je pro me asi nadosmrti tabu. Ja kdyz si vzpomenu na vsechny ty smažený konečníky nadívaný ledvinkama s čalamádou (a ten smrad v jídelně vždy, kadibudka hadr!), nemůžu do sebe dostat ani ranní kafe.

    Kus srdce v guláši, játrová paštika... Ale jinak pajšl nemůžu ani vidět, je to vlastně jediná věc, co "nejim".
    FAT
    FAT --- ---
    ZUZKAOU: Já tedy dělám méně sofistikované vepřové a pohoda. Fakt jen záleží na tom, jak to má člověk "uložený" z mládí. Jestli ze školní jídelny nebo od babičky. Já jsem ten druhej případ.
    :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: plíčky level hard - haggis - aka skopový prejt. Mno. Jako je to jedlé. S bramborama a pečenou petrželí vlastně i dobré (škoda že nemám tuřín, jemnej, dušenej tuřín na másle by k tomu byl super). Ale dvakrát to dělat nebudu.


    How to make your own haggis | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/gallery/2009/jan/23/haggis-make-your-own-burns
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nechala jsem se od chlapa co od něj bereme jehněčí přesvědčit, že rozhodně chci i plíce. Takže jsem pokořila metu - plíčky na smetaně.

    Jako je to dobré, ale aby to nebyla noční můra z jídelen, tak to dá trošku (dost) práce - rozhodně nejde o rychlovku k večeři. A nutno přiznat, že ty ostatní kousky masa co nebyly přímo plíce prostě chutnají líp.

    Plíčky na smetaně.

    2 laloky plic
    2 ledviny
    1 jazyk
    1 srdce
    kus jater (ne celé - tak 50 g na osobu)
    2 mrkve
    2 petržele
    celer
    2 cibule
    česnek
    máslo
    voda
    bílé víno
    zakysaná smetana
    citron
    pepř + sůl
    nové koření, bobkový list, jalovec, muškátový oříšek
    kapary
    1 bílek
    hladká mouka
    cukr

    Vnitřnosti ořežte od blan a tuku, z ledvinek, plíce propíchejte a na půl hodiny namočte do studené vody - posléze důkladně properte - uvnitř je krev - chce to proprat, jinak budete mít víc práce s čištěním vývaru.

    Do hrnce dejte plíce, srdce a jazyk (játra a ledvinky dejte do lednice, případně je naložte do mléka), odřezky, mrkev, cibuli, petržel, cibuli, česnek směs koření, dvě deci bílého vína a zalijte vodou, aby vše bylo ponořené. Vařte na co nejmenším ohni do měkka. (vrazila jsem to do příliš chytrého hrnce na 60 stupňů na 4 hodiny a bylo to super). Měkké vnitřnosti vyndejte a nechte vychladnou - plíce přitom něčím zatižte, odřezky dejte zvěři, vývar zceďte a dejte zchladnout do lednice.

    Z vychladlého vývaru sebete tuk, rozmíchejte v něm bílek a za stálého míchání přiveďte k varu - pak přestaňte míchat a ještě nechte 3-5 minut vařit, aby se bílky pořádně vysrážely. Zceďte přes plátno.

    Studené vnitřnosti (včetně syrových jater a ledvinek) nakrájejte na tenké plátky. Jazyk oloupejte. Z obou stran zprudka opečte na másle.

    Ve výpeku orestujte nastrouhanou syrovou mrkev, petržel a kus celeru a najemno nasekané cibuli a česnek. Zaprašte troškou hladké mouky a ještě chvilku restujte. Zalijte vývarem, přidejte pár kuliček nového koření, jalovece, bobkový list a přistrouhejte trochu muškátového oříšku. Nastrouhejte do omáčky citronovou kůru z půlky citronu. Vařte alespoň 20 minut, aby se mouka rozvařila. Hotovou omáčku rozmixujte, přepasírujte, přidejte podle chuti zakysanou smetanu. Posléze přidejte lžíci nasekaných kaparů. Podle chuti začněte dosolovat, dopepřovat, doslazovat a dokyselovat citronovou šťávou. Vraťte do omáčky a nechte prohřát. Ve skutečnosti je nejlepší nechat maso v omáčce odležet a pak přihřát. Na talíři by pak měl mít každý od každého druhu masa alespoň jeden plátek.

    K tomu pivo a vídeňské knedlíky.

    Výše ovedený rozpočet z jehněte je pro 4 poctivé porce. Ze selete to bude podobné, z jiných zvířat to chce zmenšit dávky - cca 4 díly plic, 2 díly jater, 2 díly srdce 1- 2 díly jazyka a 1 díl ledvinek.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    HENNYVILLE: Paráda, funguje, děkuji ;)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Dej na hladinu opatrne papirovej ubrousek, kuchynskou uterku-papirovou.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Po delší době jsem natrefila na ořez po filetování lososa. Nemáte někdo tip, jak z vývaru odtranit tuk, který ani částečně neztuhne a je ho hodně?
    Díky
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    AIJA: to dá rozum, tak to má fungovat. radši se uzdravíš, abys to už nemusela brát.
    GIO
    GIO --- ---
    jj presne tak:)
    AIJA
    AIJA --- ---
    GIO:
    Jo, jasně, dělají se z ní čaje na revma, posilující apod., ale je natolik hnusná, že bych k léčení brala raději jinou cestu:-)
    GIO
    GIO --- ---
    jo ona je to bylinka ve smyslu slova lecivka spis..
    AIJA
    AIJA --- ---
    KEMENTARI:
    je to svatolina, ale určitě bych ji nejedla. Je hodně aromatická a používá se do směsí potpourri, voňavých bylinných polštářků atd. Proti molům ideální:-)
    Pokud se snítka vylouhuje v oleji, tak je pak ten olej dobrý do lamp, vysavačů apod.
    GIO
    GIO --- ---
    svatolina cypriskovita..? nevim proc se to prodava mezi bylinkami, ja to mam na skalce..ale vodela jsem to mezi bylinkami taky..
    GIO
    GIO --- ---
    KEMENTARI: ja to mam na zahonku, ale nevzpomenu si jak se to jmenuje:))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KEMENTARI: Zkus klub "bylinky"
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Máma mi poslala tuhle fotku bylinky, co od někoho dostala k pěstování. Netuší, ovšem, co to je... Bylo to v tašce s rozmarýnem, bazalkou a podobně, takže předpokládá, že by to mělo být taky k jídlu.
    Barva na fotce není věrná, prý to má spíš takovou bledou, ojíněnou barvu jako stříbrný smrček.
    Nevíte náhodou někdo, co by to mohlo být?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam