Lampredotto sendvič
Naprosto skvělý způsob jak jíst dršťky a asi jedinný způsob jak do sebe zatím dostanu slezinu (strašně moc železa, zinku, B12 a tak)
na 4 porce
8 větších housek
maso:
1 vepřová slezina slezina
600-700 g dršťek - ideálně ta hladká část - slez, ale klidně klasické horní.
1 cibule
1 mrkev
1 petržel s natí
kus celeru
bobkový list, nové koření pepř
3 rajčata
decka bílého vína
chilli
salsa verde:
svazek petrželové nati
něco bazalky, případně dalších bylin z italského truhlíku
3 stroužky česneku
2 filátka ančoviček
lžíce kaparů
lžíce zelených oliv
decka olivového oleje
citron/bílý vinný ocet
sůl
pepř
Vyprané dršťky pomalu do měkka vařit s kořením, vínem a zeleninou zhruba na 30 minut tam nechte pošírovat i tu slezinu. Hotové maso nakrájet na tenké plátky a vývar odvařit na husto.
V třecím hmoždíři a nebo v robotu nasekat bylinky a všechno ostatní na hrubou pastu. Pokud bude potřeba trochu zjemnit, tak přidat střídku housky.
housku rozříznout, potřít salsou, naskládat na to proužky ohřátých dršťek a sleziny a horní část housky namočit do hustého, dršťkového vývaru a přiklopit tím spodek housky s masem.
Jde to pochopitelně i bez sleziny, ale je v tom skoro i dobrá (ten vysoký obsah železa je holt na chuti sleziny cejtit)
DSCN0194.AVI lampredotto di firenze
https://www.youtube.com/watch?v=t1mQvZ_-x-Y