• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VECTOR: vlastně teď mě napadlo, že jsem o víkendu dělala krémovou bramborovou polévku se sušenýma houbama, po které se olizoval i můj manžel, který normálně krémovýma polívkama opovrhuje...

    250g brambor (nebo tak nějak) uvařit v litru osolené vody doměkka, propasírovat nebo rozmixovat dohladka. Na másle pod pokličkou podusit 1 nadrobno nakrájenou cibulku a 100g nadrobno nakrájených žampionů nebo 10g předem namočených nakrájených sušených hub. Smíchat s bramborových základem, přidat kelímek smetany, dopepřit podle chuti.
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    VECTOR: tak hovezi delam podle babi nevim.jeali je to podle "pravidel" a spravne ale takto:
    platky masa dokonale osusim a obalim lehce v hladke mouce a v hrnci maso opecu do hneda-vyndam, v tomtez hrnci osmahnu cibulku do hneda klidne dve vetsi, pridam par kulicek noveho koreni a pepre zasypu drcenym kminem zlehka, do tohoto zakladu pridam maso a zaliju vyvarem nebo vodou tak aby maso bylo potopene
    zrovna tohle v papinaku nedelam, ale asi by slo urcite....mam takove pravidlo ze kazde takove dusene maso napr gulas vzdycky vydusim minimalne jednou uplne na tuk a pak zaliju znovu, az potom pridavam houby, ktere nenamacim....vyvari se dostatecne v omacce, dosolim opeprim a vetsinou uz nezahustuju cibule se rozvari a mouka na mase zahusti omacku sama!
    zkousela jsem jak s vodou tak s vyvarem...oboji je vyborny omacka s vyvarem samozrejme silnejsi, ale myslim ze bez vyvaru to tagedie nebude....babi sem vyvar nepoužívala rikala ze je to hrich:-) naopak do koprajdy vzdycky!

    bramboracku delam taky podle babi a to tak ze na cibulovej zaklad kterej delam na masle pridam vsechnu zeleninu a docela dlouho temer do hneda opekam, zelenina zkaramelizuje a da polivce desnej smak! pak zaliju vodou vyvar mi prijde blbost...provarim spolecne s libeckem a nakonec zahustim lehce maslovou jiskou...na zacatku jsek zapomnela ze do cibuloveho zakladu pridavam koreni vsechno a opekam....pepr, nove koreni, bobkovy list, kmin

    a to je vse:-) snad ti to trochu pomůže:-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    VECTOR: jednoznacne hovezi na houbach. ale recept nevim, dela to vzdycky mati :) odhaduju to na takovou klasiku: cibule a asi mleta paprika (?) jako zaklad, na to maso a pak namoceny houby. a zahustit moukou trochu.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VECTOR: bramboračka - celer, mrkev, petřžel nakrájet, brambory na kostky. Hodit do hrnce, zalejt vodou (ta polívkámá bejt mírně hustší, ne jak čirej vývar). Sušený houby (nešetřit) trochu nadrtit, pár stroužků česneku prolisovat a dost majoránky, osolit. Všechno přivést k varu, chvíli vařit (20minut třeba). Ve finále mírně promixnout nebo šťouchadlem rozmačkat, pokud chceš můžeš zahustit jíškou. Krémová neni, ale litovat nebudeš:) Lepší druhej den a udělej jí fakt hustou.

    Hovězí na houbách - maso na kostky, zprudka ze všech stran opéct na sádle do hněda, vyndat, ve výpeku udělat cibuli (řek bych tak třetinu váhy masa, víc ne), udělat, přidat sušený houby, chvíli restovat, zaprášit moukou, zas chvíli dělat, vrátit maso, zalejt vývarem, osolit, opepřit a dlouze táhnout do měkka nebo papinovat.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUBANA: to me napadlo, ale nakej zarucenej recepet,,,? prosim? :)
    TRISSIE: tu jsem prave nikdy nedelal, predstavuju si jeji pripravo jen jako vyvar kam prihodim brambory a houby, ale to mi pripada moc fadni. Radsi nejakou kremovejsi polivku bych udelal.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    přimlouvám se k tomu hovězímu na houbách. Chce to mít jen dobrej vývar
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VECTOR: co klasická bramboračka?
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    VECTOR: rostena na houbach:-) miluju ji uz od dom co mi ji delala babicka:-) ja delam platky i nudličky s ryzi nebo stouchanym bramborem:-)
    IKA
    IKA --- ---
    VECTOR: Vianočná kapustnica.:)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    mam doma pytel susenejch hribu na platky, nakej tip na omacku k masu nebo polivku? jeste jsem se susenejma houbama nepracoval, krom tech "asijskejch"
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    AIJA: To snad ne :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    LENZIE:
    A to ji ještě střihnete kdo chce stehno, ne?
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    MACHALIK:My to ale máme na jednu večeři (nebo spíš oběd) :D
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    MACHALIK: dva lidi jednu kachnu? dyk je to dutý :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    LENZIE: Kachnu dva sežerou za dvě jídla. Půl kachny máte na jednu večeři :)
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    JAJITA: Jsme na to dva - zase abychom se necpali kachnou po zbytek týdne :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LENZIE: Asi bych vzala ještě jednu půlku kachny :)
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    KASUMI: To vypadá dobře - asi dojedu pro pomeranče a rybí omáčku :) Díky.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LENZIE: ja se chystam brzo na tenhle
    ale jeste jsem ho nezkusila
    http://www.kucharinka.cz/kachna-na-asijsky-zpusob/
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    Pomoc - nevím, co to bylo za nápad, ale koupili jsme půlku kachny. Někdo nějaký osvědčený recept? :) Díky!
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MACHALIK: V Itálii přece nebývá tak drahá, jen u nás prostě syrová klobása není klasické zboží, tak se na to drbne přirážka. Jako jo, existujou i nějak fermentované syrové klobásy, ale běžně kupná salsiccia je okořeněná různou směsí kořením, dokoplá trochou kyseliny citronové a čau, takže v základě máš pravdu (ale já to typicky nedokořením a mám v mrazáku zásoby dovezené... v ceně normálního dobrého masa).
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    THEODORT: Velmi pěknu jsme pořídili v Tescu (na Andělu) u pultu s masem. Byla to až poslední možnost, když jsem oběhla všechny masny v okolí, a byla jsem velmi příjemně překvapená.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PICHPE: to jo, ale tady byl recept se syrovou, když je tepelně upravená, tak je to samozřejmě jiná...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Napadá mě, že je to artisanální produkt z dovozu a pravděpodobně nějakejch speciálních prasat (Luciasheck by věděl), tak je tam přirážka z přirážky z přirážky. Je nějakej důvod, proč ekvivalentní věc nedělají řezníci tady?
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    MACHALIK: Ono je to slozitejsi, protoze zalezi na tom, jakou salsicciu kupujes. Druhu je x a ne kazda je syrova!
    Salsiccia - Wikipedia
    http://it.wikipedia.org/wiki/Salsiccia
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: To je to jediný, co mě napadlo, že se to v tom střevě uleží (což může i doma). Ale jelikož je salsiča neskutečně drahá vždycky (což nechápu, při ceně 300+ Kč/kg dosahuje poloviny ceny hovězí svíčkové a převyšuje cenu vepřové panenky, co v tom jako je? Zlato?), tak chci porozumět, jakej je důvod si nekoupit mletý vepřový a neprosolit ho a neprosypat oregánem a česnekem či kýho šlaka v salšiče je, a nepoužít to.

    Jinými slovy: co je salsiča jinýho než mletý maso s kořením v obalu, aby stála šestinásobek hodnoty toho mletýho masa?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: mi přijde, že je to prostě už setrvačnost v nakupování, mnoho věcí vyrobitelných doma nevyrábíš, ale prostě koupíš.

    1) jogurt taky nemíchám doma z bílého a příchutě, koupím hotový
    2) jelita taky nevařím, koupím hotový
    3) paštiku taky skoro nedělám, koupím hotovou

    Ale třeba nám to někdo vysvětlí, jakože v tom střívku je to echt uleželý, či co.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: tak musim rict, ze krk mi jede daleko vic nez licka a tvuj recept je taky lepsi nez dle Pohlreicha / Koko. Maso jsem akorat rozdelil na mensi kusy a pekl 3 hodky. Pravda, ze dalsi pul hodka by mu neuskodila..
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    THEODORT: Jako uprimne, ja mela v makru minule problem. Meli jen kusy o vaze pres 3kg, tze jsem odesla s neporizenou :(
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    apropos kde takhle jinde nez v makru prijdu a odejdu s peknym poradnym kusem hovezi nizky rosteny, cim vetsi tim lepsi??
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MACHALIK: aha, my bad :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Jestli mě paměť neklame, tak Sváček prodává i salsicciovou mlečku na váhu, prostě dokořeněné mleté maso...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    THEODORT: To nenosíš, jen moje otázka stála opačně:::

    - Je-li de facto každý druhý použítí salsiči takový, že z ní vykydáš to nakořeněný maso ven a to pak uvaříš v pokrmu, jakej je důvod si tím pádem nekoupit rovnou mlečku a nenakořenit si ji doma? Všici chápeme, že když chceš udělat tradiční salsičovej recept, jakos' popsal, tak si koupíš salsiču. Ale chceš-li udělat ragů boloněse nebo cokoli jinýho, co obsahuje vymačkanou salsiču, proč teda vůbec mluvit o salsiče? Si tu mlečku vyrobíš sám a ještě víš, co v ní je, ne? A nemusíš platit 350,- Kč/kg za italskej produkt.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MACHALIK:
    HOFFMI:
    klasicky se salsiccia pripravuje tak ze ji nariznes, opeces spodek a pak nechas lehce dodelat z horni strany (od strivka), ono to mlety zustane krasne stavnaty nez aby ti vsechen tuk a stava vytekla do zradla. snad teda nenosim drivi do lesa ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam