• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PICHPE: to jo, ale tady byl recept se syrovou, když je tepelně upravená, tak je to samozřejmě jiná...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Napadá mě, že je to artisanální produkt z dovozu a pravděpodobně nějakejch speciálních prasat (Luciasheck by věděl), tak je tam přirážka z přirážky z přirážky. Je nějakej důvod, proč ekvivalentní věc nedělají řezníci tady?
    PICHPE
    PICHPE --- ---
    MACHALIK: Ono je to slozitejsi, protoze zalezi na tom, jakou salsicciu kupujes. Druhu je x a ne kazda je syrova!
    Salsiccia - Wikipedia
    http://it.wikipedia.org/wiki/Salsiccia
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: To je to jediný, co mě napadlo, že se to v tom střevě uleží (což může i doma). Ale jelikož je salsiča neskutečně drahá vždycky (což nechápu, při ceně 300+ Kč/kg dosahuje poloviny ceny hovězí svíčkové a převyšuje cenu vepřové panenky, co v tom jako je? Zlato?), tak chci porozumět, jakej je důvod si nekoupit mletý vepřový a neprosolit ho a neprosypat oregánem a česnekem či kýho šlaka v salšiče je, a nepoužít to.

    Jinými slovy: co je salsiča jinýho než mletý maso s kořením v obalu, aby stála šestinásobek hodnoty toho mletýho masa?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: mi přijde, že je to prostě už setrvačnost v nakupování, mnoho věcí vyrobitelných doma nevyrábíš, ale prostě koupíš.

    1) jogurt taky nemíchám doma z bílého a příchutě, koupím hotový
    2) jelita taky nevařím, koupím hotový
    3) paštiku taky skoro nedělám, koupím hotovou

    Ale třeba nám to někdo vysvětlí, jakože v tom střívku je to echt uleželý, či co.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KASUMI: tak musim rict, ze krk mi jede daleko vic nez licka a tvuj recept je taky lepsi nez dle Pohlreicha / Koko. Maso jsem akorat rozdelil na mensi kusy a pekl 3 hodky. Pravda, ze dalsi pul hodka by mu neuskodila..
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    THEODORT: Jako uprimne, ja mela v makru minule problem. Meli jen kusy o vaze pres 3kg, tze jsem odesla s neporizenou :(
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    apropos kde takhle jinde nez v makru prijdu a odejdu s peknym poradnym kusem hovezi nizky rosteny, cim vetsi tim lepsi??
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MACHALIK: aha, my bad :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Jestli mě paměť neklame, tak Sváček prodává i salsicciovou mlečku na váhu, prostě dokořeněné mleté maso...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    THEODORT: To nenosíš, jen moje otázka stála opačně:::

    - Je-li de facto každý druhý použítí salsiči takový, že z ní vykydáš to nakořeněný maso ven a to pak uvaříš v pokrmu, jakej je důvod si tím pádem nekoupit rovnou mlečku a nenakořenit si ji doma? Všici chápeme, že když chceš udělat tradiční salsičovej recept, jakos' popsal, tak si koupíš salsiču. Ale chceš-li udělat ragů boloněse nebo cokoli jinýho, co obsahuje vymačkanou salsiču, proč teda vůbec mluvit o salsiče? Si tu mlečku vyrobíš sám a ještě víš, co v ní je, ne? A nemusíš platit 350,- Kč/kg za italskej produkt.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MACHALIK:
    HOFFMI:
    klasicky se salsiccia pripravuje tak ze ji nariznes, opeces spodek a pak nechas lehce dodelat z horni strany (od strivka), ono to mlety zustane krasne stavnaty nez aby ti vsechen tuk a stava vytekla do zradla. snad teda nenosim drivi do lesa ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Lampredotto sendvič

    Naprosto skvělý způsob jak jíst dršťky a asi jedinný způsob jak do sebe zatím dostanu slezinu (strašně moc železa, zinku, B12 a tak)

    na 4 porce
    8 větších housek

    maso:
    1 vepřová slezina slezina
    600-700 g dršťek - ideálně ta hladká část - slez, ale klidně klasické horní.
    1 cibule
    1 mrkev
    1 petržel s natí
    kus celeru
    bobkový list, nové koření pepř
    3 rajčata
    decka bílého vína
    chilli

    salsa verde:

    svazek petrželové nati
    něco bazalky, případně dalších bylin z italského truhlíku
    3 stroužky česneku
    2 filátka ančoviček
    lžíce kaparů
    lžíce zelených oliv
    decka olivového oleje
    citron/bílý vinný ocet
    sůl
    pepř


    Vyprané dršťky pomalu do měkka vařit s kořením, vínem a zeleninou zhruba na 30 minut tam nechte pošírovat i tu slezinu. Hotové maso nakrájet na tenké plátky a vývar odvařit na husto.

    V třecím hmoždíři a nebo v robotu nasekat bylinky a všechno ostatní na hrubou pastu. Pokud bude potřeba trochu zjemnit, tak přidat střídku housky.

    housku rozříznout, potřít salsou, naskládat na to proužky ohřátých dršťek a sleziny a horní část housky namočit do hustého, dršťkového vývaru a přiklopit tím spodek housky s masem.

    Jde to pochopitelně i bez sleziny, ale je v tom skoro i dobrá (ten vysoký obsah železa je holt na chuti sleziny cejtit)


    DSCN0194.AVI lampredotto di firenze
    https://www.youtube.com/watch?v=t1mQvZ_-x-Y
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    HOFFMI: Připojuju se k otázce, taky to dlouhodobě nechápu.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    87HIGHFLYER: diky...ja jen nechapu,proc jako nekdo ochuti mlety maso do strivka, aby ho pak nekdo z toho vyndal. v cem je to teda lepsi?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    pro salsicciu ke ksanovi na brevnov :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GILHAD: myslím, že ta otázka byla myšlena obráceně - v čem je kupovaná syrová klobása lepší, než když si to namícháš sám doma:)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    KASUMI: Taky salsicciu kupujeme nejraději ve Wine food market.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    HOFFMI: Tak napriklad mas u toho mletyho masa naprostou jistotu, co sis to tam vlastne namlel a jak moc cerstve to je. Kdyz to delas po nekolikate, tak uz mas i odhad, kolik toho koreni tam chces dat, aby ti vysledek sednul nejlip a muzes si i pohrat s nejakyma variacema toho koreni ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam