BRUKEV: naložit do kyselého láku a posléze pomalu upéct.
Zvážit maso. Vzít 5% jeho váhy soli a 5% jeho váhy cukru+ divoké koření (bobkový list, celý černý pepř a nové koření + jalovec, tymián, případně trošku sušeného zázvoru)smáchat a maso v tom obalit.
Dát do nádoby, ve které to budeš péct a která jde něčím zakrýt. Nakrájet na velké kusy cibuli, česnek, celer,mrkev a petržel. Zasypat tím maso. Zalít vínem. Barva dle nálady - z červeného bude tmavší omáčka a chce to spíš něco kyselejšího. Zakrýt nádobu a nechat v chladu den, dva marinovat.
Pak to celé vezmi a vraž do trouby na 120 na 3-5 hodin (podle velikosti). Až to bude měkké, tak zvyš teplotu na cca 180-200 a za častého podlévání a případně otáčení masa dopeč a nech odpařit přebytečnou tekutinu ve výpeku.
Podle nálady můžeš buď použít jen výpek a pečenou zeleninu zvlášť a nebo je můžeš rozmixovat dohromady a přidat smetanu.