• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAKII: Jestli máš omezený rozpočet, tak nezapomeň pomnout, kolik který mazavý pojivo (lučin, tvaroh, ...) stojí. V tom objemu už je to fakt znát.
    MAKII
    MAKII --- ---
    Díky všem, normálně se i těším a to je co říct :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MAKII: jj hlavne nezapomen na kysely vokurky najemno!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    87HIGHFLYER: s máslem jsou olejovky už nepoživatelně mastné, jsem za nějakým čerstvým sýrem typu lučina, žervé, nebo pomazánkové máslo, k tomu dost cibule, citronová šťáva a sůl

    THEODORT: pomazánka z olejovek je naprosto normální věc, alespoň v mých končinách, ale je fakt ,že ty polotekuté uzené makrely, co jsou teď k dostání, se jinak než rozmašírované snad jíst nedají
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    IDENTITY: Já to znám a dělala jsem, když nebylo dost másla. Ale není to ta správná školní!
    HOFFMI: Hořčice, jak jsem mohla zapomenout!
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    NOLONGERTHERE: I ve vlastní šťávě jsou dobrý s tvarohem, fakt :)
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    MAKII: jeste, trochu horcice, at to ma koule a kysely okurky na kosticky ne? a vareny vejce taky dobry...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    THEODORT: my to doma taky delali z uzene makrely ci cehosi..
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    IDENTITY: Na mě je to málo tučný, tvarohová pomazánka, a to je jiná;) Miluju máslo. A rybičky jsou běžně v prodeji olejové i ve vlastní šťávě, takže to zachrání i ty druhé.

    THEODORT: Makrelová je taky skvělá, ale je to prostě jiná pomazánka. Normální sardinky v konzervě jsou klasika, právě z těch to mám zafixované odmala, žádná nová móda.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Naprosto respektuju všechny chutě, proti gustu a tak dále, ale nikdy jsem moc nechápala, proč míchat rybičky, který jsou obvykle v oleji, ještě s máslem. Já dělám pomazánku z rybiček + (polo)tučnýho tvarohu. Tyčák s metličkou z toho udělá luxusní konzistenci a není to tak strašně mastný. Samozřejmě cibule (pro mě lepší teda nadrobno pórek), podle potřeby (slanosti rybiček) sůl, citronová šťáva...
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    jsem jedinej kdo by to delal z normalni uzeny ryby nebo jsou ty blatosracky z konzervy v mode?

    driv se delavala klasika z uzeny makrely, cibule, jarni cibulky, trochy masla, vyresit dilema jestli pridat smetanu, tvaroh nebo lucinu, na zaver trocha citronu soli pepre.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SANTAL: Jo a poměr: 1 máslo : 1 bryndza (125gr): 1 malá konzerva sardinek
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MAKII: Já dělávám tuhle:
    máslo (povolené, pravé) + bryndza + sardinky co byly obyč v oleji, pořádně rozmíchat + poté přidat nasekanou zelenou cibulku (pórek) a promíchat.
    Zelnou cibulku lze naradit třeba mletou paprikou sladkou a pod.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    MAKII: Rybičková je moje láska! Utřít okapané rybičky s máslem, poté přidat tvaroh/smetanový sýr/pomazánkové máslo, podle chuti, nadrobno posekanou cibulku (klíďo lahůdkovou), trochu soli, pepře, citronu. Jo a doma jsme milovali i ze sardinek z protlaku, byla taková správně "kečupová":)
    Nebo taková moderní nudná varianta - smetanový sýr/pomazánkové máslo utřené se sendvičovým tuňákem a troškou jarní cibulky/pažitky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    87HIGHFLYER: jo a prožeň to mixérem, pokud budeš mít (ne do hladka, aby to mělo trochu strukturu)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MAKII: normálně rybičky v oleji, cibule a pojidlo (ideálně máslo, hlavně ne nějaký ropný deriváty typu rama, lze i majonéza). Trocha pepře, citron. Alternativa je tuňák z konzervy, cibule, majonéza, citron.
    MAKII
    MAKII --- ---
    Vařím o víkendu skautům (40 ks v nevím jaký kuchyni, už se klepu radostí) a jídelníček už je danej. Žádají si, mimo jiné, rybičkovou pomazánku. Moje vzpomínky na ní jsou vždycky z kategorie "téměř poživatelné"... nějaký tip na to, jak ji udělat fakt dobrou? Díky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: pecka!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    a jinak potraviny s atestem zde http://www.vupp.cz/czvupp/04bezlepkove/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: podívej se do složení. pokud tam je nějaký škrob(normálně se tam nic s lepkem nedává), tak by tam měl být uvedený. Pokud si chceš být jistý, tak hledej hořčici s bezlepkovým symbolem (přeškrtlý klas) - aby to mohli uvádět, tak musí mít testy.

    A pokud je tam škrob, tak tu hořčici vůbec nekupuj - do normální receptury prostě nepatří.

    Další varianta je že si ji vyrobíš sám. Koupíš hořčičné semínko nameleš a smícháš s octem, solí a nějakým sladidlem. Na celozrnnou nejdřív semínko namočíš a část nameleš namočenou.

    Jo a dá se zkvasit - dělá jí to moc dobře.

    A dá se to zkvasit?: Hořčice
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/horcice.html
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    VECTOR: Nijak. Hořčice ho nemá kde vzít, pokud není ve složení napsán nějaký záhadný škrob, což nebývá, spíš se formulkou "může obsahovat lepek" jistí pro případ, že se v závodu něco takového zpracovává, ale tam se asi skutečně nemá smysl trápit.
    Ale to, jak píše Machalik, je složitější - jsou celiaci příznakoví a nepříznakoví a to, že akutně nemá hnačku, nic neznamená, střeva ti sem tam drobek pečiva atd. může udržovat v aktuním zánětu i při mikro množstvích.
    A s tím pivem je to tedy ještě složitější, protože to je kus od kusu různě provašené a vůbec jiná technologie, (nepočítám tedy pšenice, ale klasiku s ječmenem, tedy hordeinem), některá prý obsahují podobná množství alergenu, jako "bezlepková" Celia. A když už jsme u toho, vodka a spol. může být OK, byť třeba z obilovin, při kvalitně provedené vícestupňové destilaci;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam