VECTOR: Nijak. Hořčice ho nemá kde vzít, pokud není ve složení napsán nějaký záhadný škrob, což nebývá, spíš se formulkou "může obsahovat lepek" jistí pro případ, že se v závodu něco takového zpracovává, ale tam se asi skutečně nemá smysl trápit.
Ale to, jak píše Machalik, je složitější - jsou celiaci příznakoví a nepříznakoví a to, že akutně nemá hnačku, nic neznamená, střeva ti sem tam drobek pečiva atd. může udržovat v aktuním zánětu i při mikro množstvích.
A s tím pivem je to tedy ještě složitější, protože to je kus od kusu různě provašené a vůbec jiná technologie, (nepočítám tedy pšenice, ale klasiku s ječmenem, tedy hordeinem), některá prý obsahují podobná množství alergenu, jako "bezlepková" Celia. A když už jsme u toho, vodka a spol. může být OK, byť třeba z obilovin, při kvalitně provedené vícestupňové destilaci;)