• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Vypadá to, že na slunovrat dostanem sele divokého prasete, 10-15kg i s kostma. Musíme ho zbourat - na celé není dost velký mrazák - a pak ho chcem v neděli večer servírovat velké společnosti. 10-15 kg masa do trouby najednou nedám, péci na víckrát je nepraktické (trvá to dlouho, první várka je pak studená a musí se ohřívat, zabere to prostor pro další vaření). Říkal jsem si, že postavím na zahradě z cihel na sucho (nebo jílem oházenou) pícku či krb a tam budu kusy prasete nějak grilovat na nebo vedle dřevěného uhlí...
    Ale s pečením masa, natož takhle ve velkém, nemám moc zkušeností tak si rád nechám poradit jaká je nejlepší metoda a na co si dát pozor...
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Ma FOOD nakej web?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    GEISHA: Ja mam food i albert na ipadu, coz je super. A apetit listinny. Ale food mi prijde asi lepsi nez apetit.
    LIA09
    LIA09 --- ---
    GEISHA: Já mám pocit, že se to různě přelévá – aktuálně mi přijde asi nejzajímavější Gurmet, ze setrvačnosti mám (snad od 4. vydaného čísla) předplacený Apetit, ale tam už se recepty a nápady dost opakují.
    (A Albert vždycky 1. středu v měsíci a v pobočce v holešovickým pivovaře asi mají pomocný sklad, neb tam jsou štosy a štosy po celé prodejně nejmíň do konce daného týdne.)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ADELHAIDA: tak pokud v albertu není tuna reklam, nechci vidět, jak tuna reklam vypadá. albert je jich totiž plný.


    GEISHA: ono se tu už cca rok zpět řešilo a vyšlo to tak, že je to v podstatě jedno co vybereš
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEISHA: Popravdě mi poslední dobou připadá nejlepší takovej ten časopis, co vydává Albert. Má to rozumnej počet stran, je to zadarmo a není tam tuna reklam. Apetit jsem měla předplacený a asi po dvou letech jsem tam už málokdy našla něco nového. U FOODu to bylo to samé v bleděmodrém.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    THEODORT: Vážně? Já to chtěl zahrabat pod muškáty.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GEISHA: až něco vybereš, tak dej vědět proč, atd. Já šel cestou hromadné objednávky a vybral F.O.O.D. (plus Sluníčko a Lidé a Země ze stejné webovky:)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    SAMMAEL: snist!
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Dostal jsem kančí panenku (asi i s kotletou) z mladého kousku, co s tím, kromě grilu?
    EMKO
    EMKO --- ---
    Ak by ste mali chuť a čas, prídite na náš kurz varenia :)

    Je to v Prahe na Jiřáku a budeme zapletať vianočku, piecť medovníčky a pripravovať jedlé ozdoby na stromček.

    Vianočné pečenie 2014 • článok • bonvivani.sk
    http://bonvivani.sk/clanky/vianocne-pecenie-2014

    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Díky:-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ADELHAIDA: Burguňon :)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    ADELHAIDA: [bœf buʁ.ɡi.ɲɔ̃]
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MACHALIK: A nevíš, jak se to čte? Onehdá jsem ho vařila rodičům a nebyla jsem si vůbec jistá. Jak znám Francouze, zbude z toho jen prostřední slabika, takže něco jako "ui" :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    POLINA: Píše se to bourguignon, když tak.
    POLINA
    POLINA --- ---
    Diky vsem, povedlo se mi to vyborne. Celer jsem umixovala v mixeru s maslem, brambory tim prostrednim nastavcem a celer jsem tam potom pridala a prilila pomalu teple mleko. Nejlepsi bourgignon. Ten cas za to stal
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    NOLONGERTHERE: jiste, ja jen ze znam experty (kuchare), co vezmou vareny brambory, nalejou do nich mliko (jeste k tomu studeny) a pak zapnou klichtadlo a divej se, ze je to plny hroudek.
    sem jen nechtel, aby nekdo sel v jejich stopach...
    chci si koupit tohle
    Adcraft FM-35 Foley Food Mill, 3.5 Qt., Mashes, Strains, Rices, Purees & Grates: Amazon.ca: Home & Kitchen
    http://www.amazon.ca/...es/dp/B00HHK95CA/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1416149788&sr=8-5&keywords=mash+mill
    ale 150 dolaru za tohle zelezo je fakt trosku prestrel!
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    DEVIL: To se nevylucuje prece. Ja jen zduraznuju, ze mliko ma byt teply, prekvapive mnoho lidi to nenapadne.
    A jinak kasi jsem v robotu delala pak vecer a i dneska rano, da se to zapnout i na pomalou rychlost a postupne pridavat dle potreby, v tom nevidim problem. Bez lisu (ten pouzivame v praci), brambory, prostredni metla, maslo, sul, rozdrbat dle potreby a postupne prilivat teply mliko, jak pises.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Pokud nemas vyzkouseny mixer, udelej to rucne. Nez riskovat, ze diky rozbredly kasi ookazim dobrou naladu a dojem z od rana dusenyho masa, radsi ooprve doladim kasi rucne.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    POLINA: Já bych tu kaši šlehal, když v mixéru, tak tou drátěnou metlou a na co nejmenší chod. Ale spíš rukama (a opět metlou, abys viděla, jak ti to tuhne/řídne, jaký to dělá špičky, jak rychle to kane atd.). Mixér není nutně vylepšení.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    NOLONGERTHERE: i kdepak! spravna kase, aby nemela hroudy, se nejdriv smichaj bramory, sul a maslo (/mastnota tveho vyberu) a uhnete se do hladka. az kdyz je mixaz hladka, pridas mleko/smetanu, dochutis
    RUFO
    RUFO --- ---
    Ani kase s hrubsimi kousky brambor a celeru neni bez puvabu :-)
    POLINA
    POLINA --- ---
    NOLONGERTHERE: Moc moc dekuju ,) Delam uz od rana bourgignon, snad to dopadne. Teple mleko je samozrejmost, na to jsem si uz prisla davno.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    POLINA: ten prostřední:) Hák je na hnětení, ta hustá metla na šlehání bílků, piškotů, šlehačky a dalších jemných pěn. Nepokazíš to, stačí sledovat (a případně pak došlehat tou jemnou). A k teplým bramborám teplé-ohřáté mléko.
    POLINA
    POLINA --- ---
    Ktera z nich to je, prosim? Vzdycky delam kasi postaru jen stouchackou, ale ted ji chci vymazlit a nechci ji pokazit

    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    POLINA: Celer bych mixovala předem, pro extra jemný výsledek brambory prohnat pákovým lisem. Jinak stačí taková ta prostřední/třecí, zvlášť na začátek, když jsou ještě hrubé kusy, pro extra našlehání pak šlehací.
    POLINA
    POLINA --- ---
    Ahoj, potrebuju poradit. Jakou casti robota, jakym nacinim, nejlip udelam bramborovo celerovy pyre? Vubec se nemuzu rozhodnout. Je na to nejaka specialni metlicka? DO mixeru asi ne, to by byla kase spatne konzistence
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    HOFFMI: presne tak delavala moje babi:-) a ja minule zkousela takovou odlehcenou variantu bez pojidla....rybicky ve vlastni stave nahrubo namackat, citron , kapary , hodne petrzelky a mazalo se na opecene chleby ...na zaver zakapnout citronem mnam
    EDERA
    EDERA --- ---
    Tak hovězí dělávám. Ale předpokládám, že vepřová budou chutnat o dost jinak. No, už jsem našla recept, kam se místo vína dává černé pivo. A ještě i zázvor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam