• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    LUCKAZ: Jarní závitky! To je jedno z těch jídel! Dík

    Kupujeme vždy v Sapě a tuhle jsem slyšela, že měli i v Kauflandu. Ale vyzkoušené nemám.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DOOMBRINGER: děláme několik různých druhů thajského kari, ale do žádného nedáváme koriandr - z dodatečných bylinek jen thajskou bazalku a listky kafírové limetky. Myslíš koriandr jako součást té pasty? Ale inspiroval jsi mě na tom yam...
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    BEBERA: Cervene/zelene thajske kari s kokosovym mlekem.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    LUCKAZ: občas ho maj vietnamci ve večerkách, pokud máš nějakou blízko, zkus je
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Poraďte mi, prosím, kde seženu ideálně čerstvý, příp. mražený koriandr jako mají třeba v M&S. Chtěla jsem dělat na večer jarní závitky, ale v Globusu ho včera měli vyprodaný a doma mám v dosahu Lidl, Kaufland, Hypernovu a Billu. Občas zajdu něco koupit do Lidlu, ale tam ho myslím nemají. Kde by ho mohli mít?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BEBERA: chilli
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mám pravidelně se opakující problém, když nemám čerstvý koriandr, toužím po spoustě jídel, která bez koriandru nejdou. Když mám koriandr, nenapadá mě pořádně nic kromě guacamole a pho. Projela jsem teď nějaké recepty v češtině i angličtině, ale nenarazila jsem ani na jeden z těch, na které jsem zapomněla a vzpomenu si na ně hned, jak natě dojdou. Máte prosím nějaké must-have tipy s koriandrem?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dostala jsem k Vánocům Julii Child. Prozatím proběhla krůta na pomerančích (ano, kdo nemá kachnu, tak tam dá krůtí prsa, zejména když kachny jsou pro 15 osob poněkud mrňavé) a pošítovaná ryba v bílém víně, ale jednoznačně začínám přehodnocovat vztah k jíškovým omáčkám.

    Vony ty francouzské vypadají tak, že se dva litry vývaru nalejou na lžíci jíšky a pak se to hodinu vaří, až z toho zbydou 4 deci omáčky, do které přijde ještě spousta másla.

    Recepty nepíšu, neb k základu používám multicooker a jen tedy vedle dodělávám omáčku, takže postup majitelům běžných hrnců je naprd. Ten pak je v Julii.

    Podstata sdělení - Umění francouzské kuchyně chcete, dá se podle něj vařit, Juliie nejspíš kapánek zjednodušuje postupy pro američanky (zaplať pámbů), ale výsledky jsou stejně super.
    KORAL
    KORAL --- ---
    Díky moc všem za reakci. Sem rád, že jsem si ověřil to co jsem si myslel. ale nebyl si jist.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    KORAL: ja mam radsi drubezi, idealne kruti. hovezi pouzivam nejlepe na omacky.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    87HIGHFLYER: suchy nezajimavy comfort food na ktery ses zvyklej z detstvi ale zahranicnimu hostovi co si potrpi na dobrou kuchyni bys ho doufam radeji nenabizel a to je to o cem mluvim... ze si vyslouzim minusky jsem necekal v tomhle klubu, snad mate jeste dost soudnosti a umite cist.... sunkafleky jsou proste plnivo, dobry uzeny a domaci vejce se da vychutnat urcite vice lepsima zpusobama.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KASUMI: přesně tak :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    87HIGHFLYER: "rychlejsi priprava bez papinaku" ..

    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KEMENTARI: no, že je nutnost mít k hovězímu vývaru papiňák, o tom jsem teda neslyšel:)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KORAL: Je. :) Výhoda kuřecího je rychlejší příprava bez nutnosti vlastit papiňák.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KORAL: moudry jsi a stejne tak bystry! :-)
    KORAL
    KORAL --- ---
    Jedna zvědavá otázka.
    Je lepší vývar z kuřete a nebo hovězí ?

    Zkusím si odpovědět sám dopředu :)
    Bude záležet na co ho chceš použít.

    Je to tak ? :)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    RUTHLESS: Spíš bych se soustředila na to, že majonéza za socialismu se dělala ze žloutků a oleje, dnešní majonéza se 3% vajec a různými zahušťovadly bude dost jinde. Olej tam bude, přidala bych žloutek nebo vejce, dle váhového poměru.

    Matně se pamatuji, že majonézové buchty přišly do módy při nějakém dlouhodobém nedostatku vajec. Alee taky je možné, že předem stanovená cena tehdy nevycházela z reálné ceny, takže si hospodyňky lehce spočítaly, že je cenově výhodnější přidat majonézu než odpovídající množství oleje a vajec.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Tak to zase ne... Několikrát jsem videl pokus z krupicovy kaše udělat zlatej hřeb menu. A to je dost šílený.

    Souhlasím jinak se srovnáním s sunkoflekama. MaC je dobry jídlo. Absolutně mi nevadí a naopak si ho fakt rad v USA dam
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: no jo, ale z krupicové kaše nikdo nedělá haute cuisine, zatímco z mac´n´cheese ano.

    EDERA: um - asijské pařené se dost podobají českým knedlíkům - včetně toho že se případně dovnitř dává vepřové a zelí (klidně kysané) a je to z kynutého těsta. Ale vaří se coby jednoporcovky, co se jedí rukama - nekrájí se. Plus mají i neplněné docela velké mantou - a ty se jedí vlastně namísto pečiva.

    Mantou - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mantou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam