• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Tak to zase ne... Několikrát jsem videl pokus z krupicovy kaše udělat zlatej hřeb menu. A to je dost šílený.

    Souhlasím jinak se srovnáním s sunkoflekama. MaC je dobry jídlo. Absolutně mi nevadí a naopak si ho fakt rad v USA dam
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: no jo, ale z krupicové kaše nikdo nedělá haute cuisine, zatímco z mac´n´cheese ano.

    EDERA: um - asijské pařené se dost podobají českým knedlíkům - včetně toho že se případně dovnitř dává vepřové a zelí (klidně kysané) a je to z kynutého těsta. Ale vaří se coby jednoporcovky, co se jedí rukama - nekrájí se. Plus mají i neplněné docela velké mantou - a ty se jedí vlastně namísto pečiva.

    Mantou - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mantou
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    JESSE_MORENO: s těma šunkoflekama se dost pleteš. Vzhledem k tomu, že jsou v tomhle jídle tři suroviny, je dost zásadní co do nich dáš za uzený a těstoviny. Pak to rozhodně neni suchý a nezajímavý jídlo;)
    EDERA
    EDERA --- ---
    JESSE_MORENO: Jenže stejně jako u dalších národů vařících nějaké knedlíky, jsou i ty korejské malé kulaté předměty. České knedlíky nakrájené na plátky jsou fakt rarita.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    EDERA: Ja mam zato ze korejci stejne jako spousta asiatu ruzne dumplings taky vari takže jim to někdo asi blbe vysvetlil.


    MOODYCAT: Neboj snez to klidne cely a to ostatní ber jako kdyz ti u nás přinesou ocet/olej/magi/pepr a ty nakladany veci jsou proste salát/obloha k jídlu. Jako kdyz si das koleno a dostaneš kecup, kren, horcici, berani rohy a okurku a taky se nestydis kren nechat protože je silnej a zebro ohlodat včetně chrupavky.


    ZUZKAOU: Milovník nejsem ale je to comfort food z dětství jako krupicka, smazak, pro někoho těstoviny s kečupem... Pro cizince co tobnezazil jako děcko to nemá význam

    Ty sunkofleky jsi docela trefila suchý nezajimavy jídlo k zaplacnuti at ho pojmes jakkoli...

    Podobny jsou třeba ruzzny michany rejze cesi mají jidelnove rizoto s veprovym nebo kurecim, ja zas znám i arabskou verzi s trhanym varenym kuretem, rozinkama a někdy piniovejma orechama
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: já ho přikusovala teď nedávno na večírku. ulovila jsem malej talířek a ke kachně a zelí už se mi na něj knedlík nevešel, zato v ruce se držel docela dobře :)
    znáš to s tou nouzí a Daliborem
    EDERA
    EDERA --- ---
    87HIGHFLYER: Zažila jsem opakovaně přikusovat knedlík ke kachně. Většinou Korejce. Ono taky, když jim popíšeš, z čeho je to vyrobený, tak ani nemůžou dojít k jinému závěru, než že to je takovej teplej vařenej chleba.:-)
    MIST
    MIST --- ---
    87HIGHFLYER: ber to tak, ze proste v jinych zemich se k omackam, polevkam serviruje chleba nebo zemle. Takze kdyz pak dostanou knedlik, tak to povazuji za podobnou formu toho, na co jsou zvykli. A misto posmivani byva dobrym zvykem to spis vysvetlit, nez se do toho pusti.

    Cesi zas kolikrat odstrci salat a jedi ho az po jidle, zatimco jinde se ji pred jidlem ( uz se taky naucili, ale starsi generace to nemeni).
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    sorry za ot, ale musim... MOODYCAT: nekde mam fotku, jak kdosi ji pstruha s houskovym a se zelim... true story, co mne desi i po letech...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    87HIGHFLYER: Pracovala jsem kdysi v restauraci a turisti si vždy přečetli v průvodci, že tradiční jídlo je u nás smažák, knedlíky, guláš...a pak chtěli třeba guláš se smažákem, smažák s knedlíkem apod :).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOODYCAT: někde jsem čet, že někteří turisti se snaží ke svíčkový přikusovat knedlík jak chleba...No stess:)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZUZKAOU: Jasně, i tak dík :). Já jsem prostě jen nechtěla vypadat jak úplnej debil :)).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: nejsou přesný pravidla - prostě to je vydatná polívka prodávaná coby street food. Sněz ji tak jak chceš :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOODYCAT: já to jim všechno;)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    THEODORT: Jakože mám sníst jenom to maso a pevný věci a nejíst tu "vodu"? Sakra, ta obsluha ze mě musela mít tenkrát fakt srandu :D.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    +ten vyvar se bezne nedojida ;)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZUZKAOU:
    THEODORT: Děkuju! Mě to právě čistý zas tak neuchvátilo, chutnalo to mastně a nic víc...a přišlo mi divný dávat citron do polévky. Každopádně děkuju za vysvětlení :). Já se toho dost zalekla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: můžeš si dochutit podle sebe - proto máš tolik různých věcí mimo polívku. Nejdřív to ochutnej tak jak to je. A ochutnej každou tu věc zvlášť, ať víš jak to chutná. Pak to podle vlastní chuti naházej do polévky a zkus to okyselit -uvidíš to co udělá s chutí.

    No a pak podle nálady nastav pálivost pomocí papriček/chilli pasty...

    Tady k tomu máš případně úvod od Bourdaina

    Tony Bourdain eating Pho No Reservations S05 Food Porn
    https://www.youtube.com/watch?v=0r7Uw_XQP7g

    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MOODYCAT: citron mackam skoro vzdycky, leckdy mam chut vymackat tam vic nez pulku citronu, chili papricky podle stavu nachlazeni, nakladanej cesnek/bambus jak kdy.. jo a jeste nekdy kvanta srirachy..
    doporucuju ochutnat cisty a postupne pridavat
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Jdu se zeptat jako dement, prosím neukamenovat. Chtěla jsem ochutnat Pho Bo, protože po tom všichni řvou nadšením. No a přinesli mi polívku a vedle spoustu věcí k tomu, třeba nějaký divný mini papričky, ale třeba i citron a tak...jak se to vlastně jí? To si mám do polívky vymačkat citron? Mám si tam dát všechno, co mi přinesou? Jak je to "správně"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam