• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    87HIGHFLYER: "rychlejsi priprava bez papinaku" ..

    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KEMENTARI: no, že je nutnost mít k hovězímu vývaru papiňák, o tom jsem teda neslyšel:)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KORAL: Je. :) Výhoda kuřecího je rychlejší příprava bez nutnosti vlastit papiňák.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KORAL: moudry jsi a stejne tak bystry! :-)
    KORAL
    KORAL --- ---
    Jedna zvědavá otázka.
    Je lepší vývar z kuřete a nebo hovězí ?

    Zkusím si odpovědět sám dopředu :)
    Bude záležet na co ho chceš použít.

    Je to tak ? :)
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    RUTHLESS: Spíš bych se soustředila na to, že majonéza za socialismu se dělala ze žloutků a oleje, dnešní majonéza se 3% vajec a různými zahušťovadly bude dost jinde. Olej tam bude, přidala bych žloutek nebo vejce, dle váhového poměru.

    Matně se pamatuji, že majonézové buchty přišly do módy při nějakém dlouhodobém nedostatku vajec. Alee taky je možné, že předem stanovená cena tehdy nevycházela z reálné ceny, takže si hospodyňky lehce spočítaly, že je cenově výhodnější přidat majonézu než odpovídající množství oleje a vajec.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Tak to zase ne... Několikrát jsem videl pokus z krupicovy kaše udělat zlatej hřeb menu. A to je dost šílený.

    Souhlasím jinak se srovnáním s sunkoflekama. MaC je dobry jídlo. Absolutně mi nevadí a naopak si ho fakt rad v USA dam
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: no jo, ale z krupicové kaše nikdo nedělá haute cuisine, zatímco z mac´n´cheese ano.

    EDERA: um - asijské pařené se dost podobají českým knedlíkům - včetně toho že se případně dovnitř dává vepřové a zelí (klidně kysané) a je to z kynutého těsta. Ale vaří se coby jednoporcovky, co se jedí rukama - nekrájí se. Plus mají i neplněné docela velké mantou - a ty se jedí vlastně namísto pečiva.

    Mantou - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mantou
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    JESSE_MORENO: s těma šunkoflekama se dost pleteš. Vzhledem k tomu, že jsou v tomhle jídle tři suroviny, je dost zásadní co do nich dáš za uzený a těstoviny. Pak to rozhodně neni suchý a nezajímavý jídlo;)
    EDERA
    EDERA --- ---
    JESSE_MORENO: Jenže stejně jako u dalších národů vařících nějaké knedlíky, jsou i ty korejské malé kulaté předměty. České knedlíky nakrájené na plátky jsou fakt rarita.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    EDERA: Ja mam zato ze korejci stejne jako spousta asiatu ruzne dumplings taky vari takže jim to někdo asi blbe vysvetlil.


    MOODYCAT: Neboj snez to klidne cely a to ostatní ber jako kdyz ti u nás přinesou ocet/olej/magi/pepr a ty nakladany veci jsou proste salát/obloha k jídlu. Jako kdyz si das koleno a dostaneš kecup, kren, horcici, berani rohy a okurku a taky se nestydis kren nechat protože je silnej a zebro ohlodat včetně chrupavky.


    ZUZKAOU: Milovník nejsem ale je to comfort food z dětství jako krupicka, smazak, pro někoho těstoviny s kečupem... Pro cizince co tobnezazil jako děcko to nemá význam

    Ty sunkofleky jsi docela trefila suchý nezajimavy jídlo k zaplacnuti at ho pojmes jakkoli...

    Podobny jsou třeba ruzzny michany rejze cesi mají jidelnove rizoto s veprovym nebo kurecim, ja zas znám i arabskou verzi s trhanym varenym kuretem, rozinkama a někdy piniovejma orechama
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: já ho přikusovala teď nedávno na večírku. ulovila jsem malej talířek a ke kachně a zelí už se mi na něj knedlík nevešel, zato v ruce se držel docela dobře :)
    znáš to s tou nouzí a Daliborem
    EDERA
    EDERA --- ---
    87HIGHFLYER: Zažila jsem opakovaně přikusovat knedlík ke kachně. Většinou Korejce. Ono taky, když jim popíšeš, z čeho je to vyrobený, tak ani nemůžou dojít k jinému závěru, než že to je takovej teplej vařenej chleba.:-)
    MIST
    MIST --- ---
    87HIGHFLYER: ber to tak, ze proste v jinych zemich se k omackam, polevkam serviruje chleba nebo zemle. Takze kdyz pak dostanou knedlik, tak to povazuji za podobnou formu toho, na co jsou zvykli. A misto posmivani byva dobrym zvykem to spis vysvetlit, nez se do toho pusti.

    Cesi zas kolikrat odstrci salat a jedi ho az po jidle, zatimco jinde se ji pred jidlem ( uz se taky naucili, ale starsi generace to nemeni).
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    sorry za ot, ale musim... MOODYCAT: nekde mam fotku, jak kdosi ji pstruha s houskovym a se zelim... true story, co mne desi i po letech...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    87HIGHFLYER: Pracovala jsem kdysi v restauraci a turisti si vždy přečetli v průvodci, že tradiční jídlo je u nás smažák, knedlíky, guláš...a pak chtěli třeba guláš se smažákem, smažák s knedlíkem apod :).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOODYCAT: někde jsem čet, že někteří turisti se snaží ke svíčkový přikusovat knedlík jak chleba...No stess:)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ZUZKAOU: Jasně, i tak dík :). Já jsem prostě jen nechtěla vypadat jak úplnej debil :)).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: nejsou přesný pravidla - prostě to je vydatná polívka prodávaná coby street food. Sněz ji tak jak chceš :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MOODYCAT: já to jim všechno;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam