Halím.
Indická verze středoasijského ramadánového pokrmu - milion různých verzí ale v zásadě jde o směs obilovin, vařených s luštěninami, masem a kořením tak dlouho, až je z toho kaše. Zcela zaručeně to půjde i s vepřovým, majoránkou a kmínem - vyzkouším za pár týdnů.
Jedna z verzí zde
Chicken Haleem - By VahChef @ VahRehVah.com
https://www.youtube.com/watch?v=2PsQ0A_rsaY
Slepičí halím do jednoho hrnce
na cca 6-8 porcí
1,5 kg slepice, nebo kuřete nebo 700 g hovězího či skopového - horší, prorotlé kusy masa - záměrně se to vaří až do úplného rozvaření. I kližky je na to vcelku škoda, spíš obyčejný přední.
kelímek jogurtu
sůl
300 g pšeničných zrn/bulgur (bezlepkáři vezmou 200 g natural rejže a 100 kulatozrné, ti kterým nevadí oves, tak bezpluchá ovesná zrna)
100 g ječných zrn či velkých krupek (bezlepkáři vezmou pohanku a nebo čirok)
50 g červené čočky
50 g loupaného žlutého hrachu
50 g mungo fazolek
a nebo jiná směs 4 dílů obilovin a 1 dílu luštěnin
5+ cibulí
hlava česneku
velký kus zázvoru
garam masala
spousta, spousta másla
zelený chilli papričky
voda/vývar
koriandr a přípandě máta
citron
případně vejce natvrdo
kešu
Vykostěte slepici, maso nakrájejte na ksotky a z kostí udělejte jednoduchej vývar. Do jogurtu přidejte lžíci garam masaly a lžičku soli a napatlejte marinádu na maso. Vražde do ledničky na 8-12 hodin. Smíchejte obilí a luštěniny a alespoň na 8 hodin namočte do vody.
Na dně hrnce nechte rozpustit alespoň dvě lžíce másla a opečte na něm najemno nakrájenou cibuli prolisovaný česnek a nastrouhaý zázvor (kdo má v lednici do zásoby zázvorovo-česnekovou pastu, tak lžíci, dvě této) a tak lžíci, dvě garam masály a nahrubo nasekané chilli papričky. Všechno to nechat opéct, pak přidat slitou směs obilí a maso i s marinádou. Tím že se bude rozvářet na vlákna (doslova), tak není potřeba maso opékat. Zalijte vodou a nebo vývarem tak, aby to bylo tak na dva prsty nad hmotu a pomalu vařte do pravdu měkka - v papiňáku tak 3 hodin, v hrnci tak 4-5. Pak vezměte do ruky šťouchadlo na brambory, podle potřeby přilejte ještě trochu vody či vývaru a vařte ještě 20-30 minut, během kterých hmotu rozšťoucháte na kaši. Maso se rozpadne na vlákna a škroby vytvoří krásnou hladkou strukturu. Podle potřeby dosolte a dokyselte citronovou šťávou. A především přidejte tolik másla (ideálně přepuštěného ghí), kolik vám žlučník a dieta dovolí - indové v tom rozpustí klidně celou kostku na podobné množství.
Zbylou cibuli (alespoň jednu na člověka) nakrájete na kolečka a zkaramelizujte na másle. Pokud k tomu chcete přidat vajíčko, tak uvařte vajíčko natvrdo.
Na talíř dejte porci halímu (200 g je docela velká dávka), posypejte smaženou cibulkou, nasekaným koriandrem a mátou, na jemňoučké nudličky nakrájeným čerstvým zázvorem, případně dalšímí chilli papričkami, půlměsíčky citronu na případné dokyselení, kešu oříšky a plátky vajec. Kdo si troufne, ještě to pokape rozpuštěným máslem/ghí.
Druhej den je ještě lepší, ale musí se pak naředit vodou, protože moc zhoustne.
Je to neskutečně dobrý a to i přes to, že to vypadá jako hnědá kejda.
Kdo to chce rychleji, tak namísto obilovin vezme směs různých vloček a spolu s luštěninami je v mixéru spolu s kořením namele na hrubo, pak je opeče, zalije vodou, přidá maso a uvaří do měkka. Zbabělci mixují hotovou směs, tím taky zrychlí přípravu do požadované kašovité konzistence.